Dag 7: Grotschilderingen in Altamira en Monte Castillo

Toen ik me er voor het eerst van bewust werd dat er zoiets als ‘Werelderfgoed’ bestaat, steeg de Altamira Grot snel naar de top van mijn te bezoeken lijstje. Zo’n prachtige en ook exclusieve plek, vol met kleurrijke rotstekeningen die zo’n 15.000 jaar oud zijn. Je moest 3 jaar van tevoren een reservering maken om het te kunnen bezoeken! Ooit ga ik er heen, dacht ik. Maar wat is er intussen gebeurd? De grot werd geheel afgesloten voor het publiek in 2001!

Tegenwoordig is er alleen nog maar een bezoek aan een replica mogelijk. En het werelderfgoed is uitgebreid met andere grotten met rotstekeningen in de buurt. Dus de Altamira Grot is niet zo uniek meer. Toch zag ik op de officiële website van Altamira dat is het zelfs mogelijk danwel aanbevolen is om ook een bezoek aan de replica grot vooraf te reserveren!

Op een zaterdag in augustus waag ik het er maar op zonder reservering. Ik ben er om 9.50 uur, vroeg genoeg te winnen van de meeste van de Spaanse toeristen die vóór 11 uur niet actief lijken te worden. Het kopen van een ticket is dus geen probleem. De toegang tot het bijbehorende museum is gratis, je betaalt 3 EUR voor een bezoek aan de replica van de grot.

Altamira 001
Je mag alleen binnen in de zogenaamde ‘Nieuwe Grot’ op een vast tijdstip (dat op je kaartje staat), en in groepen van ongeveer 40-50 man. Aan het begin worden hoge verwachtingen gewekt: een grote deur opent zich, en je krijgt eerst een video te zien. Maar wat een teleurstelling is de rest! Het is nep en zo lijkt het ook. De beroemde Kamer van de schilderijen (“de Sixtijnse Kapel van de Prehistorie”) is teruggebracht tot een hoek in een museum. Ik dacht serieus dat de ‘replica grot’ nog moest komen, tot ik alweer bij het bordje Salida (Uitgang) kwam.

Om deze teleurstelling teniet te doen, besluit ik ook nog een andere grot in deze streek te bezoeken. Ook veel van de andere grotten zijn ofwel gesloten voor het publiek, danwel hebben strikte beperkingen op de bezoekersaantallen. Op voorhand had ik al wat onderzoek gedaan, en gekozen voor Monte Castillo, dat geen last lijkt te hebben deze beperkingen. Het Monte Castillo grottensysteem ligt net buiten het toeristische plaatsje Puente Viesgo (20 min van Altamira).

Altamira 002
En gelukkig: dit is een grot zoals het zou moeten zijn. Het is er binnen koud, donker en glibberig. Het grottenstelsel is vrij groot, en heeft ook veel druipsteen. Voor 3 euro krijg je hier een 45 minuten durende rondleiding door een gids. Het gaat in een kleine groep van ongeveer 15 mensen. Voertaal is Spaans, maar er zitten ook wat “buitenlandse” toeristen bij (Australiërs?). De gids licht de rotsschilderingen uit met zijn zaklantaarn. We zien vooral veel bizons in verschillende maten en houdingen. En allerlei symbolen waarvan de betekenis niet duidelijk is.

Altamira 004
En handafdrukken, van veel handen. Ik dacht dat deze alleen voorkwamen in de Cueva de los Manos (Grot van de Handen) in Argentinië, maar ze blijken overal ter wereld voor te komen in paleolithische grotschilderingen. Ze werden gemaakt door een hand op de rotswand te leggen en er met een soort rietje kleurstof overheen te blazen. Leuk dit eens gezien te hebben!

Altamira 007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s