Kamelen takelen op de Tolkucha Bazaar

Iedere zondag is er een markt even buiten Ashgabat waar iedereen op afkomt: de Tolkucha Bazaar. De markt wordt gehouden op een uitgestrekt terrein, waarvan het middengedeelte is toebedeeld aan de autoverkoop. Veel glimmende Mercedessen en BMW’s staan hier te wachten. Ik zie echter maar weinig geïnteresseerden.

Het meer reguliere marktgedeelte vind je achter een toegangspoort. Er zijn vooral dagelijkse boodschappen te koop.

4612311208_295283f183_z

De markt is een soort supermarkt, rommelmarkt, warenhuis en bouwmarkt in één. Hele gangen zijn gewijd aan schroefjes en andere onderdelen die je maar net nodig kunt hebben voor het klussen.

Vlak voor de toegangspoort lijkt de markt het domein van de vrouwen te zijn, zowel in de verkoop als als klant. Je vindt hier fruit en groente, en de o zo handige Uzbeekse bezempjes die zo kort zijn dat je altijd gebukt de straat moet vegen.

Aan de andere kant van het terrein, achter de auto’s, is de beestenmarkt. Dit is het meest authentieke deel van de bazaar. Je ziet hier vooral mannen, vaak ook in traditionele uitdossing met muts van schapenwol.

4612314626_0cc7d77291_z

Koeien, schapen en geiten vormen de bulk van de verhandelde dieren. De schapen zijn gesorteerd op de verschillende kleuren van hun wol.

Het leukst om te bekijken zijn echter de kamelen. En hoe neem je een kameel mee naar huis die je zojuist gekocht hebt? Daar hebben ze hier een speciale takelwagen voor. Riemen om het beest, en ze tillen het onder luid gemor zo in de laadbak van je truck. De vraag is alleen hoe ze de kameel er thuis weer uit krijgen.

4611708933_c39219c853_z

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s