Terugblik Marokko 2009

Van 27 december 2009 tot en met 3 januari 2010 reisde ik door Marokko. Slechts 3,5 uur vliegen en je bent in een zonniger klimaat en heel andere cultuur. Ik overnachtte in Marrakech en Fez, en maakte vanuit die twee koningssteden ook nog uitstapjes in de omgeving. Marokko bleek een eenvoudig te bereizen land, ook voor een vrouw alleen.

In 8 dagen heb ik veel van het land kunnen zien. De paleizen van Marrakech, de leerververijen van Fez, de lemen vesting van Aït Ben Haddou en het pelgrimsplaatsje Moulay Idriss horen tot de hoogtepunten. Op den duur gaan de steeds terugkerende overdekte winkels in de souks en de geglazuurde tegeltjes je wel wat tegenstaan (dat had ik in Meknes, de 3e koningsstad). Ook het landschap was, zo in de winter, nogal eentonig. De vele ezeltjes in het straatbeeld bleven echter leuk!

4233764223_fcc7bd0575_b

Marokko is een makkelijk land om op eigen gelegenheid rond te reizen. Het openbaar vervoer is goed geregeld en de mensen waar je mee te maken krijgt spreken Frans en vaak ook wat Engels. Marrakech is door zijn vliegveld voor goedkope vliegmaatschappijen een echte toeristenplaats geworden voor mensen uit heel Europa. Het vaart er economisch zichtbaar wel bij. De omgeving van Fez, in het noorden van het land, ziet er wat rommeliger en armoediger uit. Toch zien ze hier ook nog genoeg toeristen, zelfs in december, en is men vriendelijk en behulpzaam.

Vervoer

Tussen de steden heb ik met de trein gereisd. Marrakech heeft een fraai glimmend nieuw station. Het is er allemaal heel overzichtelijk en makkelijk om een kaartje te kopen. Een eersteklas treinkaartje Marrakech-Fes (7 uur rijden) kost 295 Dirham (27 EUR). De trein is vergelijkbaar met treinen in West-Europa. De zitplaatsen zijn verdeeld over coupées, zoals in Duitse treinen.
Tussen Fes en Meknes heb ik tweedeklas gereisd. Ook niks mis mee, hoogstens wat minder beenruimte dan eerste klas. En minder toeristen. De rit van een klein half uur kostte 20 dirham (1,80 EUR).

marokkov2Hoewel ik veel gelopen heb, nam ik toch af en toe ook een taxi. En dat dan vooral om niet te verdwalen. Je hebt Petit Taxi’s en Grand Taxi’s. De Petit Taxi’s (kleine Peugeotjes en zo, felrood in Fes en lichtblauw in Meknes) zijn voor in de stad. Ze rijden over het algemeen op de meter, en nemen soms meer mensen mee die dezelfde kant op moeten.
Grand Taxi’s zijn grote Mercedessen waar 6 passagiers in passen. Ze rijden naar plaatsen in de omgeving, en vertrekken als ze alle stoelen gevuld hebben.

Kosten

Marokko is niet spotgoedkoop, maar het prijspeil ligt nog wel een niveautje lager dan West-Europa. Entreeprijzen zijn zonder uitzondering laag, meestal 10 dirham (0,80 EUR). Ook standaard etenswaren (brood, water) kost maar een paar dirham. Als je wilt eten in een beetje leuk restaurant, ben je zo’n 80 dirham kwijt voor een hoofdgerecht. De dagtour met Imzi Tours naar de Hoge Atlas kostte 40 EUR (inclusief lunch). De taxihuur voor een halve dag in Meknes 300 dirham (27 EUR).

Accommodatie

marokkoh1Amani Residence in Marrakech. Schoon en vriendelijk hotel in de buurt van het treinstation, in het nieuwe deel van de stad dus. Het is een minuut of 20 lopen over brede boulevards naar het oude centrum.
Het ontbijt bestaat uit Franse broodjes, koffie en vers sinaasappelsap.
(Gratis) draadloos internetten kan alleen in de lobby, maar daar hebben ze wel lekkere banken om in te zitten en komen ze je je drankje brengen vanuit het naastgelegen café.

Prijs: 48 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.booking.com/hotel/ma/amani-residence.html?sid=2d35d088a158bcaef02ea470a02ef600;label=postbooking_directions

marokkoh2Dar Aliane in Fez. Een huis in het nieuwe deel van de stad. Het is ongeveer 15 minuten lopen naar het station, en een klein half uur naar de medina (het oude centrum).
Prima ontbijt met croissants, Marokkaanse pannenkoekjes en brood, pruimenjam en smeerkaas. Draadloos internet en satelliet-TV op de kamers.
Verder wel wat onvolkomenheden, met name in de badkamer, waardoor dit hotel toch niet echt zijn geld waard is.

Prijs: 79 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.booking.com/hotel/ma/dar-aliane-fes.html?sid=2d35d088a158bcaef02ea470a02ef600;label=postbooking_directions

marokkoh3Riad Le Jardin Secret in Marrakech. Dit is echt onvindbaar. De taxi zet me af bij de moskee in de buurt, en vraagt een rondhangend mannetje me voor 10 dirham tot aan de deur te loodsen. En zelfs hij moet onderweg nog een keer vragen. Het ligt echt in een zijstraat van een zijstraat in de medina. Later wijst het hotelpersoneel me een eenvoudige sluiproute via twee garagedeuren, en dan is het allemaal niet zo moeilijk meer en kan ik zelfs in het donker de weg terugvinden.
De Riad is een groot traditioneel huis uit de jaren ’30. Hoge plafonds, prachtig bewerkte deuren en ramen. De kamer en vooral ook de badkamer zijn schitterend. Het personeel (een vrouw die steeds dienst lijkt te hebben en een jongen die helpt koffers dragen en de weg wijzen) is supervriendelijk.

Prijs: 120 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.riadjardinsecret.net/

Eten en drinken

marokkoe2Veel variatie is er niet, maar de tajines en brochettes zijn lekker genoeg om vaker te eten. Heerlijk is het brood dat je van ’s ochtends tot ’s avonds overal bij krijgt.

Muntthee, zie en krijg je overal. Met veel suiker, lekker in de warmte.

Een tajine, een soort stoofschotel, staat overal op de kaart. Meest gangbaar is de tajine met kip, citroen en olijven. Ook lekker is die met lamsvlees en pruimen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s