#333: Borobudur

Wat is het?
De Borobudur is een boeddhistisch tempelcomplex uit de negende eeuw. Het werd gebouwd op verschillende niveaus rond een natuurlijke heuvel. De basis is een vierkant. Het heeft negen platforms, waarvan de onderste zes vierkant zijn en de bovenste drie cirkelvormig. Het bovenste platform heeft tweeënzeventig kleine stoepa’s rond een grote centrale stoepa. Elke stoepa is klokvormig en doorboord met talrijke decoratieve openingen waarin beelden van de Boeddha staan.

Cijfer: 8 (Samen met de Taj Mahal en Angkor is de Borobudur waarschijnlijk een van de drie meest iconische werelderfgoederen.).

Hoeveel tijd: Ik was er zo’n 2 uur.

Opvallend: Ik bezocht het bij zonsondergang. In het begin was ik verbaasd dat het monument niet vanaf de weg te zien is – ik had altijd gedacht dat het erg groot was? En toen ik het eindelijk in mijn zicht kreeg, zag het er veel minder spectaculair uit dan ik me had voorgesteld. De meeste stenen zijn donker door blootstelling aan de elementen.

Ik beklom het monument door op elk niveau met de klok mee rond te gaan. Met elke rondgang groeide mijn waardering voor deze plek. Het enorme aantal gravures in de muren en hun kleine details bleven intrigeren. Op sommige punten zijn er hele reliëfs, zoals schilderijen, die delen van het leven van een boddhisatva of een historisch tafereel weergeven.

De top, de centrale stoepa omringd door kleine stoepa’s, is waar alle bezoekers samenkomen. Het ziet er heel anders uit dan de niveaus eronder. Het is een fijne plek om te ontspannen na de klim en om na te denken over alles wat je onderweg hebt gezien. Er zijn ook geweldige uitzichten over de omliggende velden en bergen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s