Terugblik Ghana 2010

Eind februari 2010 reisde ik 8 dagen op eigen gelegenheid met het openbaar vervoer door Ghana. Het meest heb ik er genoten van de specifieke eigenaardigheden van dit land: de begrafenisrituelen, de dorpjes vol handwerkers, de bedrijvigheid op de grote markt van Kumasi. Andere toeristen zie je nauwelijks in Ghana – met recht dus nog een onontdekte bestemming waar je wel wat doorzettingsvermogen en zo af en toe hulp van een lokale gids moet hebben om alles te zien.

Vanwege de beperkte tijd moest ik me beperken tot de driehoek Accra, Kumasi, Cape Coast. Er zijn ook nog wel een paar bezienswaardigheden in de rest van het land, maar langer dan 2 weken zou ik er toch niet voor over hebben. En nog een pluspunt: het is er altijd lekker warm, overdag zo’n 35 graden toen ik er was. Ik heb nog nooit zoveel gezwommen tijdens een vakantie als dit keer.

Ghana is een makkelijk te bereizen land hoewel het toerisme er nog maar in de kinderschoenen staat. De voertaal is Engels, openbaar vervoer gaat altijd overal naar toe, en de Ghanezen zelf zijn altijd bereid je op weg te helpen.

Visum

Om Ghana binnen te komen moet je vooraf in Nederland een visum aanschaffen. Het verkrijgen daarvan vergt een hele papierwinkel: een invulformulier, 4 gelijke pasfoto’s, bewijzen vlucht, hotels en gele koorts vaccinatie. Plus 50 EUR te betalen. Ik heb het laten regelen door de visumdienst Visum.nl, en had mijn paspoort (mét stickervisum) na ongeveer anderhalve week per post weer thuis.
visum

Vaccinaties

Meer voorbereiding: voor reizen naar Ghana worden vaccinaties voor DTP en Hepatitis A geadviseerd, en is die voor gele koorts zelfs verplicht. Daar komen nog eens malariatabletten bij: 15 tabletten voor een bezoek van 7 dagen. Ondanks dat ik al een aardig boekje vol met vaccinaties heb, ben ik voor consult, recept, gele koorts prik en malariatabletten toch meer dan 100 EUR kwijt aan de GGD en apotheek.

Vervoer

STC is de staatsbusmaatschappij die met redelijk comfortabele airconditioned bussen voor het lange afstandsvervoer zorgt. Een kaartje Accra-Kumasi kost 12 cedi (6 EUR voor 6 uur in de bus), van Kumasi naar Cape Coast was het 10 cedi voor 3 uur en 3 kwartier. De bussen vertrekken niet echt stipt op tijd, beide keren was het ruim een kwartier te laat. Op de lange rit naar Kumasi werd er onderweg een keer gestopt om wat te eten of naar de WC te gaan.

Binnen de steden is het heel makkelijk een taxi te nemen. Ze zijn te herkennen aan de oranje voor- en achterkant van de auto. Er zijn er ontzettend veel, het lijkt wel dat driekwart van alle auto’s taxi’s zijn. Je hoeft dan ook niet lang te wachten tot er eentje stopt. Ze nemen ook meer mensen mee die dezelfde richting op moeten. Ik betaalde meestal tussen de 3 en 7 cedi (1,50 – 3,50 EUR) per rit. De taxichauffeurs hebben over het algemeen geen idee waar dingen liggen, dus het is wel handig zelf een kaart mee te nemen. Ook voorbijgangers willen nog wel een stoppen om de chauffeur uit te leggen waar je heen wilt.

Een andere gangbare vorm van vervoer is de Tro-Tro. Dat zijn minibusjes waarin een stuk of 14 passagiers mee kunnen. Ze vertrekken als ze vol zitten. Sommige van deze busjes zijn erg aftands, maar het kan ook meevallen: voor mijn rit van Cape Coast naar Accra had ik een behoorlijk modern busje met airco en comfortabele zitplaatsen. De rit van iets meer dan 2 uur kostte 5,5 cedi (iets goedkoper dan de bus, maar ook sneller).

