#384: Ajanta Grotten

Wat is het?
Net als in het 100km verderop gelegen Ellora zijn dit door de mens uitgehouwen grotten. Deze 30 in Ajanta zijn echter ouder (vanaf de 2de eeuw voor Christus), en alleen Boeddhistisch. Verder zijn ze vooral bekend om de redelijk bewaard gebleven schilderingen in de grotten, die als hoogtepunten van Indiase kunst worden beschouwd en van invloed zijn geweest op o.a. Java.

Cijfer: 8 (de ligging: lekker afgelegen in de bergen, in een klif boven een rivierbocht gevormd als een hoefijzer; de rotsschilderingen zijn behoorlijk aangetast door de eeuwen heen, maar in sommige grotten bedekken ze nog alle wanden en het plafond – ze hebben veel kleur (o.a. blauw, geïmporteerd uit Centraal-Azië) en beelden in detail hele verhalen uit inclusief afbeeldingen van mensen met verschillende kleding- en haarstijlen)

Toegang: 250rs voor het entreekaartje, plus 30rs voor de verplichte “groene” bus die je vanaf het parkeerterrein 2km omhoog de bergen in rijdt. Ook bij de grotten zelf moet je nog heel wat klimmen, er zijn mannetjes die je in een draagstoel naar boven kunnen brengen.

Hoeveel tijd: 3 uur

Opvallend: ik ben met een tourtje naar Ajanta gegaan, deze tourbussen vertrekken elke dag (behalve maandag als de grotten dicht zijn) om half 9 uit Aurangabad. Ik dacht dat dat wat makkelijker en sneller zou gaan dan het openbaar vervoer, maar deze bus deed toch ook nog 2,5 uur over 100 kilometer. 40 kilometer per uur is wel zo’n beetje de gemiddelde maximale snelheid die welk vervoermiddel dan ook hier kan halen. Iedereen moet over dezelfde weg en veel tijd gaat verloren aan het inhalen van trucks en riksja’s en het uitwijken voor voetgangers of gaten in de weg. Het aantal verkeersdoden in India schijnt trouwens enorm te zijn, elke dag lees je weer hele tragische verhalen in de lokale kranten (die je hier in elk hotel ’s ochtends onder je deur door geschoven krijgt).

Ajanta

Dat op de achtergrond zijn de grotten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s