Dag 8: Zweverig en twee kloosters

Vandaag staat de verplaatsing naar San Millan gepland, waar ik in een tot hotel omgetoverde vleugel van een klooster zal overnachten. Bij het bekijken van de snelste route ontdek ik dat die via Bilbao gaat – en dat geeft me de kans op nog een extra werelderfgoed!

In Portugalete, een voorstad van Bilbao, ligt de Vizcaya Brug. Het is de oudste zweefbrug ter wereld (1893), en nog steeds volop in gebruik. Portugalete blijkt makkelijk te bereiken vanaf de snelweg. Dan is het nog even goed zoeken naar de brug, want het centrum van het plaatsje blijkt afgesloten te zijn vanwege festiviteiten. Ik rijd er met een grote boog omheen, en kom uiteindelijk pal voor de brug uit. Er is geen geschikte plek om te parkeren, en ik moet een eindje doorrijden tot een sportpark. Daar is gratis plek genoeg. Er is een boulevard langs de rivier vanwaar ik terug kan lopen naar de brug.

VizcayaMillan 016
Ik wist vantevoren niet goed wat ik me bij een ‘zweefbrug’ moest voorstellen, maar het blijkt een ijzeren stellage te zijn waar een gondeltje onderdoor wordt getrokken. Dit op zodanige hoogte dat de schepen er nog ongestoord onderdoor kunnen varen.

Hier in Portugalete passen er zes auto’s en heel wat voetgangers in de gondel. In anderhalve minuut is het ding aan de overkant.

VizcayaMillan 002
Sinds 1999 kunnen bezoekers de brug van bovenaf bekijken. In beide pijlers zijn liften geïnstalleerd, en bovenin de brug zelf is een platform waar je overheen kunt lopen. Dat lijkt me wel wat, dus ik koop een kaartje voor 5 EUR.

Als ik aan de voet van de pijler sta, vraag ik me af of het wel zo’n goed idee is. Het is heel hoog (50 meter), en vooral ook heel open. Het lijkt of je overal doorheen en tussendoor kunt kijken (vallen?). Als ik in de lift stap, neem ik me voor rechtstreeks weer met de lift terug naar beneden te gaan als ik boven ben. De lift gaat niet heel hard, maar heeft naar mijn smaak nog steeds iets teveel open uitzicht.

Eenmaal boven valt het toch nog mee. Het platform, dat de hele brug bestrijkt, is omspannen met een ijzeren kooi. En je kunt niet of nauwelijks naar beneden kijken, de vloer is bedekt met houten planken. Op die manier is het toch wel een leuke plek om wat rond te wandelen. Je kunt zo van Portugalete naar de overkant lopen. Als er een gondeltje aankomt, voel je de brug trillen en zie je de kabels onder je langs bewegen.

VizcayaMillan 029
Aan het eind van de ochtend rijd ik door naar de kloosters van San Millan, nog 1,5 uur verderop. De weg is bijna helemaal snelweg.

San Millan heeft twee kloosters, Yuso en Suso. Yuso is het meest recente (16e eeuw), en daar overnacht ik ook vandaag. Er is een groot parkeerterrein bij, en diverse restaurants en winkeltjes. Het is er ook flink druk met bezoekers. Ik ga er eerst maar eens eten.

VizcayaMillan 044
De kloosters zijn ’s middags geopend vanaf vier uur. Voor elk moet je een apart kaartje kopen, ook op een andere plaats. De toegang tot Suso is beperkt, je wordt daarvoor met een busje opgehaald. Ik krijg een ticket voor 17.55 uur naar Suso, dus heb eerst nog anderhalf uur de tijd voor Yuso.

Ook hier is het bezoek erg gereguleerd: je mag alleen binnen met een gids. De groep bestaat wel uit zo’n 40 man. Het wordt een nogal vermoeiende tour omdat de gids regelmatig stilstaat om heel lange verhalen te vertellen. De mooiste ruimte waar we langskomen is de Sacristie, een bont Barok / Roccoco geheel.

VizcayaMillan 068
Door het lange geklets van de gids moet ik me nog haasten voor het busje naar Suso. Ongeveer de helft van de groep uit Yuso gaat ook hier mee naar boven. De busrit duurt een minuut of 5.

VizcayaMillan 088
Het Suso-klooster ligt tegen een berghelling. Van een afstandje lijkt het erg schattig, van dichtbij heeft het een wat rare vorm. Ook hier mogen we met een gids naar binnen. Van het klooster is eigenlijk alleen nog maar een kerkje over, en dat is van binnen ook nog eens voornamelijk leeg. Wel teleurstellend.

VizcayaMillan 098
Het prettigst aan het verblijf in San Millan blijkt mijn hotel te zijn, een kamer in het klooster met prachtig uitzicht over de omringende velden en bergen. En als de meeste toeristen om 7 uur weg zijn, vooral ook heel veel rust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s