De mozaïeken van Ravenna

Vandaag ga ik op pad voor een snelle tocht langs de twee laatste werelderfgoederen. De een (Urbino) ligt ongeveer 100km ten zuiden van mijn standplaats Verucchio, en de ander (Ravenna) 100km naar het noorden. De dag begint met een valse start als ik onderaan de berg tot de ontdekking kom dat ik mijn camera ben vergeten. Dus maar weer terug.

Na anderhalf uur rijden, deels over de snelweg en deels over binnenwegen, arriveer ik in Ravenna. Ravenna is een vrij grote stad, en de monumenten met de beroemde mozaïeken liggen verspreid over diverse locaties. Een daarvan is zelfs in een andere stad, in Classe.

Nadat ik een parkeerplekje heb gevonden loop ik eerst wat oriënteringsloos door de stad. Maar er zijn wegwijzers naar de kerken. Je moet hier wel uitkijken waar je loopt, want Ravenna blijkt een stad van fietsers te zijn, ze passeren je aan alle kanten.

Als eerste kom ik bij de 6e eeuwse Basiliek van San Vitale. Hier betaal ik eerst de toegangsprijs van 8,5 euro die geldig is voor 5 van de belangrijkste monumenten.

Wat te zeggen over de basiliek? Het is een achthoekig gebouw, ergens tussen de Romeinse en Byzantijnse stijl. Het interieur moet worden gezien om te geloven: er zijn mozaïeken overal, op de vloer, op de muren aan het plafond. Veel goud, en heldere, christelijke symboliek en portretten.

Ravenna008

Aan de achterkant van de basiliek ligt het Mausoleum van Galla Placidia. Galla Placidia is de mevrouw aan wie Ravenna al deze monumenten te danken heeft. Ze was de vrouw van de Romeinse keizer Constantijn III, en zelf ook een tijdje regent over het West-Romeinse Rijk. Ze was één van de eerste fervente Christenen, en gaf veel geld uit aan het laten bouwen en opknappen van kerken.

Het mausoleum is een klein gebouw. Toegang is beperkt tot 5 minuten, dus ik moet wachten met een paar anderen. Zeker het wachten waard – de mozaïeken hier lijken een beetje ouder en minder verfijnd. Maar wat een briljante blauwe mozaïek boven de entree!

Ravenna017
Ravenna030

Een ander cluster van deze vroeg-christelijke monumenten bevindt zich ongeveer 15 minuten te voet verderop. Naast de gigantische Duomo ligt hier het Baptisterium van Neon. Al net zo klein als het Mausoleum, maar ook op zijn eigen manier de moeite waard. De vloer en de doopvont (een voormalig Romeinse bad) zijn gemaakt van marmer met veel ornamenten. De mozaïeken hier bedekken een gedeelte van de muren en het plafond, ze maken het zeer fraaie totale interieur helemaal af.

Ravenna046

Helaas moet ik er na twee uur weer vandoor, op weg naar het tegenvallende Urbino. Achteraf had ik beter extra tijd hier in Ravenna kunnen inplannen om zo ook nog de resterende van de 8 monumenten te kunnen zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s