#385: Boeddhistische monumenten van Sanchi

Wat is het?
Een groep boeddhistische monumenten  uit de 3e en 2e eeuw voor Christus (heel vroeg dus). De meesten zijn ruïnes, behalve 3 stupa’s. Stupa nummer 1, de Grote Stupa, heeft vier rijk gedecoreerde torana’s (toegangspoorten). Deze worden specifiek genoemd als reden voor het werelderfgoed: een meesterwerk van vroege Boeddhistische kunst.

Cijfer: 7 (de Grote Stupa op de top van de heuvel is een plaatje, waarvoor  je eigenlijk in de namiddag moet komen om hem goed te kunnen fotograferen; verder is er niet zoveel te zien)

Toegang: 250rs. Ik ben er met de auto (met chauffeur) heengereden vanuit Bhopal – een rit van zo’n 80 minuten. Het ligt behoorlijk afgelegen en het lijkt niet of er veel bezoekers komen. Ik was de enige om 8.50 uur. Wie er wel was – een mevrouw van de bewaking die mijn tas ging controleren. Misschien bang voor religieus terrorisme? 3 van de 4 Boeddha-beelden bij de Grote Stupa hebben al een ingeslagen hoofd door een Beeldenstorm in vroeger tijden.

Hoeveel tijd: ruim een uur

Opvallend: tijdens de rit van Bhopal naar Sanchi zag ik voor het eerst hier in India langs de kant van de weg “tentenkampen”, schuilplaatsen waar hele families bivakkeren onder stukken plastic, tientallen bij elkaar in een soort dorpjes; misschien dat de armen hier in tenten slapen omdat het buiten op straat te koud is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s