Praktische info

Maleisië en Indonesië zijn twee gemakkelijke landen om in rond te reizen. Zeker als je de toeristisch meest bekende plaatsen aandoet. Bijna iedereen spreekt Engels, allerlei vormen van vervoer zijn mogelijk, het eten is heerlijk en het is er spotgoedkoop. Ik was er in oktober, en zowel in Maleisië als Indonesië was het erg warm (ca. 32 graden). In Maleisië was het ook erg benauwd, vaak bewolkt en soms een bui. Op Bali waait het wat meer, dus dat was beter te doen.

Vervoer

Ik heb alle mogelijke vormen van transport wel zo’n beetje gehad:
– de transcontinentale vlucht met KLM >> Business Class, geweldig
– 3x een binnenlandse vlucht, waarvan 2x met Air Asia (resp. 17 en 45 EUR) en 1x met Garuda (84 EUR)
– bus >> niet meer dan een lokale bus, spotgoedkoop
– trein >> ook al zo gemakkelijk
– taxi >> meestal op de meter en erg vriendelijk
– metro >> in Kuala Lumpur, 40 EUR cent voor een ritje
– becak >> leuk voor een keertje

Solo 270

Accommodatie

hotel1Traders Hotel in Kuala Lumpur. Een vier sterren hotel in KLCC (hartje centrum). Ik had hier een Deluxe kamer (er zijn ook eenvoudigere). Kamer heeft groot raam met uitzicht over de stad, een lekkere ligstoel, een bank en een luxe badkamer. Gratis draadloos internet. En dagelijks gratis flesjes water en vers fruit op je kamer.
Het is een heel groot hotel met 34 verdiepingen. Het ontbijt is een belevenis op zich: ze zijn op gasten vanuit alle culturen ingesteld. Behalve westerse toeristen en zakenreizigers zie je ook vrij veel Arabieren met geheel in het zwart bedekte vrouwen. Leuk om hier mensen te kijken, en het ontbijtbuffet is ook nog eens ongelooflijk uitgebreid.
Prijs: 70 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.shangri-la.com/en/property/kualalumpur/traders/rooms

hotel2Hotel Puri in Melaka. Hotel middenin Chinese wijk. Mooi oud gebouw, relatief eenvoudige kamers. Ontbijt met zoete broodjes, pannenkoeken en vers fruit.

Prijs: 35 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.hotelpuri.com/

Phoenix Hotel in Yogyakarta. Chique hotel in oud koloniaal gebouw. Erg druk met Nederlandse en Franse toeristen. Uitgebreid ontbijt. Gratis internet. Lekker balkon. Nederlandse (BVN-TV) en andere Europese zenders op de TV. Toch ook wel wat minpuntjes: weinig restaurants in de buurt (behalve de McDonalds en PizzaHut), geen ligbad.

Prijs: 48 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.accorhotels.com/gb/hotel-5451-the-phoenix-hotel-yogyakarta/index.shtml

hotel4aSri Bungalows in Ubud. Leuk rijtjeshuis met uitzicht over een rijstveld. ’s Avonds hoor je de kikkers en andere kleine dieren. ’s Ochtends schuif je de gordijnen open en is de boer al bezig met zijn land. Heel landelijk, lekkere privé-veranda, volop rust maar ook midden in het toeristische Ubud.
Ontbijt kun je kiezen, toast of ei of pannenkoeken, met fruitsalade en thee of koffie. Goed genoeg voor mij.

Prijs: 42 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.sribungalows.com/

Hilton in Kuala Lumpur. Samen met het Traders Hotel, waar ik aan het begin van deze reis was, is dit het best gewaardeerde hotel van de stad. Het ligt pal naast KL Sentral, het centraal station. Handig voor vervoer van en naar het vliegveld. Je kunt er ook met de metro naar de stad.
De zeer modern ingerichte kamer heeft vooral een geweldige badkamer. Heb nog een paar minuten lopen zoeken naar de WC, maar die bleek achter een mooi weggewerkte deur achterin de badkamer te zitten. Bed slaapt ook heerlijk.
Mijn stem voor het beste hotel van Kuala Lumpur gaat echter toch naar het Traders Hotel: vanwege het bijzondere ontbijt (inclusief), draadloos internet (inclusief) en een betere ligging voor de bezienswaardigheden.

Prijs: 90 EUR exclusief ontbijt
Link: http://www1.hilton.com/en_US/hi/hotel/KULHIHI-Hilton-Kuala-Lumpur-hotel/index.do

Eten

Het eten is één van de grootste attracties van het reizen door Maleisië & Indonesië. Hieronder enkele hoogtepunten.

Assam Laksa, gegeten in het Little Penang Kafe in Kuala Lumpur. Het is een heel dikke noedelsoep. Ziet er eigenlijk niet uit, een soort bruine drab. Maar is helemaal gevuld met vis (makreel), groente (komkommer, ui), fruit (ananas) en kruiden zoals munt en tamarinde. Het smaakt zuur en pittig tegelijk (zitten veel chilipepers in).

kuala-d1-003

Nasi Lemak is in kokosmelk gekookte rijst met van alles, zoals kip, pinda’s, komkommer en gedroogde visjes. Stevig genoeg voor de lunch (Maleisiërs eten het als ontbijt…).

kl-d2-044

En dan de Indonesische versie: Nasi Liwet.

Solo 272

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s