#362: Santa Maria della Grazie

Wat is het?
De kerk en het Dominicanenklooster van Santa Maria delle Grazie met “Het laatste avondmaal” van Leonardo da Vinci is een renaissance-ensemble in Milaan. Het meesterwerk van Da Vinci, geschilderd tussen 1495 en 1498, meet 450 bij 870 centimeter en bedekt de achterwand van de eetzaal van het klooster. De schildering geeft specifiek de reactie weer die elke apostel gaf toen Jezus zei dat één van hen hem zou verraden.

Cijfer: 6,5 (De sfeer maakt het bijzonder, maar uiteindelijk is het ‘maar’ één schilderij)

Toegang: 6,5 EUR voor volwassenen en gratis voor kinderen en 65-plussers. Ten tijde van mijn bezoek mocht je er binnen niet fotograferen.

Hoeveel tijd: Je mag maar 15 minuten bij het schilderij. Het hele bezoek inclusief kerk kost zo’n 45 minuten.

Opvallend: Dit is zo’n werelderfgoed waar je echt je best moet doen om binnen te komen. Ik zat al 3 maanden van tevoren paraat om online tickets te boeken, en toch was er alleen een tijdslot om 8.45 uur op zondagochtend beschikbaar.

Het schilderij (het is geen fresco) bevindt zich in de refter, bereikbaar via een aparte ingang aan de achterkant van de kerk. Elk kwartier worden groepen van 25 mensen binnengelaten. Je gaat door een reeks elektronische deuren, één voor één geopend om de anticipatie te verhogen. Het deed me denken aan hetzelfde schouwspel bij de Altamira-grot. Dat is echter slechts een replica, terwijl dit de echte is.

Mijn moeder en ik waren de eersten die de enorme eetzaal binnengingen. Het Laatste Avondmaal bedekt de hele muur aan je rechterhand, en een kruisigingsfresco van Giovanni Donato da Montorfano die hetzelfde doet aan de linkerkant.

Er zijn banken om op te zitten waar je rustig alles in je op kunt nemen. Het schilderij is ongelooflijk helder, het is vele malen gerestaureerd omdat de verf niet lang op de gipsplaat blijft. Helaas hebben ze de grote deuropening in het midden die Jezus’ voeten verbergt, niet kunnen “wegpoetsen”.

Nadat onze geplande 15 minuten staren naar de schilderijen voorbij was, bezochten we de naastgelegen kerk en klooster. Het heeft een spectaculaire koepel van Donato Bramante en is over het algemeen nogal vreemd gevormd. Het interieur is gemaakt van marmer en terracotta. Er is ook een prachtig klooster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s