Dagprogramma

Van dag tot dag
Datum Programma Verblijf
7 oktober Ik zag erg tegen de vlucht op, ik heb nog steeds vrij snel spierpijn in mijn buik en/of rug ten gevolge van de meest recente operatie. Maar dankzij een last minute upgrade zit ik lekker Business Class. Het plezier begint al als je de hele lange rij voor de veiligheidscontrole voorbij mag lopen. “Komt u maar, mevrouw”.

De vlucht in een KLM Boeing 777 is helemaal vol. We vertrekken iets later dan gepland (na 21 uur), maar dat halen we tijdens de vlucht ruimschoots weer in door 11 uur en een kwartier te vliegen in plaats van 12 uur.

Vliegtuig
8 oktober De Business Class heeft stoelen waar je helemaal horizontaal kunt liggen, en die ook breed genoeg zijn om je dan weer eens op je ene en dan weer op je andere zij te draaien. Ik slaag erin een uur of 5 te slapen, de rest van de tijd dommel ik wat.
Anderhalf uur voor aankomst krijgen we een uitgebreid ontbijt met fruitsalade, yoghurt, broodjes, cornflakes, stukjes kaas en een warme snack.Redelijk fris stap ik dan ook uit op de luchthaven van Kuala Lumpur. Het is dan 3 uur in de middag, zonnig, benauwd en een graad of 28. Ook op het vliegveld houdt het Business Class voordeel aan: je mag in een bevoorrechte rij voor de douane. Daar doen ze ook niet moeilijk: stempeltje in het paspoort en je mag Maleisi? in.

Na wat ringgits gepind te hebben, ga ik met de trein naar het centrum van de stad. Het is een half uurtje rijden door een omgeving die in heel veel landen had kunnen liggen. Wat wel opvalt is dat er heel veel gebouwd wordt (allemaal hoogbouw).

Vanaf het station pak ik een taxi naar mijn hotel, Traders in Kuala Lumpur City Centre. Daar arriveer ik tegen half 5. Ik krijg een luxe kamer op de 25e verdieping.

’s Avonds zet ik mijn eerste stappen in de stad. Ik ga eten in het Suria winkelcentrum aan de voet van de Petronas Towers. Meteen maar een Maleisische specialiteit: Assam Laksa in het Little Penang Kafe. Inclusief thee ben ik 2,5 EUR kwijt – zo verdien ik die vlucht wel terug! Na het eten nog wat rondkijken in de winkels (prachtboekwinkel!) en de overige restaurants die er ook prima uitzien.

Om 8 uur slenter ik door de drukkende hitte weer terug naar mijn hotelkamer.

Traders Hotel, Kuala Lumpur (Maleisië)
9 oktober De stad Kuala Lumpur globaal verkend met de Hop-on Hop-off bus. Eerst gestopt bij het Museum voor Islamitische Kunst, daarna terug gelopen naar het Vogelpark, en vandaar het rondje door de stad afgemaakt met de bus. Tegen half vier weer uitgestapt bij de halte vlakbij het hotel. Er was inmiddels een tropische stortbui aan de gang, zodat ik na een paar minuten lopen zeiknat weer terug in het hotel kwam.

’s Avonds goed en duur (15 EUR) gegeten bij Spice of India in het Suria winkelcentrum.

Traders Hotel, Kuala Lumpur (Maleisië)
10 oktober In de ochtend naar de Batu Caves, een populair hindoetempelcomplex in een grot net buiten de stad. Voor een paar EUR met de taxi heen en terug.
Geluncht bij de Japanner: noedelsoep (tempura udon) met wat sushi vooraf (5 EUR). Om 2 uur terug in het hotel. Daar aan de foto’s gewerkt. En even op bed gaan liggen… nou even, tot half 5 geslapen. Toch best een inspannende dag geweest vandaag, met die klim van 272 treden naar de grotten en de benauwende hitte.’s Avonds mie met kip/garnalen/groenten gegeten. En op de terugweg een cappucino als dessert op een terras.
Traders Hotel, Kuala Lumpur (Maleisië)
11 oktober Om 11 uur met de bus van Transnasional naar Melaka. De rit van 2 uur kost 2,5 EUR. De oude touringcar zit helemaal vol, met nog een enkele andere toerist naast mij. De rit over de snelweg is weinig boeiend. Op het centrale busstation van Melaka koop ik vast een buskaartje voor de terugreis over twee dagen. Dan ga ik met de stadsbus naar het centrum (0,20 cent).

De eerste indrukken van Melaka zijn: toeristisch, bloedheet en Chinees. Het is maar goed dat ik Chinatown in Kuala Lumpur heb overgeslagen, want hier zit je er middenin. Het centrum is trouwens prima te voet te verkennen.

Na ingecheckt te hebben in het ook al zeer Chinese hotel Puri, eet ik een kip/appelsalade als lunch. Met vers fruitsap voor 3 EUR.

