Dag 6: Dinosauriërs aan de kust

De Jurassic Coast van Asturië heeft een hoge dichtheid aan ichnofossielen. Dit zijn afdrukken van (voet)sporen van dinosauriërs. In dit gebied vind je ze veel. De kust hier krijgt veel regen en lijdt onder erosie. Zo komen er steeds weer nieuwe lagen vrij. De eerste vondsten van dinosaurus sporen dateren uit 1975.

Dergelijke sporen zijn überhaupt niet heel zeldzaam. Er zijn veel meer sporen en afdrukken dan fossiele botten. Ook in Bolivia en Zuid-Korea zijn grote vindplaatsen. Die zijn nog belangrijker dan deze in Spanje.
Wetenschappers kunnen aan de hand van de afmetingen van de afdrukken beoordelen welk soort dinosaurus er rond liep, hoe zwaar die was en hoe hard hij kon lopen. Je ziet zowel grote als kleine afdrukken door elkaar.

Mijn eerste poging om zelf van die sporen te zien is aan het strand van Tazones. Een klein badplaatsje, waar toch wel ongeveer drie mensen van het strand genieten.

Dino 001
Ik zie al snel een bordje met daarop een pootafdruk en een pijltje dat de weg wijst naar de dinosaurussporen. De afdrukken zelf vind ik echter niet (en ik weet ook eigenlijk niet zo goed waar ik op moet letten). Misschien zijn de sporen tijdelijk even onder water verdwenen vanwege de vloed. Je kunt vanaf het dunne streepje zand nauwelijks bij de rotsen komen.

Dino 002
Een wat makkelijker kennismaking is het Dinosaurus Museum in Colunga, een minuut of 20 verderop. Het gebouw zelf is gemaakt in de vorm van een pootafdruk (3 kussentjes). Op zich vind ik de collectie niet zo interessant (vooral als je al wel eens vaker dinosaurusskeletten hebt gezien), maar helemaal in de kelder hebben ze een mooie selectie van lokaal uitgegraven dinosaurus pootafdrukken.

Dino 005
Tenslotte doe ik nog een poging om de sporen in hun oorspronkelijke context te zien. De kliffen van Tereñes nabij Ribadesella behoren tot de belangrijkste vindplaatsen. Ook hier vind ik het routebordje al snel. Je moet aan de straat parkeren, en dan is het nog ongeveer een kwartier naar beneden lopen. Eerst door een weide, en dan steeds verder afdalend naar de rotsen aan zee. Een uitdagende wandeling. Ik kom zelfs nog andere toeristen tegen op dit pad, wel een stuk of 10! Zo raar is het dus blijkbaar niet om voetsporen van dinosaurussen te zoeken.

Dino 009
Bij de rotsen beneden is een platform gemaakt waarvandaan je zicht hebt op de voormalige moddervlakte waar de sporen zijn achtergebleven. Ook al had ik ze in het museum gezien, zo in het echt vind ik het nog vreselijk moeilijk om ze te onderscheiden. Voor mij lijken het allemaal inkepingen in de rotsen, gevormd door erosie. Een echt spoor zie ik er niet in, hoogstens een enkele pootafdruk. Al met al wel een fascinerend onderwerp om eens een zonnige ochtend aan te besteden!

Dino 012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s