#383: Ellora Grotten

Wat is het?
34 door de mens gemaakte grotten, met daarin uit rots gehouwen Boeddhistische, Hindoeïstische en Jain-tempels. Ze zijn gebouwd tussen de jaren 600 en 1000. De grootste is de Kailasha-tempel die van boven naar beneden uit één rotsblok is gehakt. Het is een enorm gebouw geworden met meerdere verdiepingen.

Cijfer: 7 (bij veel van mijn collega-werelderfgoedspotters staat dit in de Top 10, maar mij viel het nogal tegen; veel van de grotten zijn leeg of nauwelijks bewerkt, en de kwaliteit in het algemeen van de rotssculpturen is nogal ruw)

Toegang: entree was weer de gebruikelijke 250rs. Ik reisde per lokale bus van Aurangabad naar Ellora: 45 minuten, 22 rupees. Op het eerste stuk moest ik staan, totdat de conducteur een jongen gebood om voor mij (“de gast”) op te staan.

Hoeveel tijd: 4 uur

Opvallend: ik was er op zaterdagochtend, samen met honderden Indiase dagjesmensen. Picknicken op het gras, overal op gaan staan en aan gaan zitten – het leek wel of een colonne mieren de site in bezit had genomen. Dit dan alles wel alleen bij de grote Kailasha-tempel die recht tegenover de ingang ligt. Bij de andere 33 aan weerszijden ervan was het heerlijk rustig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s