Door de bergen naar Shahkrisabz

De op zich prima route van de reisorganisatie heeft één zwakte: hij gaat voorbij aan het 4de werelderfgoed van Uzbekistan, Shahkrisabz. Dus stap ik vanuit Samarkand samen met reisgenoot Henri om 8 uur in een taxi die ons naar deze geboorteplaats van Timoer Lenk gaat brengen.

De weg ernaar toe is 90 kilometer lang, een brede asfaltweg vol met gaten. We rijden dan weer links en dan weer rechts om de hobbels heen. Het landschap is vlak en groen. Er staan velden vol klaprozen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een minuut of 20 worden we aangehouden door de politie. De agent heeft een primitief soort laserpistool in zijn handen – hebben we te hard gereden? De chauffeur moet zijn papieren laten zien aan de politiechef die in een auto langs de kant van de weg zit te wachten. Een heftige discussie volgt, maar hij krijgt toch een bon. Er is inmiddels ook al een andere auto aangehouden waarvan de chauffeur hetzelfde lot ondergaat. Onze chauffeur kruipt vloekend en tierend weer achter het stuur.

Met een kwartier vertraging rijden we verder, de bergen in. In de verte zijn de toppen nog met sneeuw bedekt. Het landschap blijft wel steeds heel lieflijk. Er wordt veel verkocht langs de kant van de weg. Eerst zijn het vooral de in Uzbekistan alomtegenwoordige ronde broden. Later zie je vlees en ook veel rabarber.

4618768759_6f1da74e28_z

Na twee uur rijden arriveren we in Shahkrisabz. De chauffeur zet ons af voor het enorme standbeeld van Timur en zijn Ak-Sarai paleis. Van het paleis zijn alleen nog de twee 40 meter hoge torens van de toegangspoort over. Het origineel moet wel echt geweldig zijn geweest, nog imposanter dan de bouwwerken in Samarkand.

4618769109_81ff0e6aca_z

Door de benauwende hitte lopen we verder het stadje in. Het is hier veel levendiger op straat dan in Samarkand of Tashkent. Er zitten schoenmakers en eetstalletjes in de open lucht langs de straat. Oude monumenten zijn er in de vorm van een caravanserai en de bazaar.

4619383430_749ed37da8_z

Aan het eind van de hoofdstraat ligt het grootste complex. Het bestaat uit de Kok Gumbaz-moskee en Dorut Tilyovat. Voor 2000 sum (1 EUR) mag je hier naar binnen. Van buiten ziet het er nog vrij goed uit, van binnen is het nog niet helemaal gerestaureerd. Bijzonder is hier dat de muren niet bedekt zijn met mozaïeken maar met fresco’s. En ook de kleurstelling is heel anders: blauwe motieven tegen een witte achtergrond. De verf is flink aan het afbladderen, en delen lijken wel behang. Toch heel mooi. De motieven schijnen geïnspireerd te zijn door Chinees porselein.

4619384996_b655fcaabd_z

Achter dit complex ligt nog een megagroot bouwwerk: de tombe van Jehangir. Opmerkelijk is het om te zien dat deze 14e/15e eeuwse gebouwen veel hoger zijn dan de eigentijdse gebouwen van Shahkrisabz. Het lijken wel wolkenkrabbers.

Na alle monumenten “gedaan” te hebben, gaan we zitten bij een shaslick-restaurantje in het centrum. Aan de kant van de weg staan mannen het vlees te grillen. Je kunt aanwijzen wat je wilt hebben en hoeveel. Dat wordt vervolgens aan je tafel gebracht. Ik kies weer voor 2 spiezen met gehakt. Verder krijg je er hier altijd een schaaltje gesneden uien en brood bij. En thee is de standaarddrank. Heel simpel, maar toch ook heel lekker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omdat we buiten willen eten, delen we het laatste tafeltje met een oude Oezbeek. Hij ziet er met zijn lange grijze baard, wijde kleding en belijnd gezicht prachtig uit. Hij is voor zijn lunch een kom met soep en veel schapenvet aan het leegslobberen. Hij probeert ook nog een gesprekje aan te knopen maar we vinden geen gemeenschappelijke taal.

Net als we weer terug bij de taxi zijn, begint het te regenen. En dat blijft het de hele terugrit van een uur en drie kwartier naar Samarkand ook doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s