#381: Pattadakal

Wat is het?
Pattadakal was één van de hoofdsteden van het Chalukya-koninkrijk, dat over een deel van Zuid-India heerste. In de 7de en 8ste eeuw ontwikkelde zich hier het hoogtepunt van hun architectuur: een mix van Zuid-Indiaas (Dravidisch) en Noord-Indiaas (Arisch). Het is een gebied met tempels, en vele pogingen daartoe. Zo staat er één pure Dravidische tempel, één pure Arische en één volledige mengvorm. De plek wordt gezien als een oefenterrein voor architecten: veel gebouwen zijn niet afgerond of alleen maar een vingeroefening in een bepaalde stijl.

Nandi de stier, van zwart graniet

Nandi de stier, van zwart graniet

Cijfer: 8 (verrassend mooi, ik had wat afgelegen ruïnes verwacht maar dit is een keurig aangelegd park met een groot aantal monumenten vlak bij elkaar; had ook een gids gehuurd die net wat fijne details kon laten zien)

Toegang: entree voor buitenlanders is 250 rs (4 EUR), net als voor alle andere werelderfgoederen in India. Verder is het een behoorlijke expeditie om er te komen, ik huurde een auto met chauffeur om me er in 3,5 uur vanaf Hospet heen te rijden (en terug op dezelfde dag).

Hoeveel tijd: 2 uur

Opvallend: de weg er naar toe gaat door een eindeloos eentonig landbouwgebied (maïs, pinda’s, suikerriet) zonder steden van betekenis; als je hier zo vroeg in de ochtend rijdt, zie je het platteland van India ontwaken: overal lopen mensen met een gekleurde plastic beker met water in de hand het veld in om hun behoefte te doen. Sommigen gaan zo ver mogelijk weg zitten, anderen willen er uitzicht direct op de weg bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s