#332: Melaka

Wat is het?
Melaka en George Town, historische steden aan de Straat van Malakka, staan ​​bekend om hun multiculturele erfgoed. Deze havens bevonden zich op een strategische positie voor de 15de – 18de eeuwse handel tussen Europa en Azië. Hun cultuur en stadsgezichten evolueerden verder nadat ze waren gekoloniseerd door de Portugezen, Nederlanders en Britten. In Melaka behoren twee buurten tot het werelderfgoed: St. Paul’s Hill en de historische woon- en handelszone. De laatste heeft meer dan 600 winkelpanden en herenhuizen.

Cijfer: 6 (Over het algemeen is het wel aardig, maar ik kan er geen echt hoogtepunt benoemen).

Toegang: Gratis.

Hoeveel tijd: Tijdens mijn verblijf van 1,5 dag heb ik een paar keer door de stad geslenterd en een halve dag doorgebracht op een aan te raden fietstocht naar het omliggende platteland.

Opvallend: Melaka wordt wel vergeleken met Macao, Hoi An en Galle. Maar ik zie nog een andere: Ping Yao. De eigentijdse uitstraling van Melaka is erg Chinees. En de honderden winkels, woningen en tempels deden me denken aan deze Chinese werelderfgoedstad. Het lijkt ook veel Chinese toeristen aan te trekken, hoewel ze misschien inheems zijn uit Maleisië of Singapore.

Het bekendste uitzicht op Melaka is dat van “Dutch Square”, met zijn stadhuis (Stadthuys), klokkentoren en kerk. Ze zien er voor mij niet erg Nederlands uit, waarschijnlijk omdat ze (de Britten, de Maleisiërs) ze opnieuw hebben geverfd met rode verf. Geen Nederlander zou dat ooit doen.

Een paar andere Nederlandse overblijfselen zijn bergopwaarts te vinden, bij de St. Paul’s Church. Het zijn veelal grafstenen van 17e-eeuwse Nederlanders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s