Terugblik Roemenië 2010

Gedurende de eerste twee weken van september 2010 reed ik per huurauto rond door Roemenië. Ik had mijn reis helemaal uitgestippeld zodat ik langs alle 7 werelderfgoederen zou komen, en dat is goed gelukt.

Deze werelderfgoederen waren meteen het hoogtepunt van de reis: vooral de kerken in Bucovina zijn schitterend. Verder vond ik het een makkelijker maar minder interessant land dan ik vooraf gedacht had. Het slechte weer (2/3 van de tijd regen, en steeds trui en spijkerbroek aan) is daaraan vast ook debet geweest.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Algemeen
Zoals al in de Terugblik gememoreerd: rondreizen, ook met huurauto, gaat erg gemakkelijk. Ik had vooraf een duidelijke route voor ogen, en ook via internet de beste (de meest passende) hotels uitgezocht. “Roemenië” heeft nog steeds wel de bijklank van “arm en exotisch” voor Europese begrippen, maar dat is mij anno 2010 erg meegevallen. In alle steden van enige omvang zijn grote winkelcentra in Amerikaanse stijl opgetrokken, met supermarkten 5x zo groot als mijn lokale Albert Heijn en andere moderne winkels waar je alles kunt kopen wat je maar wilt. De andere auto’s op de weg hadden qua leeftijd en comfort net zo goed op de Nederlandse wegen kunnen rijden. Bij vlagen zie je ook veel andere toeristen, meestal wel in grote (bus)groepen. Vooral het noorden is bij hen populair.

Vervoer
Ik had vooraf bij Europcar een auto gehuurd voor 2 weken. Bij aankomst op het vliegveld stond er een goede Ford Focus voor me klaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het rijden zelf ging goed. Alle doorgaande wegen zijn goed geasfalteerd. Het gaat alleen allemaal niet zo snel: op de meeste wegen moet je er rekening mee houden dat je gemiddeld niet meer dan 60 kilometer per uur haalt. Je moet steeds door allerlei dorpjes, waar je maar 50km mag en er veel gecontroleerd wordt door de politie. Of dwars door grotere steden wat je makkelijk een half uur kost aan stoplichten en dergelijke, en waar de bewegwijzering ook niet altijd helder is.

Ik heb in Sibiu een wegenatlas van Roemenië gekocht – dat is wel erg handig voor de tochten langs de kerken in het noorden van het land. En sowieso om je beter te kunnen oriënteren. Dat verhinderde trouwens nog niet mijn route-blunder naar Tulcea: op de grote overzichtskaart lijkt het allemaal heel simpel en loopt er een goede weg naar toe. Maar in de praktijk bleek dat je er vanuit het noorden alleen maar met een pontje kunt komen! Alleen zo’n 100km naar het zuiden is er een (tol)brug over de rivier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tot slot nog iets over bijzondere Roemeense medeweggebruikers: paard-en-wagens. Dat zie je toch nergens meer in Europa geloof ik, maar hier is het nog steeds heel gewoon. Waarschijnlijk vinden ze het gewoon handig. Je hebt er niet echt last van met het rijden: je bent er zo langs en ze rijden ook half in de berm. Maar ik vond het wel steeds een leuk gezicht. Oude auto’s daarentegen zie je maar heel weinig, het zijn allemaal nieuwe Duitse of Franse modellen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kosten
Het is gelukkig nog wel een slagje goedkoper in Roemenië dan in Nederland. Voor een volle tank betaalde ik ongeveer 45 EUR, zo’n 30-50 EUR voor een goede hotelkamer, en 3-10 EUR voor het avondeten in een restaurant.

Accommodatie
Vila Camelia in Sinaia. Huis uit 1884, gebouwd door één van de architecten van het nabijgelegen Peles-paleis. Vooral de centrale hal/zitkamer, helemaal van hout en met glas-in-lood ramen, is prachtig.
De villa ligt in het centrum, één straat noordelijker dan de hoofdstraat. Ik heb er een ruime kamer met badkamer, draadloos internet en balkon. Het ontbijt is uitgebreid, met yoghurt, pannenkoeken, brood met honing / tomaat / ham e.d.

Prijs: 54 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.vilacamelia.ro/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Villa Santa Maria in Sibiu. Moderne, ruime kamer met draadloos internet, satelliet TV en balkon. Ruim ontbijtbuffet met verschillende soorten brood en lekker vers fruit (pruimen, meloen). Het pension ligt gunstig aan de uitvalswegen naar plaatsen in de buurt, maar wel te ver van het centrum om te lopen.

Prijs: 35 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.pensiunesibiu.ro/en_index.htm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hotel Mara in Baia Mare. Kolossaal gebouw in de meest communistisch aandoende stad tot nu toe op deze reis. Kitscherige, wat ouderwetse kamer. Wel draadloos internet, satelliet TV, powerdouche en balkon (met uitzicht op de omringende flats). Ontbijtbuffet is simpel. Bij het hotel hoort een heel fijn terras waar je tot ’s avonds rustig kunt zitten.
Het is ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van de stad. Daar heb ik prima gegeten op het terras van het Millennium Restaurant.

Prijs: 40 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.hotelmara.ro/en/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Casa Elvira in Vama (Bucovina). Soort pension in de Alpen, van hout en met een groot balkon. ’s Ochtends uitgebreid ontbijt aan mooi gedekte tafels. Snel draadloos internet en ook hier weer satelliet-TV.

Prijs: 30 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.booking.com/hotel/ro/pensiunea-casa-elvira.en.html

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotel Delta in Tulcea. Enorme communistische kolos, pal aan het water. Saai van binnen, maar kamer is ruim en prima. Uitzicht vanaf het balkon op de boulevard en de rivier. Verder met ligbad dit keer, en ook weer draadloos internet en satelliet-TV. Het ontbijtbuffet is nogal standaard. Ze hebben hun eigen boten voor dagelijkse tochten door de Donau Delta, daar ben ik ook mee geweest.

Prijs: 50 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.hoteldelta.eu/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hotel Berthelot in Boekarest. Modieus hotel in nette wijk, vlakbij ambassades en dure winkels. Op loopafstand van metro en centrum. Lekker bed en verder alle moderne voorzieningen. Ontbijt is het standaard (uitgebreide) ontbijtbuffet.

Prijs: 55 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.hotelberthelot.ro/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Eten en drinken
Ik heb tijdens deze reis iedere dag goed gegeten, maar er zijn geen Roemeense gerechten die me bij zijn gebleven. De menukaart van een gemiddeld restaurant bestaat vooral uit Duits/Oostenrijkse vleesgerechten (schnitzel en zo), plus pizza en pasta. Echt leuke, gezellige restaurants zijn er ook nauwelijks: voor de Roemenen zelf lijkt het genoeg te zijn als er maar de hele dag bier geschonken wordt. Ook mag je hier nog overal roken, en dat doen ze ook.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciorba is stevig gevulde soep, met aardappelen, (rund)vlees en groente. Broodjes erbij. Tezamen voor 5 Lei (1,25 EUR).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voorgerecht van vis, met de alomtegenwoordige tomaat, witte kaas en komkommer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Populaire broodjes die op iedere straathoek te koop zijn. 1 Lei (0,25 EUR) per stuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s