#388: het Rode Fort

Wat is het? Zoals de naam al aangeeft is het een Fort gemaakt van rode baksteen. In de 17de eeuw gaf Shah Jahan (ook de geestelijk vader van de Taj Mahal) opdracht het te bouwen. Het diende als de hoofdstad voor de Moghul-heersers over India tot 1857. Achter de enorme rode muren ligt een groot terrein met ontvangsthallen, paleizen, een moskee, een tuin, een hammam. Het deed mij qua structuur een beetje denken aan de Verboden Stad in Beijing.

Cijfer: 6,5 (forten zijn toch al niet mijn favoriete werelderfgoederen, en ik was ook niet meer zo fit aan het einde van een lange dag toen ik hier aankwam; het eerste stuk van het fort is in gebruik als overdekte markt, pas daarachter kun je wat oude, vaak marmeren monumenten zien zoals het glimmend witte badhuis)

Toegang: 250rs. Het is dé bezienswaardigheid van Delhi, altijd heel druk en nu op vrijdagmiddag ook.

Hoeveel tijd: 1 uur (je kunt er wel meer tijd besteden, er zijn ook nog allerlei musea op het terrein, maar ik had het na een uurtje wel gezien)

Opvallend: ik bereikte het Fort met de Delhi Hop on – Hop off Bus. Dit ook in andere wereldsteden bekende fenomeen maakt een ronde door de stad langs een 20-tal bezienswaardigheden. Daar onder zijn ook alle 3 werelderfgoederen van Delhi, dus het leek me een leuk idee een dag in die bus te gaan zitten en zo alledrie mijn vinkjes te verzamelen. Delhi is echter een enorme stad, met 12,5 miljoen inwoners een van de grootste ter wereld. De volledige ronde van de Bus door de stad duurt maar liefst 4 uur! Als je dan onderweg nog uit wilt stappen om dingen te bekijken, wordt het wel een heel lange dag. Ik heb dus maar een halve ronde gedaan, langs Qutb Minar, het mogelijk nieuwe werelderfgoed Jantar Mantar (astronomische instrumenten uit de 18e eeuw) en het Rode Fort. Vandaar pakte ik de veel snellere metro (in een coupé speciaal alleen voor vrouwen!) terug naar het zuiden van de stad waar mijn Bed&Breakfast ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s