#380: Hampi

Wat is het?
De overblijfselen van de 16de eeuwse stad Vijiayanagar liggen verspreid in en om het dorpje Hampi. Het is een kilometers groot landelijk gebied dat wordt gedomineerd door grote, afgesleten rotsblokken en een rivier. Sommige van de monumenten zijn echt ruïnes, terwijl andere behoorlijk bewaard zijn gebleven of opgeknapt. De grote Virupaksha-tempel is nog in gebruik. Te zien zijn: baden, waterreservoirs en een aquaduct, de koninklijke residentie, paviljoenen, een ondergrondse tempel, wachttorens, wegen, bazaars en de wel heel mooie stallen voor de olifanten.
 
Cijfer: 9 (uniek gebied, heel groot, doet een beetje denken aan Angkor in Cambodja (wat een absolute 10 is) maar heeft  minder individuele hoogtepunten; ook relatief rustig qua verkeer in verhouding met de rest van India, je ziet vooral veel ossenkarren)
 
Toegang: het meeste is gratis, voor enkele bijzondere plaatsen is de entree 250 rupee (4 EUR) (1 kaart die voor 1 dag geldig is voor alle monumenten); Hampi ligt ongeveer in het midden van India, ver weg van andere interessante plaatsen – ik reisde per trein naar een grotere stad in de buurt, Hospet; vanuit Coimbatore ben ik bijna 24 uur onderweg geweest.
 
Hoeveel tijd: 1,5 dag (je kunt je er ook makkelijk 3 dagen vermaken)
 
 
Opvallend: het huidige Hampi is een wat armoedig dorpje, dat zich heeft toegelegd op dienstverlening aan backpackers (internet, fiets- en motorverhuur, bananenpannenkoeken en muesli met yoghurt); aan de overkant van de rivier ligt Virupapur Gaddi, waar dit alles nog een graadje erger is doorgevoerd (waterpijpen en heel veel Israëlis dus supergoedkoop)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s