Route Oezbekistan & Turkmenistan

Van dag tot dag
Datum Programma Verblijf
30 april Vertrek van een druk Schiphol met Air Baltic naar Tashkent. Eerst twee uurtjes vliegen naar Riga, daar anderhalf uur wachten en dan nog
5 uur door naar de Oezbeekse hoofdstad Tashkent. Air Baltic is een echte low cost maatschappij: geen vertier aan boord en eten/drinken moet je betalen. Het wordt dus een lange zit.
Hotel Raddus JSS, Tashkent
1 mei Na een korte nacht Tashkent verkend: diverse Sovjet-achtige bouwwerken (de metro, hotel Uzbekistan, standbeelden) en de gezellige Chorsu bazaar. Hotel Raddus JSS, Tashkent
2 mei Om 7 uur met de comfortabele Registan-trein naar Samarkand (4 uur door een saai landschap). Vanaf half 12 een rondwandeling door de stad. Natuurlijk meteen
naar het imposante Registan. Maar ook naar de levendige “mausoleumstraat” Shakhi-Zinda, achteraf gezien hét hoogtepunt van de reis. Werelderfgoed #1.
Zarina, Samarkand
3 mei Dagtocht per taxi naar Shakhrisabz, twee uur rijden door de bergen vanuit Samarkand.
Mooie route en leuke kennismaking met een minder door de Sovjet-stijl aangetast Oezbekistan. Hier het 2e werelderfgoed bezocht.Op de terugreis inmiddels in de regen nog naar het Afrosiab-museum in Samarkand.
Zarina, Samarkand
4 mei In de ochtend de Gur Emir-tombe bezocht, de graftombe van Timur Lenk die Samarkand (en Shakhrisabz) al die glanzende monumenten heeft geschonken. 

’s Middags met de trein naar Buchara. Drie uur rijden. De enige opwinding komt als de strip rond mijn raam los gaat laten: het hele raam komt los te zitten en moet met de hand tegen worden gehouden. Twee man treinpersoneel moeten
eraan te pas komen om het weer vast te zetten.

In Buchara doen we tot half 7 de gebruikelijke stadswandeling. En passant komen we al langs de hoogtepunten van de stad. We eindigen op de banken van een theehuis.

Hotel Sultan, Buchara
5 mei Vanaf 8 uur alleen aan de wandel door Buchara (werelderfgoed #3). De grote Kalan-moskee wordt mijn favoriet: een grote binnenplaats, zo strak gebouwd.
’s Avonds gegeten op het dakterras van het “vegetarische” restaurant vlakbij het hotel.
Hotel Sultan, Buchara
6 mei Dagtocht naar het complex van Chor Bakr en het indrukwekkende soefi-complex van Naqhsbandi. Dit laatste is ook één van de hoogtepunten van de reis. 

Aan het eind van de middag met 3 andere vrouwen naar de 16e eeuwse hammam van Buchara. Zweten en geschrobd worden, heerlijk!

Hotel Sultan, Buchara
7 mei Om half 8 vertrek naar Turkmenistan. Bij de grensovergang hoort 2 kilometer wandelen met bagage door niemandsland. De Turkmeense grenspost, berucht om zijn chaos, blijkt
helemaal te zijn vernieuwd en we kunnen zelfs in een koele ruimte wachten tot we visa hebben gekregen. In totaal zo’n anderhalf uur nodig gehad om langs de Uzbeekse en Turkmeense douaniers te komen.We rijden door voor lunch naar Turkmenabad, de eerste kennismaking met het georganiseerde, pompeuze en president Berdimuhammedow vererende Turkmenistan.Een lange rit door de woestijn levert ons om 6 uur af in Mary.
Margush Hotel, Mary
8 mei ?s Ochtends bezoek aan de archeologische vindplaatsen in de oase Merw (4e werelderfgoed). 

?s Middags reizen we verder naar Ashgabat, via de misschien wel saaiste weg die ik ooit heb gezien. Het wegdek is ook erg slecht, dus veel sneller dan 50km per uur gaat het ook niet.

Ak Altyn, Ashgabat
9 mei Bezoek aan de Tolkucha Bazaar (zondagsmarkt) van Ashgabat. Valt wel wat tegen, maar de kamelenmarkt is wel fascinerend. 

?s Middags stadstour door Ashgabat, deels te voet en deels met de bus. Je wordt gek van alle standbeelden hier! Standbeeld voor de president. Standbeeld voor de Turkmeense paarden. Standbeeld voor het boek van de oude president.
Zelf daarna nog het mooie Nationale Museum bezocht met veel fraaie opgravingen uit Nisa en Merv.

Ak Altyn, Ashgabat
10 mei Tocht in de omgeving van Ashgabat. We gaan langs de recent gebouwde grootste moskee van Centraal-Azië, met daarnaast het mausoleum voor
de oude president Turkmenbashi en zijn moeder. En de op-een-na- grootste moskee, die bij Geok-Tepe. Daarna bezoek aan een paardenboerderij, waar we exemplaren van het (dure) Turkmeense paardenras Akhal-Teke geshowd krijgen.
Op de terugweg naar de opgravingen van de Parthische hoofdstad Nissa (werelderfgoed #5).
Ak Altyn, Ashgabat
11 mei In een uurtje vliegen we door naar de woestijnstad Dashovuz. In de middag doen we vanuit daar een excursie in de hitte naar Konya Urgench (werelderfgoed #6). Uzboy Hotel, Dashovuz
12 mei Terug naar Oezbekistan. De grens is eigenlijk dicht vandaag, maar voor de toeristen valt wel wat te regelen. We rijden door naar Khiva waar we een hotel hebben binnen de stadsmuren van de oude stad, Itchan Kala. Sobir Arkonchi, Khiva
13 mei Al om half 8 aan het rondzwerven door Khiva (werelderfgoed #7). Het wordt hier overdag bloedheet, ook al in mei. In de middag siësta en ’s avonds lekker buiten zitten eten en relaxen op de Uzbeekse “hangbanken” van een restaurant. Sobir Arkonchi, Khiva
14 mei In de ochtend nog in Khiva. Om 2 uur rijden we naar de luchthaven van Urgench, vanwaar en een korte vlucht ons terug brengt naar Tashkent.
Deze Sovjet-stad ziet er nu zoveel groener, drukker en gezelliger uit dan toen we hier 2 weken geleden aankwamen! Nog lekker gegeten bij het restaurant Dervish en gedoucht/gedommeld op de hotelkamer.
Hotel Raddus JSS, Tashkent
15 mei Vlucht Tashkent – Amsterdam, via Riga. 02.50 – 06.10 (BT 743) en 11.15 – 12.40 (BT 617). Redelijk kunnen slapen onderweg. Vijf uur wachten in Riga was wel erg lang, maar het is een prettig klein vliegveld waar ze lekkere cappucino hebben. 

Om kwart voor 2 ben ik weer thuis!

Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s