De historische stad Merv

Zo’n 3 kwartier rijden van de moderne stad Mary ligt de oude oasestad Merv. Het is de historische plek voor 5 opeenvolgende steden, die niet over elkaar heen maar naast elkaar zijn gebouwd.

Na 2 dollar betaald te hebben om foto’s te mogen maken, starten we in het museumpje vlak na één van de lemen stadsmuren. Veel bijzonders ligt er niet, maar er is wel een maquette waarop je kunt zie hoe de 5 steden zich geografisch ten opzichte van elkaar verhouden.

De eerste echte bezienswaardigheid is het mausoleum van Sultan Sanjar. We rijden er met het busje naar toe, want de afstanden op het terrein zijn enorm. En tussen de monumenten is er ook heel veel leegte. Het mausoleum is helemaal gerestaureerd met hulp van Turkse donaties. Het is vrijwel het enige gebouw dat hier in Merv nog (of weer) volledig overeind staat.

De volgende stop is de Verboden Stad. We klauteren op de restanten van de lemen gebouwen en muren. Overal op de grond zie je potscherven en stukjes gekleurde tegel liggen. Aan gestructureerde opgravingen zijn ze hier nog niet begonnen.

Daarna volgt, in een groot gat in de grond, een moskee die vroeger ook als kerk gebruikt is.

We klimmen vervolgens op de Erk-Kala. Dit is de oudste stadsmuur, nu feitelijk een grote heuvel. Vanaf hier heb je een prima uitzicht over het hele gebied. Er is zelfs een watertje en veel groen.

Gyaur Kala is de volgende stad. Hiervan staan vooral nog de muren overeind. Onze aandacht wordt echter vooral getrokken door de kamelen die hier vrolijk ronddartelen.

De laatste stop is Kiz Kala – het zijn 2 paleisforten die nog redelijk herkenbaar zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s