Bouwwerken van Thomas Jefferson

De derde president van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson, was ook een invloedrijk architect. Hij las veel boeken over klassieke architectuur (o.a. van Palladio) en liet zich inspireren tijdens reizen door Europa. Zijn ideeën bracht hij in praktijk tijdens het ontwerp en de bouw van Monticello, het huis waar hij na zijn presidentschap ging wonen. Monticello (eigenlijk een landgoed / plantage) is nu een belangrijke toeristische trekpleister. Er is net een heel nieuw bezoekerscentrum bijgebouwd, met een enorme museumwinkel.

Monti1

Na het betalen van 20 US dollar entree mag je mee met een tour. Eerst brengt een shuttlebus je naar de ingang van het huis. Ik had er al veel foto’s van gezien, wat opvalt is dat het niet zo groot is. Je komt binnen in de hal waar ook de gasten van Jefferson moesten wachten. Deze is behangen met souvenirs uit alle werelddelen. Daarna volgen de andere kamers op de begane grond. Geen van allen zijn ze erg groot, maar wel mooi licht (door dakramen en hoge buitenramen). Het interieur is niet origineel: toen Jefferson stierf had hij hoge schulden, en veel van zijn bezit (ook zijn slaven) werd toen verkocht.

Na de korte rondleiding door de kamers van het huis mogen we vrij rondlopen op het terrein en ook de kelders bezoeken waar het personeel werkte. Een deel van het terrein, Mulberry Row, was waar de arbeiders en slaven van Jefferson leefden. Behalve de tuinen is er nu niet veel meer van over.

Monti2

Na Monticello rijd ik door naar het centrum van Charlottesville om daar de tweede helft van dit werelderfgoed te zien: de campus van de Universiteit van Virginia. Ik ben er zo, maar ondanks wat rondjes rijden en wat zijstraten proberen lukt het me niet een parkeerplaats te vinden. Al die Amerikaanse studenten ook die met de auto naar college gaan!

Dus ga ik meteen verder naar een ander beroemd werk van de architect Jefferson: Poplar Forest. Dit buitenhuis ligt in Bedford County, anderhalf uur rijden ten zuiden van Charlottesville. Het ligt goed verstopt op het platteland maar mijn navigatiesysteem leidt me er zo naar toe.

Jefferson startte de bouw van Poplar Forest in 1806 op grond die hij van zijn schoonvader had geërfd. Het was bedoeld als een buitenhuis voor hemzelf en zijn familie. Hij maakte er een achthoekig huis van.

Monti3

Veel van de kenmerken van Monticello zie je ook hier: de dakramen en daardoor lichte kamers, de ondergrondse keuken, en de plantage waar tabak en later graan werd verbouwd door slaven. Er is één belangrijk verschil: Poplar Forest wordt op het moment nog gerestaureerd. Het was tot 1984 privé-bezit, en nu wordt het heel geleidelijk teruggebracht naar de staat die het had toen Jefferson er leefde. De muren zijn nog helemaal kaal en er is staat nauwelijks meubilair.

Er komen hier ook veel minder toeristen. Met een paar anderen krijg ik van een oude baas een rondleiding door het huis. Hij neemt er wat meer de tijd voor dan zijn collega van vanochtend. Grappig zijn de toiletgebouwtjes, die aan weerszijden van het huis zijn gebouwd en uit het zicht liggen door kunstmatige heuvels.

Monti4

Na het diner, om een uur of 7, probeer ik het nog eens bij de Universiteit. Inderdaad lukt het me nu wel een parkeerplek langs de weg te vinden. Deze oude universiteitsgebouwen liggen midden in Charlottesville, een echte studentenstad.

Jefferson’s Academical Village werd in 1817 gebouwd vanuit de gedachte dat studenten en hun docenten (wetenschappers) dichtbij elkaar moeten wonen en werken om veel te kunnen leren. Het meest karakteristieke gebouw op het terrein is de Rotunda, van oorsprong een bibliotheek gebouwd naar voorbeeld van het klassieke Pantheon in Rome. De voorkant staat op het moment in de steigers.

Monti5

De Rotunda ligt aan de noordkant van een groot grasveld. Aan weerszijden daarvan zijn studentenhuizen en faculteitsgebouwen. Ze zijn allemaal aan elkaar gebouwd en verbonden via een passage. Het lijkt een prachtige plek om te wonen, ieder gebouw is in de neoklassieke stijl gebouwd. Omdat het zo warm is deze avond, hebben veel van de studenten de deur van hun kamers open staan. Zo kan ik fijn naar binnen kijken. Het zijn heel kleine hokjes, net cellen. Er passen net twee bedden en wat persoonlijke spullen in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s