Route Tanzania 2008

Van dag tot dag
Datum Gedaan Verblijf
19 december Vertrek met Swiss Air om 7 uur vanaf Schiphol. Bijna te laat door enorme rij voor de Lufthansa-balie (naast Swiss Air). Maar het vliegtuig wacht op mij en nog 40 man die nog later zijn. De vlucht naar Zürich duurt ruim een uur. Daar stappen we over
op een vlucht naar Nairobi. Nog eens 7 uur onderweg, in een vliegtuig vol vakantievierenden uit heel Europa.

Bij aankomst moeten we eerst bij de douane voor 20 dollar een transitvisum voor Kenya kopen. Dit gaat heeeel traag (ze hebben net nieuwe stickervisa gekregen). Pas om half 9 zitten we compleet in het busje dat ons door het drukke verkeer naar het hotel in Nairobi brengt.

Panafric Hotel, Nairobi
20 december Om kwart voor acht op pad voor de 238 kilometer lange rit van Nairobi (Kenia) naar Arusha (Tanzania). In Tanzania wordt het landschap iets bergachtiger, en zien we ook meer herders met kuddes koeien en geiten langs de weg lopen.

Aankomst in Arusha om 13 uur. De rest van de middag bij het hotel geluierd en gelezen.

Jacaranda Hotel, Arusha
21 december Deze ochtend gaan we voor het eerst met de Landrovers op stap. Het is nog ruim 200 kilometer rijden naar de Ndutu Lodge diep in de Serengeti. Onderweg stoppen we bij het uitkijkpunt over de Ngorongoro-krater, alvast een voorproefje. De eerste dieren die we zien zijn een stel zebra’s. En even verderop: giraffes.

Ook bezoeken we een (toeristisch) Masaai-dorp. Vlakbij de lodge zien we nog ontelbare hoeveelheden Thomson’s Gazelles op de vlakte.

Ndutu Lodge, Serengeti
22 december Eerste volle safaridag in de Serengeti, voor het eerst ook met het dak open zodat je het nog veel meer van dichterbij beleeft en beter foto’s kunt maken. We zien de eerste hyena’s, wrattenzwijnen, gnoes, nijlpaarden, cheetahs, impala’s, olifanten en leeuwen. Het hoogtepunt zit hem in de staart: een luipaard languit gestrekt in een boom. Ndutu Lodge, Serengeti
23 december De game drive van vandaag gaat door de Ngorongoro Krater. Bovenaan de kraterrand komen we Masaai-herders tegen met hun grote kuddes, die ze in de meertjes op de kraterbodem laten drinken. We zien eerst veel dezelfde dieren als gisteren, tot de chauffeur opeens in de verte een neushoorn spot. Neushoorns zijn nog maar klein in aantal, en de kans er een te zien is dus gering. Hoogtepunten vandaag zijn verder de hyena-familie met kleintjes en de 2 jonge leeuwtjes die schattig vlak naast de weg liggen. Crater Forest Tented Lodge, Karatu
24 december Rustdagje op de veranda voor de tented lodge. Rond het middaguur begint het erg te waaien en te regenen, en word ik de tent in gedwongen. Crater Forest Tented Lodge, Karatu
25 december Naar Lake Manyara, een park dat voor een groot deel is bedekt met bos (en dus minder open is dan de Serengeti en Ngorongoro). We zien de blauwe meerkat (blauw-grijzige aapjes) en verder veel vogels (pelikanen, Egyptische ganzen, ijsvogeltjes). De grotere dieren laten zich nauwelijks zien vandaag.

Wie er wel is in het park: de president van Tanzania (Kikwete)! Het hele bezoekerscentrum is speciaal voor hem mooi aangekleed en overal zie je Tanzaniaanse vlaggetjes. Een limousine met het kenteken E 1 staat voor de deur.

Crater Forest Tented Lodge, Karatu
26 december Reisdag vanaf Karatu naar Marangu. Tussenstop van een paar uur in Arusha, dus weer eens tijd om lekker te eten en wat te internetten. Kibo Hotel, Marangu
27 december Wandeling naar de Mandara-hut op 2725 meter, de eerste stop op de beklimming van de Kilimanjaro. Met een groepje van 4 en twee lokale broers als gidsen de hele dag op stap. Kibo Hotel, Marangu
28 december Om kwart over 7 in de ochtend met de openbare express-bus van Marangu naar Dar es Salaam. Er wordt maar 1 keer gestopt, in de ochtend bij een soort wegrestaurant. De bus zit prima, ook een bewijs dat reizen met openbaar vervoer hier goed mogelijk is.

In de avond gaan we in Dar es Salaam naar Slipway. Dit is een winkelcentrumpje met restaurants waar veel rijke Tanzanianen en westerse expats graag verpozen. Ik koop er nog 2 extra boeken en eet er lekker Japans.

Royal Mirage Hotel, Dar es Salaam
29 december Om half 11 met de catamaran naar Zanzibar. De boot is goed vol, vooral met westerse toeristen. De overtocht duurt 2,5 uur en veel is er onderweg niet te beleven.

Na aankomst lunchen en alvast wat rondkijken in Stone Town (historische centrum van Zanzibar Stad). Daarna door naar de oostkust, naar het strandplaatsje Jambiani.

Sau Inn Hotel, Jambiani
30 december Relaxdag, lezen, dorpje bekijken. Sau Inn Hotel, Jambiani
31 december De hele dag in mijn eentje in Stone Town rondgelopen. Heerlijke stad, doet erg Arabisch/Aziatisch aan met zijn vele smalle steegjes.’s Avonds Oud en Nieuw gevierd bij het hotel met een barbecue, opgeluisterd door lokale trommelaars en dansers. Sau Inn Hotel, Jambiani
1 januari Nog een relaxdag, maar ik heb geen zin meer om te relaxen of te lezen. In het hotel of Jambiani is niets te beleven. Sau Inn Hotel, Jambiani
2 januari Om 8 uur met de lokale dalla dalla naar Jozani Forest, om daar o.a. de rode franjeaapjes te bekijken. Vandaar weer verder naar Stone Town voor de lunch.Om half 5 gaan we met een kleine Cessna met 13 zitplaatsen van Zanzibar terug naar Dar es Salaam. Om 22.15 wacht daar de terugvlucht via Nairobi (tussenstop) en Zürich (overstap) naar Amsterdam. Vliegtuig
3 januari Aankomst keurig op tijd om 8.55 in Amsterdam. Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s