Ohio

Vandaag reis ik van het noordoosten naar het uiterste zuidwesten van de staat Ohio. Ik laat mijn navigatiesysteem de weg bepalen, er is toch geen rechtstreekse snelweg die me bij mijn bestemming brengt. Wat volgt is een heerlijke toeristische route dwars over het platteland van Ohio.

Bijna 30% van de inwoners van Ohio is van Duitse komaf. Dat had ik al wel geraden door de vele keurig verzorgde houten huizen, en dorpjes zo uit een Amerikaans plaatjesboek. Ook wonen hier de Amish, de van oorsprong Zwitserse geloofsgemeenschap die nog geheel in de stijl van de 19e eeuw leeft. Ze hebben er zelfs speciale verkeersborden voor gemaakt zodat de 21e eeuwse automobilist waakzaam is voor plotseling opduikende paard en wagens (buggies).

Ohio1

Het bezoek aan Serpent Mound is de reden dat ik zo diep Ohio in moet.
Serpent Mound (“Slangenheuvel”) is een geoglief – een tekening in of op de aarde. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn wel de Nazcalijnen in Peru. Hier in Ohio hebben de Fort Ancient Indianen in de 11e eeuw een heuvel in de vorm van een slang uitgewerkt.

Ik stop nog netjes bij het hokje aan de ingang om te betalen, maar er is niemand. Het hek is wel open dus ik kan zo doorrijden. Helemaal de enige bezoeker ben ik ook weer niet, er staan nog drie andere auto’s. Personeel is er niet te vinden en het museumpje is ook gesloten. Dan maar op eigen houtje rondlopen, er staan borden met uitleg.

Ohio2

De slang is ongeveer 420 meter lang, van de opgekrulde staart tot en met opengesperde mond. Je moet wel goed kijken om de vorm goed te kunnen zien. Gelukkig is er een uitkijktoren bij gebouwd zodat je vanaf bovenaf meer overzicht hebt. Het is onmogelijk het ding goed op de foto te krijgen want hij ligt in een draai gekruld. Er is ook een wandelpad omheen gemaakt, om een beetje gevoel te krijgen bij de omvang en de kop en de staart. Heerlijk om hier zo in de zon te wandelen.

Ohio4

Verder gaat het daarna naar de zuidwesthoek van de staat. Dit is meer het land van de arme blanken in hun trailers dan Duitse welvaart. Veel Amerikaanse vlaggen en vijfpuntige sterren (barnstar) op en bij de huizen. En overal kerken en nog meer kerken. Ze zijn van verschillende protestantse gemeenschappen zoals de Christian Union Church en de First Baptist Church. Allemaal met uitnodigende teksten om toch vooral eens langs te komen: “Worship with us this Sunday”.

Ohio5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s