San Gimignano & Siena

Het is erg mistig als ik deze ochtend om 9 uur in de auto stap. Maar ik moet eerst nog een aardig eindje rijden, en ik verwacht dat het wel weer opgeklaard zal zijn als ik mijn eerste bestemming (San Gimignano) bereik.

Geleidelijk aan wint de zon het inderdaad van de mist. Het wordt weer net zo stralend en lenteachtig als gisteren. Dat is maar goed ook, want anders had ik de befaamde torens van San Gimignano niet eens kunnen zien!

Het plaatsje van maar 7000 inwoners is helemaal omringd door een stadsmuur. Ik parkeer buiten de muren en klauter omhoog. San Gimignano blijkt een soort museumstadje te zijn, het enige dagelijkse leven dat er doorkomt is kerk en carnaval (twee praalwagens en een hoop confetti).

De voornaamste torens staan aan de twee grote pleinen. Het zijn huizen van rijke families uit de 13e eeuw. In die tijd stonden er maar liefst 72; nu nog maar 14. Ze zijn op z’n minst 50 meter hoog.

Ik doe het bijna nooit meer op reis, torens beklimmen (net zoals kerken binnengaan en lichtshows bijwonen). Maar alles draait hier om deze dingen, dus ik betaal 5 EUR en begin aan de klim van de grootste (Torre Grossa). Gelukkig hebben ze er een moderne brede trap van gemaakt, dus het is goed te doen. Boven kun je 360 graden in de rondte kijken over San Gimignano en het omliggende heuvellandschap.

Siena016

Onderaan deze toren ligt het Palazzo Communale. Dat is van binnen bewerkt met middeleeuwse fresco’s, het tweede handelsmerk van San Gimignano.

Rond lunchtijd rijd ik een half uurtje terug zuidwaarts naar Siena. Parkeren is daar gratis, maar het is dan ook nog een aardig eindje lopen naar het centrum. Ik begin steeds meer trek te krijgen en krijg visioenen van pizza’s. Maar vind die maar eens. Siena is een erg toeristische stad met alleen maar “echte” restaurants zo lijkt het. De eerste twee die ik probeer zitten vol. De derde, in een straatje achteraf, is nog half leeg. Net als gisteravond eet ik weer uitgebreid en tamelijk duur. De Toscaanse keuken is een echte boerenkeuken, zo gebruiken ze er nogal graag witte bonen en/of oud geworden brood. Toch is het wel lekker, maar niet zo goed als in het zuiden of op Sicilië.

Siena088

Siena zelf heeft twee duidelijke hoogtepunten. Eerst ga ik naar de wit marmeren kathedraal. Hij lijkt een beetje op die in Florence, maar dat zullen ze als rivaliserende steden wel niet willen horen. Heel karakteristiek wit-zwart en favoriet bij duiven.

Het meest imposant vind ik het Piazza del Campo – een schelpvormig plein omringd door verscheidene monumentale gebouwen. Het plein zelf, niet eens zo erg groot, wordt twee keer per jaar gebruikt om de Palio (historische paardenrace) af te wikkelen.

Siena099

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s