#379: Bergspoorlijnen van India

Wat is het?
Het werelderfgoed bestaat uit 3 spoorlijnen aangelegd door de Britten, eind 19e, begin 20e eeuw. Ze verbinden het laagland met de koele hill stations in de bergen. Twee ervan liggen in Noord-India, de derde is de Nilgiri Mountain Railway in Tamil Nadu (deze bezocht ik). De Nilgiri Mountain Railway is de meest authentieke nog in gebruik zijnde tandradspoorweg ter wereld. Hij heeft een extra rail in het midden van het spoor voor een tandwiel, zodat hij meer grip heeft op de steile stukken. Het traject is 46 km lang, heeft 31 grote bruggen, 12 stations, 16 tunnels en 208 bochten.
 

Cijfer:  8,5 (de bijzondere techniek is interessant, maar vooral de omgeving waar je doorheen rijdt is verpletterend; na iedere bocht en tunnel stegen er weer oh’s en ah’s op uit de rijtuigen voor het zicht op bergpieken, eucalyptusbossen, theeplantages en Nepalees aandoende dorpjes)

Toegang: ik had ruim 3 maanden vantevoren een eerste klas kaartje gereserveerd. Het eerste klas rijtuig zit helemaal vooraan de trein en je hebt volop de ruimte om te fotograferen. Ik maakte de rit bergafwaarts, van Ooty naar Mettapulayam. Dan duurt het 3,5 uur. Kosten weet ik niet precies, het is onderdeel van mijn Indiarail Pass waarmee ik 3 weken onbeperkt door India kan treinen.
 
Hoeveel tijd: 3,5 uur
 
Opvallend: je hoeft niet zo vroeg te boeken als ik deed, je kunt altijd nog wel mee in een van de lagere klassen (de kans bestaat dan wel dat je tussen een groep schoolkinderen terecht komt, die in elke tunnel beginnen te gillen).
 
 

Een gedachte over “#379: Bergspoorlijnen van India

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s