Genieten in het Nationaal Park

Even voor achten staat de taxi klaar om me te gaan rondrijden over een deel van Mauritius waar de bussen niet komen: Black River Gorges National Park. Vanaf Quatre Bornes rijden we zuidwaarts. Het is een stralende dag. De chauffeur moppert dat het te weinig regent. De gevolgen daarvan zien we aan de lage waterstand bij het meer van Vacoas. Mauritius heeft deze waterreservoirs nodig voor drinkwater. Dus ik hoop dat het maar veel mag gaan regenen als ik weg ben.

Na ongeveer een half uur rijden over een rustige, gladde asfaltweg komen we aan bij Le Pétrin. Ik dacht dat dat een dorpje zou zijn, maar ik zie alleen een bewaakte entreepost tot het Nationaal Park. Je kunt uitgebreide dagwandelingen maken in het park, maar daar heb ik de schoenen niet voor bij me & ik heb nog meer plannen voor vandaag. De bewaker en de chauffeur vinden het eerst maar niks dat ik alleen aan de wandel ga. Maar als ik op de plattegrond wijs naar het eerste uitkijkpunt binnen het park zijn ze al meer gerustgesteld.

5200892797_e08074d3b9_z

Het blijkt eenvoudig lopen te zijn naar dit eerste uitkijkpunt. De gravelweg is breed genoeg voor een auto. Ook vrijwel helemaal vlak. Je ziet alleen niet heel veel: de weg is omzoomd met een soort heg van struiken en bomen. Het is dan ook niet vreemd dat de uitkijkpunten hier in het park de voornaamste attracties zijn. Na een klein half uur lopen (het is al behoorlijk warm) kom ik bij een opening in het bos. Vandaar heb je inderdaad prachtig zicht over een vallei met nog heel veel meer bomen.

Ik kijk even wat rond, en keer dan langs dezelfde weg terug. Op de terugtocht komen me nog wat andere wandelaars tegemoet: een groepje Mauritiaanse jongens en meisjes, en een eenzame toerist met grote rugzak.

We stappen weer in de auto en rijden door naar Alexandra Falls, het volgende uitzichtpunt in het park. Dit ligt langs de doorgaande weg. Je kunt zien dat hier regelmatig toeristen stoppen: een souvenirkraampje en een ijscoman zijn zich net aan het klaar maken voor de dag. Het hele terrein is trouwens mooi aangelegd. Vanaf het uitzichtpunt kijk je over de bossen uit op zee. En als je je hoofd heel erg draait ook op de Alexandra-watervallen. Hier rondlopen is echt genieten: het is er stil, zonnig, het ruikt heerlijk, er zijn veel vogels. Eindelijk lukt het me ook om zwartkuifje (de roodoorbuulbuul) goed op de foto te krijgen. Dan zie ik ook dat hij rode oren heeft en geen rode wangetjes zoals ik eerst dacht.

5201496112_e6641baea6_z

We rijden weer verder over het gladde asfalt (pas nieuw?) via de Plain de Champagne. Na een kwartiertje komen we aan bij het Gorges-uitzichtpunt. Hier staat zelfs een hele rij met souvenirstalletje. Dit is al weer zo’n prachtige plek. Je kijkt hier echt uit over de kloof van de Black River, die tussen de bergen is uitgesneden. Ontelbare kleuren groen zijn te zien. En geen spoor van bebouwing, op dit toch behoorlijk dichtbevolkte eiland. Er is ook weer een poel met luid kwakende kikkers. Deze hebben een felgele keel.

De weg door het park eindigt in Chamarel, waar ik al eerder deze week was. Via dezelfde leuke slingerweg als ik toen met de bus aflegde, rijden we nu richting zee. Het volgende doel is de berg Le Morne. Dit is een werelderfgoed omdat het de plaats was waar in de 18e en begin 19e eeuw weggelopen slaven zich verscholen. Ze bleven hier soms tijden wonen, in grotten en om de top. Ze verbouwden er wat groente en gingen ’s nachts vissen of op strooptocht in de omliggende dorpen.

Dit werelderfgoed zien is heel gemakkelijk: zelfs al vanuit het vliegtuig bij aankomst zag ik het liggen op het zuidwestpuntje van Mauritius. Le Morne is een schiereiland dat bestaat uit één grote berg en dat bijna geheel is omringd door de zee. Behoorlijk ontoegankelijk dus (en dat was natuurlijk ook de reden waarom de ex-slaven hier naar toe vluchtten).

5201510220_bebba3f88c_z

Het echt bezoeken van het werelderfgoed is een stuk moeilijker. Want eigenlijk is er niets meer te zien. De voormalige slaven lieten zo weinig mogelijk sporen achter. Op het schiereiland is nog een netwerk van voetpaden die door hen zijn gebruikt. Datzelfde geldt voor een zestal grotten, bovenaan de berg. Bij mijn 371e bezoek aan een werelderfgoed beperk ik me tot het simpelweg voet aan land zetten. Vanaf het moderne dorpje Le Morne loop ik via het strand naar het strookje land dat het schiereiland met de rest van Mauritius verbindt. Daar staat ook een bord “je betreedt nu het werelderfgoedgebied Le Morne”. Het is een lekkere wandeling in de zon. Er lopen veel honden los, die gevoed schijnen te worden door de inwoners (of zich te goed doen aan de resten van de visvangst). De berg blijft voortdurend de aandacht trekken door zijn vreemde vorm en geïsoleerde positie. Ik kan me goed voorstellen dat je je er nog steeds goed kunt verschuilen.

De huidige bewoners van Le Morne leven vooral van de visvangst. In stalletjes langs de weg staan ze de verse vis te verkopen. Mijn taxichauffeur wil ook wat mee naar huis nemen. Zijn oog valt op een grote bak met inktvis. Eén van mijn favoriete gerechten ook. Maar zo heb ik ze nog nooit gezien: een grote kluwen van glibberige tentakels in een plastic teiltje. De chauffeur neemt er twee, en gaat dan ook nog voor een grote groenige vis met een luguber oog. Daarvoor moet hij 150 rupees neertellen (3,75 EUR). Wat extra mooi is aan dit kraampje is dat ze de vis ook voor je schoonmaken. Dus naast de vrouw die de vis verkoopt staat nog een man met scherpe messen, een hamer en een beitel.

5201513770_c93ab2d7e9_z

Via de westkust rijden we aan het begin van de middag terug naar Quatre Bornes. De chauffeur wijst me op de vele dure villa’s hier langs de kust. Ze liggen op privé-terreinen waar je zonder introductie niet mag komen. Veel is eigendom van Mauritianen die na jaren in het buitenland (Engeland, Frankrijk) gewerkt te hebben terugkeren naar hun land.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s