Hop-on Hop-off Kuala Lumpur

Iedere zich zelf respecterende grote stad heeft tegenwoordig een Hop-on Hop-off bus, waarmee je een rondje door de stad kunt maken en telkens in- en uit mag stappen. Die in Barcelona is – mede door de grote afstanden aldaar en de vele attracties – een echte aanrader. Belfast heeft er eentje, waarmee je langs de muurschilderingen in de protestantse en katholieke wijken rijdt.

In Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, rijdt er ook elk half uur zo’n bus. Voor 7 EUR mag je 24 uur lang ongelimiteerd mee. De hele ronde met 22 haltes duurt 2,5 uur.

Het is wel bijna voortdurend file rijden. De wegen in de stad zijn zo druk hier met personenauto’s en taxi’s. Een mooie stad is Kuala Lumpur ook bepaald niet.

Bij halte 15 stap ik uit. Dit is bij de Nationale Moskee en enkele andere islamitische monumenten. De moskee is vandaag, vrijdag, gesloten voor niet-moslims. Je kunt hem wel van de buitenkant bekijken. Net als veel andere gebouwen in Kuala Lumpur heeft het iets futuristisch: het lijkt absoluut niet op een traditionele moskee.

Even verderop ligt het Museum voor Islamitische Kunst. Ook een groot, wit, glimmend gebouw. De eerste zaal heeft interessante maquettes van een twintigtal bijzondere moskeeën in de wereld. Verder zijn er zilveren sieraden, kleden en keramiek te zien. Het museum heeft maar weinig van Maleisië zelf. Iran, Uzbekistan, Syrië: daar zijn toch wel de echt mooie dingen te vinden.

Voor mijn volgende bestemming, het Vogelpark, had ik eigenlijk een halte eerder moeten uitstappen. Dus sjouw ik maar weer een kwartiertje terug. Overal zijn brede trottoirs, dus dat is geen punt.

Eigenlijk heb ik een hekel aan vogels, vooral aan hun gefladder. In dit vogelpark vliegen de mooiste regionale soorten vrij rond. Er is een heel groot net over het park gespannen zodat ze niet de stad in vliegen. De vogels zijn ook behoorlijk tam, ze zullen wel gewend zijn door de massa’s mensen die iedere dag voorbij komen. Er zitten mooie exemplaren bij, maar echt onder de indruk ben ik niet. Zeker de helft, de grotere exemplaren, zit toch nog in kooien.

Voor ik verder ga, lunch ik nog in het restaurant bij het park. Ik neem er een lekkere nasi lemak, rijst met kip, groente, gedroogde visjes, pinda’s en zo meer. Net als anderen zit ik buiten te eten op een balkon. Maar als enige selecteert een gekleurde vogel zo groot als een duif mijn bord om er wat van af te jatten. Hij hupt er gewoon naar toe, en mijn afweerbewegingen met de vork helpen niks. Tot twee keer toe weet hij een stuk kip te pakken! Ik weet niet hoe snel ik mijn bord leeg moet eten. Stomme beesten, vogels.

De bus maakt zijn ronde verder af door de stad. We komen langs het oude Britse koloniale centrum. Het bestaat uit een cricketveld, een kerk en een paar oudere gebouwen. Voor je het weet ben je weer in het moderne Kuala Lumpur, met zijn kantoren, banken, winkelcentra en hotels. Alles moet hier modern en zelfs een beetje protserig zijn.

De bekendste voorbeelden daarvan zijn wel de Petronas Twin Towers. Dit waren van 1998 tot 2004 de hoogste gebouwen ter wereld. Nu zijn ze nog nummer 3 en 4. In de skyline van Kuala Lumpur vallen ze nog niet eens zo op door hun hoogte: het staat er vol met wolkenkrabbers. Het Traders hotel waarin ik logeer heeft ook 34 verdiepingen.

Na precies 22 haltes stap ik weer uit waar ik deze ochtend begonnen ben. Kuala Lumpur heb ik nu wel zo’n beetje gezien, geloof ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s