4381568159_3cffdba10c_b

Het vliegveld van Accra tenslotte. Het is niet zo groot en behoorlijk goed georganiseerd. Bij aankomst gaat alles vlot – je staat zo buiten, waar mensen met bordjes van verschillende hotels staan te wachten. Er zijn ook officiële airport taxi’s. Voor het vertrek wordt aangeraden om heel vroeg op het vliegveld te zijn (3-4 uur). Waarom is een raadsel. Je moet wel heel vaak aan allerlei mannen en vrouwen je paspoort en boarding pass laten zien, maar de douane en bagagecontrole gaan probleemloos.

Kosten

1 Ghanese cedi is ongeveer 0,50 EUR waard. De entreeprijzen zijn voor buitenlanders hoger dan voor Ghanezen. Meestal betaalde ik zo’n 5 cedi (2,5 EUR), de kastelen aan de kust kostten elk 9 cedi. De prijs van eten in een restaurant varieert zo tussen de 7 en 15 cedi (3,5 – 7,5 EUR).
Pinnen met een VISA creditcard kan op het vliegveld en bij enkele banken in Accra, Kumasi en Cape Coast. Verder is het wel handig dollars bij je te hebben, ik moest alle hotels cash betalen.

Accommodatie

Alledrie hotels heb ik vooraf vanuit Nederland via internet geboekt. Er is niet zo heel veel keus. Deze drie kwamen gunstig tevoorschijn uit de beoordelingssite Tripadvisor en andere reisverslagen/boeken. Ze hebben elk een eigen website waarop je kunt boeken, maar vaak gingen er wel een paar dagen overheen voordat ik reactie kreeg.

ghanah1Mahogany Lodge in Accra. Sfeervol hotel met maar 14 kamers rondom een centrale binnenplaats met zwembad en zitjes. Goed restaurant, vriendelijke mensen. Mijn kamer (122) heeft een ruime badkamer met ligbad, een hard tweepersoonsbed, een grote TV, draadloos internet, airco, minibar, een lekkere stoel en een bureau. Voor het ontbijt kun je kiezen uit verschillende soorten brood, ei, fruit etc. Het hotel ligt in een rustige wijk niet ver van het vliegveld en vlakbij de zwaar beveiligde Amerikaanse ambassade.

Prijs: 98 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.mahoganylodge.com/

Four Villages Inn in Kumasi.

ghanah2aBed & Breakfast met maar 4 kamers, iets ten zuiden van het centrum. Goed ontbijt, met zelf gemaakte worstjes, gebakken ei & tomaat en een lekkere fruitsalade. Draadloos internet is er erg traag, en ook de stroom valt nog wel eens uit. Je kunt buiten zitten op de veranda. De Canadees Chris is hier de vriendelijke eigenaar, die je van allerlei tips kan voorzien.

Prijs: 49 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.fourvillages.com/

ghanah3Elmina Bay Resort in Elmina. Hotel pal aan zee, behoorlijk ver van de stad Elmina of andere hotels. Het ziet er van buiten allemaal een beetje saai uit, maar de kamers zijn modern ingericht, ruim en hebben een balkon. Er is ook draadloos internet en airco. Het hotel heeft verder een groot zwembad en een restaurant. Het ontbijt en het avondeten zijn redelijk, maar niet echt bijzonder. Langer dan 2 nachten zou ik hier niet willen zitten.

Prijs: 74 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.elminabayresort.com/

Eten en drinken

Het eten dat in restaurants op de menukaart staat is meestal een combinatie van Ghanees, Westers en Chinees. Een aantal Ghanese gerechten dat ik heb uitgeprobeerd staat hieronder. Ik heb er steeds kip of vis gegeten. De kwaliteit was zonder uitzondering prima.

Jollof rice: bekend over heel West-Afrika, en dus ook in Ghana populair. Het is rijst gekookt met kruiden, tomaten, uien, paprika, wortelen en in dit geval ook kip.

ghanae2Palava saus, vis, gebakken plantaan, rijst: de Palava is een soort spinazie. Onverwacht zit er ook een vis bij dit gerecht, ik zag ze vanuit de bus wel liggen in de zon en dacht “dat eet ik hier nooit!”. Maar hij is mooi wit van binnen en smaakt prima. Kosten van dit maal: 3,75 EUR inclusief flesje water.

ghanae3Red Red: gebakken banaan met bonen. Die laatsten komen in een pittig soort tomatensaus. Heeft wel wat weg van Chili con carne (zonder gehakt). Het is erg goedkoop (3 EUR) en vult goed. Erbij drink ik een glas vers ananassap (het meest gangbare vruchtensap hier).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s