Met de dalla-dalla naar Jozani Forest

Op de laatste dag van de reis sta ik voor de poort van het hotel te wachten op de eerstvolgende dalla dalla. Na een minuut of 10 komt hij eraan gescheurd. Een dalla dalla is een half open bestelbusje waar in de bak aan de zijkanten banken zijn gemaakt. Als ik naar binnen klauter zitten de banken al helemaal vol. De busjongen gebaart iemand voor mij plaats te maken. Dan zit ik tussen twee vrouwen in, bijna klem en op het puntje van de bank. In het smalle gangpad liggen tassen, zakken en manden. De grotere handelswaar gaat bovenop het dak: planken, takkenbossen, fruit. De kinderen worden bij vreemden op schoot gezet en blijven daar heel kalm onder.

4064590942_65baa8c22a_b

Verderop in Jambiani komen er nog meer mensen bij. De vrouwen gaan in het gangpad zitten, de mannen hangen aan de buitenkant van de dalla dalla. In Jambiani is de weg onverhard en dan is het flink schommelen en hobbelen. Het dak is ook heel laag, dus daar zit je zo tegenaan. Tegenover mij zit een lange Maasai, die moet ook lachen als mijn hoofd bijna het plafond raakt.

Eenmaal op de asfaltweg gaat het een stuk beter, en ook veel sneller. Er zitten nu 40 mensen binnen in het bakkie. Mijn voeten bewegen gaat dus niet meer. Het busje stopt waar je maar wilt en geregeld moeten er mensen in en uit klimmen. Er zitten drie politieposten langs deze weg waar de politie bij het verkeer op zoek gaat naar redenen om wat geld bij te verdienen. Zo’n 100 meter voor de eerste politiepost springen de mannen die aan de buitenkant hangen van de dalla dalla af. Dat hangen mag vast niet, en dan zou de chauffeur een boete krijgen. Nu zitten we bij de controle allemaal braaf te glimlachen op onze overvolle bank. Ondertussen hollen de jongens langs de politiepost en grijpen zich net zo vrolijk 50 meter verder weer vast aan het dak van de dalla dalla.

Na een minuut of 40 kom ik bij mijn bestemming, Jozani Forest. De hele bus weet inmiddels waar ik heen wil, dus we stoppen netjes voor de poort. Ik stap als enige uit en loop over het bospad naar de ingang. Het is 8.40 uur en ik weet niet of het park al open is. Gelukkig blijkt dat het geval als een bord openingstijden aangeeft van 7.30 tot 17 uur. Het bezoekerscentrum ziet er net als bij de andere parken in Tanzania keurig verzorgd uit.

4063840185_46b475440f_b

Voor 8 US dollar koop ik een entreekaartje en krijg ik een gids mee, Casey. Jozani Park beschermt het laatste stukje inheemse bos op Zanzibar. De rest is allemaal gekapt. Er leven een paar duizend Kirk’s franjeapen. Deze soort komt alleen hier voor en nergens anders ter wereld.

Casey denkt even na over wat we in welke volgorde gaan doen. Dan regelt hij twee mountainbikes en gaan we op de fiets naar een mangrovebos. Het is maar een minuut of 10 fietsen, aan de overkant van de grote weg. De mangrovebomen groeien in zout water dat hier naar toe stroomt vanuit de zee. De bomen hebben dikke wortels, en met hun langwerpige vruchten die in het water vallen planten ze zich voort. In het bos leven verder vissen en krabben. We zien heel wat van de laatsten wegkruipen. De wandeling gaat over houten planken door het bos en over het water, erg leuk.

Na het mangrovebos pakken we de fiets terug naar de grote weg. Daar zitten de franjeaapjes waar dit park bekend om is. Met een busje zijn er inmiddels ook al wat andere toeristen gearriveerd. De aapjes zitten, hangen en spelen in de struiken. Ze hebben een roodbruine rug, zwart gezichtje en een witte kuif. Ze zijn duidelijk aan toeristen gewend. Je kunt foto’s maken van dichtbij en een jongetje kan ze zelfs aaien en een handje geven.

4063840943_2bac28a320_b

Laatste stop van de anderhalf uur durende rondleiding is het echte bos. Daar gaan we te voet doorheen. Er staan eucalyptussen en mahoniebomen. Er leven ook wilde dieren maar die laten zich niet zien in het dichte struikgewas. De gids laat de zaadbolletjes van de bomen zien die graag door apen gegeten worden. We zien verder alleen wat spinnen, mini-kikkertjes (het is erg vochtig hier) en hagedissen.

Tanzania 852

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s