#386: Rots- schuilplaatsen van Bhimbetka

Wat is het?
Het zijn door winderosie gevormde grotten en half-open schuilplaatsen onder overhangende rotsen. Het gebied werd door de prehistorische bevolking gebruikt als woonplek. De belangrijkste vondst hier zijn rotstekeningen uit verschillende periodes. Witte tekeningen zijn de oudste, uit de Middelste Steentijd. Daarna ging men over op rood (Kopertijd) en nog veel later op geel & groen. De thema’s veranderden mee: van alleen dieren tot jacht met pijl en boog tot bloemen en de eerste religieuze afbeeldingen.

Cijfer: 7 (prehistorische rotstekeningen zijn altijd leuk voor een uurtje of zo, maar ze lijken heel erg op elkaar – “Goh, weer een hert!”; heel veel bijzondere tekeningen zijn er niet in Bhimbetka, het is vooral een werelderfgoed geworden omdat het een van de oudste vindplaatsen ter wereld is van rotskunst)

Toegang: 300rs voor de entree en 250rs voor de gids. Beetje veel voor beide, maar ik kreeg wel een kwitantie. Het kan zijn dat er ook de kosten voor het parkeren van de auto bij in zitten. Anders steken bewaker & gids dagelijks toch aardig wat in eigen zak. Tot een paar jaar geleden was entree hier nog gratis, toen kwam er bijna niemand. Nu waren er 3 Taiwanezen voor mij, en ook wat Indiërs toen ik weer terug liep van de grotten naar het parkeerterrein.

Hoeveel tijd: 1 uur

Opvallend: als je alle werelderfgoederen ter wereld afloopt, kom je langs heel veel  rotstekeningen. De grootste die ik tot nu toe heb gezien zijn de Altamira-grotten in Spanje en de rotstekeningen van Tanum in Zweden. Waar ook ter wereld, de motieven vertonen grote gelijkenis: de jagers/verzamelaars beeldden de dieren af die ze in hun omgeving zagen en waar ze op jaagden. Ook worden mensen getekend, als eenvoudige poppetjes. De gids hier in Bhimbetka vertelde dat dit de één na oudste rotstekeningen ter wereld zijn; andere hele oude zijn gevonden in Australië (een echte ranglijst is niet bekend).

Bison verjaagt man

Bison verjaagt man

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s