De start in Tashkent

Het oude Tashkent, de hoofdstad van Uzbekistan, is in 1966 helemaal verwoest door een aardbeving. Sindsdien is het in Sovjet-stijl heropgebouwd. Het heeft de typisch brede lanen met veel groen, en af en toe een pastelkleurig flatgebouw.

Op straat is het vrij rustig, en je voelt je klein als je er rondloopt. Dat geldt misschien nog wel meer als je met de metro gaat. De metrostations zijn gebouwd voor enorme mensenmassa’s, maar vandaag is er bijna niemand.

We komen weer boven de grond bij het Amir Temur museum en -standbeeld. Dit ligt echt aan zo’n megalomaan communistisch plein. Met aan één van de zijden het enorme Hotel Uzbekistan. En natuurlijk de nodige fonteinen en standbeelden.

We slenteren wat in deze omgeving rond. We komen door een sterk gekuisde straat, die tot een paar jaar geleden nog volstond met kraampjes, eetstalletjes en ander half-illegaal vertier. President Karimov houdt niet zo van rommel. Een groep vrouwen is nu zittend op krukjes bezig de straat te vegen. Erg veel gezelligheid straalt het allemaal niet uit.

4618752657_4e236b9d82_z

Uiteindelijk komen we weer via de metro terecht aan de andere kant van de stad, bij de Chorsu Bazaar. Dit is waar alle inwoners van de stad zich verstoppen, lijkt het wel! De gewone Uzbeek doet hier zijn boodschappen, drinkt een kopje thee of neemt een ijsje. Heel leuk om die mensen allemaal aan je voorbij te zien trekken. Met name de vrouwen kleden zich zo bont mogelijk: liefst paars, groen en andere kleuren door elkaar. En ze lopen op superhoge hakken. Uzbekistan is weliswaar de grootste katoenexporteur ter wereld, alle kleding die de mensen dragen is glimmend synthetisch.

De bazaar zelf is in een koepelvormig gebouw. Op de eerste etage worden vooral noten en gedroogd fruit verkocht. Je mag van alles proeven en je snackt zo heel wat bij elkaar. In het centrum van de bazaar liggen de specerijen en de populaire schapenkaasbolletjes die de Uzbeken als snack eten.

We lunchen bij een stalletje voor de bazaar. Bijna niemand van mijn reisgenoten durft iets te eten te bestellen, bang voor hun maag zo op de eerste dag. Ik kies twee vleesspiezen van de grill. Met brood en thee erbij eet ik voor 1,5 EUR een prima maal (zonder gevolgen).

4619367724_24655737de_z

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s