De grote markt van Kumasi

De grote markt is het hart van Kumasi. Eerder deze week was ik er al rond om heen gewandeld toen ik op zoek was naar het paleis. Hier is het altijd druk met mensen, heel druk. Ik krijg samen met een ouder Zwitsers stel deze ochtend een rondleiding van zo’n 2,5 uur over de markt door een lokale gids.

De markt van Kumasi staat bekend als de grootste van West-Afrika. Het zijn grotendeels overdekte kramen, met elkaar verbonden via steegjes. Het stadsbestuur is van plan op korte termijn hier een groot en modern winkelcentrum van te maken. Maar zoals onze gids zegt: het kan nooit groot genoeg zijn, er zullen altijd nog handelaren buiten staan.

De markt hier verkoopt niet alleen eindproducten, er zijn ook ambachtslieden en ateliers aan het werk. Hergebruik staat centraal. Oude kleren (uit Europa?) worden uit elkaar gehaald en omgenaaid tot hele nieuwe. Oude kranten (ik zag zelfs stapels van De Telegraaf) worden gebruikt als pakpapier. Oude dozen worden met hamer en ijzeren pinnen tot nieuwe omgeturnd. En van oude autobanden kun je prima slippers maken!

4387501881_f703e580dd_b

Dit is Comfort, onze gids. Ze werkt normaal voor de B&B waar ik overnachtte, maar leidt ook gasten rond over de markt. Iedereen lijkt haar hier te kennen. Ze stopt op iedere hoek om een praatje te maken, en doet ook zelf onderweg haar inkopen. Hier showt ze de traditionele zwart met rode kleding die wordt gedragen tijdens een begrafenis door de directe vrouwelijke nabestaanden.

Er zijn meerdere steegjes gewijd aan spullen voor begrafenissen. Behalve de stoffen & kleding, zijn dat ook de speciale kado’s die de genodigden meebrengen. Zo is het gebruikelijk dat de schoonfamilie van de overledene op de ochtend van de begrafenis een “zeeppakket” aan de nabestaanden geeft. Hier op de markt hebben ze hele luxe exemplaren, met niet alleen gewone zeep maar ook shampoo en eau de cologne etc., en feestelijk verpakt.

4387496401_8004fd43f4_b

Meer naar het midden van de markt zie je de levensmiddelen en andere dagelijkse boodschappen. Levend gevogelte, hele dikke slakken, gedroogde vis en ander stinkend spul. Wij staan liever stil bij de zeep: deze wordt verkocht in bollen en is gemaakt van het omhulsel van de cacaoboon.

De verkopers op de markt vinden het prima als potentiële klanten overal aan zitten en van alles proeven. Onze gids Comfort laat ons dus ook kennis maken met diverse specerijen en nootjes met een soort citroensmaak. Veel van de verkopers willen ook even een handje schudden met de witte bezoekers of op de foto.

4387514033_2747fbf128_b

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s