Route Marokko 2009

Van dag tot dag
Datum Gedaan Verblijf
27 december Vanaf Schiphol met Transavia naar Marrakech: vertrek om 6.30 uur. 3,5 uur vliegen, een uur tijdsverschil.
Met airportbus 19 vervolgens pijnloos naar het centrum, en vandaar te voet naar mijn hotel in het nieuwe deel van de stad.Heel wat afgesjouwd de rest van de dag: de souks, Djemaa El-Fna plein en Koutoubia-moskee bezocht. 

Aan het eind van de middag nog heerlijk op het terras in de zon zitten lezen, met een pot traditionele Marokkaanse muntthee bij de hand.

Marrakech
28 december Om half 9 op pad. Eerst aan de wandel naar het station, om vast een kaartje naar Fes voor overmorgen te kopen.
Daarna met de Hop-on-Hop-off bus Marrakech verder verkend (werelderfgoed #1): El Bahia Paleis, Dar Si Said museum, Palmeira, Tombes van de Saadiërs. Tussendoor nog een toertje voor morgen naar het Atlas-gebergte geboekt, en in de zon op een terras heerlijke brochettes gegeten.Het avondeten bestond uit een cappuccino en stokbroodje Goudse kaas, en om 6 uur was ik verbrand en uitgeput weer terug in het hotel.
Marrakech
29 december Dagtocht naar de Ksar van A?t-Ben-Haddou (werelderfgoed #2). Om half 7 ’s ochtends opgehaald, om half 9 ’s avonds weer thuis! Met 10 andere Europeanen in een minibusje door het Atlas-gebergte, langs Berbermarkten en -dorpjes, de stad Ouarzazate en natuurlijk het werelderfgoed. 

Inclusief prima warme lunch met salade, tajine met kip, limoen en olijven, en mandarijnen na.

Marrakech
30 december Met de trein naar Fes, een rit van 7 uur. Vanaf het schone en moderne treinstation van Marrakech vertrekt de trein keurig op tijd om 9 uur in de ochtend.
Er zijn veel toeristen aan boord, waaronder zelfs een groep Japanners.
Ik deel mijn eersteklascoup? met 2 Amerikanen, 2 Japanners en 1 Marokkaan.Het is vandaag flink bewolkt. En ook het landschap onderweg is niet om over naar huis te schrijven. Ik kom de tijd door met het wegwerken van de achterstanden in mijn reisverslagen. 

De lunch in de vorm van weer een stokbroodje kaas heb ik zelf meegebracht.

Om kwart voor 5, een half uur te laat, komen we eindelijk aan in Fes. Ik ga weer lopend op zoek naar het hotel dat vlakbij het station moet liggen. Maar als ik een paar straten ver niets kan vinden, ga ik weer terug naar het station voor een taxi. Ondanks dat ik het adres heb en een kaartje, weet de chauffeur het ook niet.
Gelukkig brengt de mobiele telefoon uitkomst: ik bel het hotel, en laat de taxichauffeur met hen praten om de locatie te achterhalen. Het blijkt uiteindelijk nog wel redelijk in de buurt te zijn, maar feitelijk onvindbaar als je de weg niet weet.

De ontvangst (in het Engels nog wel) is verder hartelijk, en ik meld me meteen maar aan voor het diner om half 9. Het is inmiddels zes uur en al donker geworden.
Het dagmenu blijkt te bestaan uit lamstajine met pruimen. Lekker!

Fez
31 december ’s Nachts is de regen echt met bakken uit de lucht gekomen. Tegen 9 uur klaart het gelukkig wat op, en kan ik aan de wandel naar de medina van Fez (werelderfgoed #3).
Daar de hele ochtend door de wirwar van straatjes rondgelopen, gelukkig in de zon. Geëindigd bij de beroemde leerlooiers en ververs.Met een rood taxi-tje terug naar de Nieuwe Stad, en daar lekker gegeten. Dan begint het ook weer te gieten. 

Rest van de dag geluierd voor de TV (Charlie Chaplin marathon op Arte) en met de laptop op schoot.

Fez
1 januari Zelf georganiseerde volle dagtocht per trein en taxi. Bezoek aan de medina van Meknes (werelderfgoed #4), de Romeinse opgravingen van Volubilis
(werelderfgoed #5) en de pelgrimsplaats Moulay Idriss. Het is vandaag nog steeds bewolkt en fris.
Fez
2 januari Vandaag schittert de zon weer. Ik zit helaas bijna de hele dag in de trein terug naar Marrakech. Op een haar na de trein gemist: zelf al vrij laat wakker, dan de receptie die pas om kwart over 8 open ging en ikzelf weer die de pincode van mijn creditcard vergeten was (en op moest gaan zoeken op de laptop). Met behulp van wat sprintjes en een taxi kon ik toch nog op tijd in de comfortabele zetels van de eerste klas plaatsnemen. 

De reis verliep verder weer rustig, en ik kon weer flink aan het werk voor de websites.

De laatste avond in Marrakech me vermaakt met de optredens op het Djemaa el-Fna plein.

Marrakech
3 januari Heerlijk geslapen in de stille en donkere kamer van de Riad. Je hebt er geen wekker nodig want het ligt vlak naast de moskee, zodat je om kwart voor 6 wakker wordt gezongen. 

Met de airportbus naar het vliegveld. De vlucht naar Amsterdam blijkt anderhalf uur vertraagd, het is nog niet binnen gekomen uit het Nederland.
Later blijkt dat bijna alle vluchten problemen hebben: het is mistig in de ochtend in Marrakech, en veel vliegtuigen moeten uitwijken naar Casablanca of rondjes blijven vliegen. De vertrekhal hangt/zit dus vol. Het is zelfs nog lastig een plekje op de grond te vinden.
Tegen twaalven mogen we aan boord van het Transavia-toestel, maar dan komen we in een file terecht: Marrakech heeft maar 1 vertrek/landingsbaan, en die is overbezet door de problemen van die ochtend.
Uiteindelijk komen we half 6 Nederlandse tijd op Schiphol aan, en ben ik iets voor zevenen thuis. Wel koud hier (0 graden), maar gelukkig geen sneeuw.

Thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s