Konya Urgench

Dasoguz is een stad in het noorden van Turkmenistan, vlakbij de grens met Oezbekistan. We vliegen erheen vanaf Ashgabat – onderweg zie je niets anders dan woestijn. Vanaf de stad is het dan nog anderhalf uur rijden naar de bestemming van vandaag: Konya Urgench. We passeren lokale bussen met het portret van de Grote Leider links op de voorruit, een staaltje patriottisme wat we nog niet eerder hadden gezien.

Alles is hier droog en stoffig. De enige afleiding brengt een schooltje met de kinderen in traditioneel uniform. Voor de meisjes lange groene jurken, voor de jongens een zwart pak met wit overhemd plus zwarte stropdas en een hoedje.

Konya Urgench was de oude hoofdstad van het rijk Chorasmië, een landstreek en grote oase die nu deels in Turkmenistan en deels in Oezbekistan ligt. Net zoals bij Merv bestrijkt het een fikse oppervlakte. Hier zijn wandelpaden aangelegd om je langs de monumenten te voeren. Het is een grote open vlakte en bloedheet. Het eerste, het Torebeg Khanum mausoleum, heeft van binnen de mooiste mozaïeken. De binnenkant van de koepel is opgebouwd als een kalender.

De Kutlug-Timur minaret staat aan de overkant. Het is één van Centraal Azië’s hoogste en oudste minaretten, uit de 11de eeuw. Hij helt een beetje tegenwoordig. Na de Minaret van Jam in Afghanistan moet dit de mooiste/belangrijkste zijn voor de regio.

Het Sultan Tekesh Mausoleum met zijn conische koepel staat er naast. Dit is hét icoon van Konya Urgench, maar hij staat nu grotendeels in de steigers. Je kunt er niet naar binnen, net als bij de andere monumenten. In de recente geschiedenis is dit hele terrein als begraafplaats gebruikt. Je ziet overal graven, maar ook stukken bot en schedel liggen aan de oppervlakte. Dat is ook de reden dat er hier verder geen opgravingen meer worden gedaan.

In een hoek van het terrein ligt een plek waar vrouwen komen die kinderen willen krijgen. Ze leggen er miniatuur-wiegen neer, soms met poppetjes er in, en hopen dat hun kinderwens vervuld wordt. Er zijn ook (Sjiitische?) graven met laddertjes, heel specifiek voor deze streek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s