Aan het eind van de middag nog een rondje gedaan door het centrum. E?n straat (Jonker Walk) is afgesloten voor het verkeer, en daar verschijnen allemaal kraampjes met Chinese (plastic) rotzooi. Ik eet buiten vlakbij de rivier mijn goedkoopste maal tot nu toe: 7 ringgit (1,40 EUR) voor bami met groenten, kip en vis, inclusief een half liter fles water.

Hotel Puri, Melaka (Maleisië)
12 oktober Om 8.30: fietstour van 3 uur door de omgeving via Melaka on bike (voor 80 ringgit, ofwel 16 EUR). Lekker van de gebaande paden af met de mountainbike, dwars door oliepalm- en rubberplantages. Heb de tocht van ca. 25-30 kilometer goed volgehouden. Om half 1 werd ik weer afgeleverd bij het hotel in Melaka.

In de middag een rondje gewandeld langs de Nederlands koloniale gebouwen van Melaka (werelderfgoed #1 van deze reis). Het Stadthuys en de kerk staan er nog. In St. Paul’s Kerk zijn vooral de grafstenen van Nederlanders bewaard gebleven. De Hollandse overblijfselen hier stellen niet zo veel meer voor (ondanks dat de VOC hier 150 jaar regeerde).

’s Avonds Spaanse(!) tapas gegeten aan de rivier. Met o.a. lekkere gegrilde vis en vers stokbrood. Wel duur (10 EUR).

Hotel Puri, Melaka (Maleisië)
13 oktober Gisteravond laat en in de nacht heeft het hevig geonweerd en geregend. Desondanks lekker geslapen. Om half 9 met een taxi naar het busstation van Melaka, voor de terugreis van 2 uur naar Kuala Lumpur. De bus is dit keer half leeg en ik heb twee plaatsen voor mezelf.

Daarna weer een taxi gepakt, dit keer naar het LCCT (het vliegveld voor goedkope maatschappijen). Is ruim een uur rijden. Het vliegveld blijkt groot en rommelig, maar na wat zoeken heb ik mijn balie voor de vlucht naar Yogyakarta gevonden bij AirAsia.

Op het vliegveld geluncht bij Starbucks: cappucino & een warm broodje kaas/tonijn. Dan kom ik er pas achter dat mijn vlucht een uur later vertrekt dan toen ik een half jaar geleden boekte. Nu is het dus nog een extra uurtje hangen tot 15.05.

De vlucht zelf blijkt 2,5 uur te duren (er is een uur tijdverschil met Indonesi?). Ik zit in mijn eentje voorin een vrij leeg vliegtuig.

In Yogyakarta gaat het verder allemaal vlot: een visum kopen voor 25 dollar, door de douane, wat Maleisisch geld inruilen voor de eerste 250.000 Indonesische rupees (20 EUR) en een taxi naar het hotel. Binnen een half uur zit ik op mijn chique kamer (met internet en balkon, maar zonder ligbad!).

In de avond een eerste rondje door de omgeving van het hotel gemaakt. Niet veel aantrekkelijke restaurants gezien, dus maar aan het buffet in het hotel (11 EUR).

Phoenix Hotel, Yogjakarta (Java)
14 oktober Om half 9 naar het oude centrum van Yogyakarta gewandeld (4 kilometer in de hitte). Daar een deel van het Paleis van de Sultan bezocht en het oude Nederlandse Fort Vredeburg. Verder wat winkeltjes gekeken op de route. En naar de supermarkt geweest: 2 flesjes water, 3 flesjes sinaasappelsap, 1 blikje cola en 2 zakjes zoute chips voor in totaal 1,45 EUR!
Indonesi? is misschien wel het goedkoopste land waar ik ooit geweest ben.
Tussen de middag geluncht bij de PizzaHut: seafood spaghetti met een drankje voor 3 EUR. De rest van de middag op het balkon zitten lezen.’s Avonds gegeten aan de overkant van de straat bij Kedai Tiga Nyonya, een Chinees-Maleisisch restaurant. Viskoekjes met hete satesaus vooraf, en dan kip in zoete sojasaus, broccoli met knoflook en witte rijst. Flesje water erbij, in totaal voor 4 EUR klaar.
Phoenix Hotel, Yogjakarta (Java)
15 oktober Iets voor zevenen vertrokken naar het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan (werelderfgoed #2). Daar lekker in alle rust en redelijke temperatuur kunnen rondwandelen. Om 11 uur terug in het hotel.

Tussen de middag geluncht in een winkelcentrum (mie-met-van-alles plus sinaasappelsap, 1.50 EUR), en daar ook een extra Engels leesboek gekocht.

’s Avonds gegeten in het nieuwe Amplaza winkelcentrum: gegrilde kipfilet, fruitsalade en vers mangosap (3 EUR). Weer met hetzelfde busje als vanochtend heen en terug.

