Dag 9: Snel langs de laatste twee!

Helaas al weer de laatste ochtend. Heerlijk stil is het hier ’s ochtends in het klooster. Er zijn wel meer gasten, maar het is zo groot dat je niemand hoort. Ontbijt is hier niet inbegrepen, dus ik ga er om kwart over 8 maar zonder vandoor.

Doel vandaag is om nog twee werelderfgoederen te bezoeken vóór de terugvlucht van half 5 vanuit Madrid. De eerste is de archeologische vindplaats Atapuerca. Daar zijn de oudste menselijke resten in Europa gevonden: ca. 1,2 miljoen jaar oud. Het is een uur en een kwartier rijden vanuit het klooster in San Millan. Onderweg kom ik grote aantallen pelgrims tegen die de route naar Santiago de Compostela aan het lopen zijn. Eigenlijk voor het eerst dat ik er zo veel zie tijdens deze reis, misschien is het het vroege tijdstip. Of dat de route door allerlei mooie oude dorpjes gaat waar ik vandaag ook door moet.

Atapuerca is ook zo’n klein slaperig plaatsje. Ze hebben wel een groot bord over hun belangrijkste trekpleister neergezet bij het begin van het dorp. Omdat ik er al om half 10 ben, en de bezienswaardigheden niet voor 10 uur open zijn, neem ik eerst als verlaat ontbijt een café con leche en een pain au chocolat in een cafeetje.

AtapuercaBurgos 002
Om het gebied goed te bezoeken heb je wel een paar uur nodig. Zo kun je bijvoorbeeld met een georganiseerde tour mee van twee uur naar de grotten waar de oudste Europese mensen leefden. Zoveel tijd heb ik vandaag niet. Ik houd het dus maar bij het Archeologisch Park. Hier doe ik een rondleiding van een uur.

Ook nu zijn er al een stuk of 30 andere (Spaanse) toeristen present. Ik had niet gedacht dat het hier zo druk zou zijn. Voor de toer naar de grotten moet je echt wel vooraf reserveren. Het Archeologisch Park is een klein openluchtmuseum. De gids vertelt (lang) over het leven van de eerste mensen hier. Ook doet hij voor hoe zij uit stenen gereedschappen hakten, en vuur maakten. Best interessant, maar ik denk dat ik toch liever naar de grotten was gegaan.

AtapuercaBurgos 006
Om 11 uur stap ik weer in mijn auto, voor de rit van 20 minuten naar Burgos. Daar staat het tweede werelderfgoed van vandaag: de 13e eeuwse kathedraal. Burgos is met 178.000 inwoners een vrij grote stad. Gelukkig vind ik een parkeergarage pal voor de kathedraal.

Het eerste wat je van het centrum ziet is de prachtige stadspoort.

AtapuercaBurgos 018
Daarachter ligt de grote kathedraal verscholen. Het is één van de belangrijkste gotische bouwwerken ter wereld. Hij is in verschillende fasen ontwikkeld, en dat zie je ook nog wel want het is eigenlijk één groot complex met allerlei torens, kapellen en andere ornamenten.

Ik heb hier maar een uurtje de tijd, en zie dat er een lange rij voor de kaartjesverkoop staat. Dat gaat me nooit lukken: dan maar niet naar binnen. In plaats daarvan loop ik een volledige ronde om het gebouw. Ook op die wandeling is al genoeg fraais te zien.

AtapuercaBurgos 020
Als ik weer bij de ingang uitkom, is de rij voor de kaartjes helemaal weg. Snel koop ik er toch ook nog maar eentje, voor 5 EUR. Ook van binnen blijkt de kathedraal bont en vol. Kapelletje hier, kapelletje daar. Veel glas-in-lood ramen. Het mooiste vind ik nog wel de Gouden Trap (een toevoeging uit de Renaissance).

AtapuercaBurgos 045
Op het laatst kom ik wel in tijdnood: ik wil echt voor half 1 weer uit Burgos weg. Het is nog 2,5 uur rijden naar Madrid. De laatste ruimtes van de kathedraal loop ik dus maar snel door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s