Pienza

Vanaf het vliegveld van Bologna rijd ik in mijn zojuist bemachtigde blauwe Fiat Panda op de snelweg A1 naar het zuiden. Het is een tolweg, en ondanks dat hier ook wel aardig wat vakantieverkeer op de weg is rijdt het prima door.
Na 2 uur arriveer ik bij de poort van het middeleeuwse centrum van Pienza, een plaatsje met 2200 inwoners. Mijn hotel ligt aan deze toegangsweg, dus het is allemaal makkelijk te vinden.

Omdat ik zo langzamerhand wel trek heb in lunch, drop ik alleen even mijn spullen in het hotel en ga dan te voet Pienza in. Het is heerlijk zonnig weer, ik heb alleen een trui aan. Pienza is een stadje dat in de 15e eeuw helemaal herbouwd is op last van Paus Pius II, die er geboren was. Het hele centrum is daarom in één stijl gebouwd.

Ik vind al snel het fijnste plekje van de stad: een wandelweg over de stadsmuren, in de zon, uit de wind en met een wijds uitzicht over de Toscaanse heuvels. Snel haal ik twee lekkere broodjes bij een cafeetje in de buurt, en ga zitten genieten van het vakantiegevoel. En dat slechts 4,5 uur nadat ik van Schiphol vertrokken ben.

Pienza 002

Ik ben zeker niet de enige die er zo over denkt: twee oude vrouwtjes zitten ook op een bankje en kijken de voorbijkomende bezoekers al kletsend na. Het zijn meest Italiaanse dagjesmensen. Ook komt er nog een groep Japanners langs.

Het valt niet mee me los te maken van het bankje in de zon, maar ik ben hier ook nog om wat te bekijken. De belangrijkste monumenten liggen aan het centrale plein, dat ook al is vernoemd naar Paus Pius II (net als Pienza zelf). Groot en heel bijzonder is het allemaal niet. Ik ga even de kathedraal binnen, en ook snel weer uit.

Een stuk interessanter is het Palazzo Piccolomini. Dit is een stadspaleis met 3 verdiepingen en een ruime tuin. Het was eigendom van de familie Piccolomini uit Siena. Je kunt er alleen naar binnen met een rondleiding door een gids. Die wordt weliswaar in het Italiaans gegeven, maar is toch een goede manier om het allemaal op je in te laten werken.

De kamers van dit paleis uit de 15e eeuw staan en hangen vol met kunstschatten: schilderijen, tapijten, uniek meubilair. De familie Piccolomini was zeer rijk, en bracht verschillende vooraanstaande personen voort. Paus Pius II (daar is-ie weer) is er daar één van, net als zijn neef Paus Pius III. Je kunt de slaapkamer van Pius II hier bezoeken. Een ander familielid, Alessandro Piccolomini, verdiepte zich in de astronomie. Van hem zijn in het paleis nog verschillende globes en een bibliotheek overgebleven.

Net als veel andere gebouwen in Pienza wordt het paleis wordt gesierd met sgraffito, een techniek waar in het vers aangebrachte pleister op de muren een lijntekening wordt gekrast en ingekleurd. Dit geeft het effect van intense en kleurrijke muurschilderingen.

Pienza 028

Tegen 5 uur wordt het wel erg fris en heb ik het allemaal wel zo’n beetje gezien. Tijd om de warmte en luxe van het hotel weer op te zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s