Phoenix Hotel, Yogjakarta (Java)
16 oktober Dagje naar Solo met de trein. Heen om 8.30, terug om 16 uur. Vandaaruit Sangiran, de vindplaats van de prehistorische Java-mens (werelderfgoed #3) bezocht. Verder het paleis en het stadje bekeken, en lekker geluncht voor minder dan 1 EUR. Phoenix Hotel, Yogjakarta (Java)
17 oktober Rustige ochtend. Beetje geluierd en de websites bijgewerkt. Om 12 uur weer op pad. Eerst een miljoen rupiah gepind (70 EUR). Dat moet genoeg zijn voor de resterende dagen in Indonesi?.

Vervolgens naar het Paleis van de Sultan, waar ik het deel bekeken heb dat ik afgelopen woensdag niet kon vinden. Toch wel erg mooi. Vervolgens geluncht met een salade in het Via Via caf?.

Om half 3 met een taxi naar het wereldberoemde boeddhistische heiligdom Borobudur (werelderfgoed #4). Daar tegen zonsondergang 2 uur rondgekeken. Om half 7 terug in Yogya, en weer gegeten ‘aan de overkant’.

Phoenix Hotel, Yogjakarta (Java)
18 oktober Opnieuw een rustige start. Om half 11 uitgecheckt en met een taxi naar het vliegveld gegaan.
De vlucht met Garuda van Yogyakarta naar Denpasar op Bali duurt iets meer dan een uur. Veiligheidscontroles zijn op het vliegveld van Yogyakarta flinterdun. Om 10 voor half 4 (Bali-tijd, een uur later dan op Java) aangekomen en direct opgepikt door een taxichauffeur met een bordje met mijn naam. Naar Ubud, mijn bestemming voor de komende dagen, is het dan nog een uurtje rijden.

Onderweg vallen de vele godenbeeldjes, tempels en offeringen op: het Hindoeïsme is hier duidelijk een levende cultuur. En veel toeristen!

’s Avonds heerlijk gegeten bij Batan Waru voor maar liefst 120.000 rupiah (8 EUR).

Sri Bungalows, Ubud (Bali)
19 oktober Na het ontbijt eerst telefonisch een tour voor morgen geboekt. Daarna te voet op pad door Ubud.
Eerst linksaf vanuit het hotel, naar de Monkey Forest. En vandaar helemaal naar het andere uiteinde van Ubud gelopen, via de Saraswati watertempel, het Blanco Museum en het Neka kunstmuseum. Bami Goreng gegeten als lunch.Om 2 uur weer terug in het hotel. Daar gelezen en ge-internet op de veranda.

’s Avonds Crispy Duck (gegrilde eend) gegeten bij een restaurantje aan de overkant. Eindelijk weer eens rond de 50.000 rupiah kwijt (3,5 EUR).

Sri Bungalows, Ubud (Bali)
20 oktober (Fiets)tour met BikeBaik van 8-16 uur. ’s Avonds gegrilde tonijn gegeten. Sri Bungalows, Ubud (Bali)
21 oktober Beetje relaxen op de veranda in de ochtend. Voor lunch: salade met gegrilde inktvis.

Laat in de middag richting de Goa Gajah (Olifantengrot) gewandeld, maar ik kon het niet vinden! Morgen nog maar een keer proberen, in ieder geval weer een uurtje lekker gewandeld.
’s Avonds weer gegeten bij Batan Waru, en gekletst met een Nederlands stel. In het donker naar huis omdat vanaf 6 uur de stroom in heel Ubud was uitgevallen. Dat valt nog niet mee met alle gaten in de trottoirs.

Om kwart over 10 ging het licht weer aan, en gelukkig ook de airco voor een goede nachtrust.

Sri Bungalows, Ubud (Bali)
22 oktober In de ochtend nog wat op de veranda gezeten. Dan naar de kapper, lekker kort voor 5 EUR (inclusief hoofd-, nek- en rugmassage).

Om 13 uur komt de taxichauffeur me ophalen voor een bezoek aan Goa Gajah (Olifantengrot), een mogelijk nieuw werelderfgoed, en Tanah Lot (tempel).
Vervolgens direct door naar het vliegveld.
Vlucht Denpasar (Bali) – Kuala Lumpur: 3 uur (AirAsia, 19.15-22.15). Daarna nog een uur met de Skybus naar Kuala Lumpur centrum. Daar om 12 uur ’s avonds ingechekt in het hotel.

Hilton Kuala Lumpur, Kuala Lumpur (Maleisië)
23 oktober Hele dag nog in Kuala Lumpur. Naar het Nationaal Museum, groot en redelijk interessant. Verder lekker gegeten (voor het laatst Assam Laksa), een boek gekocht voor in het vliegtuig en verder wat winkels gekeken.

Nachtvlucht met de KLM 23.05-5.45. Weer een helemaal vol vliegtuig. Helaas moest ik weer tussen het gewone volk gaan zitten, na de luxe op de heenreis. Maar matig kunnen slapen.

Vliegtuig
24 oktober Aankomst op Schiphol om 6 uur (ochtend). Om half 8 thuis! Thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s