Praktische info

Argentinië is een gemakkelijk te bereizen land. De voorzieningen zijn vaak van eerstewereld-niveau, terwijl een groot deel van de bevolking ergens tegen de derde wereld aanhangt. De armoede en het verval is vooral in de grote steden als Buenos Aires, Cordoba en La Plata voelbaar en zichtbaar. Veel bedelaars, vaak kleine kinderen, en eindeloze sloppenwijken aan de randen van de stad.

Tijd
Het is in Argentinië 5 uur vroeger dan in Nederland (of soms 3 uur, of 4 uur, afhankelijk van de zomertijd). In 2008 deden de centrale provincies van Argentinië wel aan zomertijd, en die in het noorden en zuiden niet. “Eén land, twee tijden” kopten de kranten.

Geld
100 Argentijnse peso is ongeveer 22 EUR (2008). Pinnen met een Nederlandse bankpas kan niet bij alle banken, maar wel bij bijvoorbeeld Banco de la Nacion, Citibank, Banco Frances, HSBC. Vooraf had ik op internet verhalen gelezen dat je niet meer dan 300 pesos per keer kunt pinnen (en dat is vrij weinig), maar daar heb ik helemaal geen last van gehad. 900 pesos is zeker geen probleem.

Het is er niet duur, zeker het eten niet – meestal betaalde ik rond de 7 EUR voor een maaltijd. De entreeprijzen (als ze worden geheven, vaak is het ook gratis) zijn bijna altijd flink hoger voor buitenlanders dan voor de Argentijnen zelf. Toegang tot de nationale parken kost dan ook zo’n 7 – 8 EUR.

Taal
Spaans is vaak het enige dat de mensen spreken, zeker in het noorden van het land. In Patagonië kun je ook wel goed met Engels terecht.

Vervoer
Ik vloog met Air France, met een overstap in Parijs. Het is 12 à 13 uur vliegen. Beide waren nachtvluchten. Air France is me goed bevallen, erg goed eten vooral. Vluchten zaten wel behoorlijk vol.
De andere maatschappij die (via Madrid) op Buenos Aires reist is Iberia. Ik kwam een aantal Nederlanders tegen die daarvoor hadden gekozen en ook dat was goed.

De meeste trajecten in Argentinië heb ik met de (nacht)bus gedaan, dat is uitstekend te doen. De bussen kunnen onvoorstelbaar luxe zijn (wifi, champagne), en zitten vaak lang niet vol. Daarnaast heb ik twee keer een binnenlandse vlucht geboekt voor de echt lange afstanden. Eén keer met LAN Argentina, en van en naar Trelew met Aerolineas Argentinas. Beide vluchten had ik een paar weken van tevoren via internet gekocht. De vertrektijden wijzigden nog wel een paar keer (licht), daarover kreeg ik steeds bericht per mail. Op de vluchten zelf was ook niets aan te merken, allemaal keurig op tijd.

Buenos Aires
Buenos Aires is een sfeervolle stad, die mij toch wat tegenviel. Het ontbreekt er aan echte bezienswaardigheden. De fietstour via Bike Tours Buenos Aires is wel erg aan te raden omdat je zo de verschillende wijken met hun eigen karakter leert kennen.

Vervoer
Vanaf het internationale vliegveld zijn er eigenlijk 2 mogelijkheden: met een taxi of met de shuttlebus. Ik nam voor 98 pesos (20 EUR) de pre-paid taxi van Taxi Ezeiza, de officiële taxistand op het vliegveld. Het is ongeveer 40 minuten rijden van het vliegveld naar het centrum van de stad.

BA024

Binnen de stad zelf is de metro het handigst. Het metrosysteem hier is al oud: het oudste van het hele continent (1913). Dat zie je er ook wel aan af. De treinen zijn vol en druk, de stations ouderwets. Hier en daar vrolijken grote mozaïeken het een beetje op. Een ritje kost 0,90 peso (circa 0,20 EUR).

Hotel
Mansilla3935 Bed & Breakfast is een statig woonhuis in de wijk Palermo Viejo. Het ligt in een rustige buurt met voldoende winkels, café’s en restaurants in de omgeving. Je woont echt bij de mensen in huis: van de buitenkant is aan niets te zien dat dit een bed & breakfast / pension is.

De kamers zijn netjes en eenvoudig. Mijn kamer heeft 2 bedden, een grote kast en een eigen badkamer met douche. Ook is er draadloos internet.

Weblink: Mansilla3935 Bed & Breakfast
Prijs: 26 EUR

BA001

Het Ribera Sur Hotel is een modieus en nieuw hotel waar ik ook een nachtje geslapen heb omdat het op de uitvalsweg naar het vliegveld ligt. Het is niet geschikt voor een langer verblijf omdat je niet makkelijk te voet naar restaurants en dergelijke kunt: het ligt in een buurt waar massa’s daklozen hun onderdak hebben gevonden.
De kamers zijn luxe en er is snel draadloos internet.

Weblink: Ribera Sur Hotel
Prijs: 79 EUR

Eten
Aan plekken om te eten is hier geen gebrek. Er zijn veel Italiaanse restaurants en pizzeria’s, en verder natuurlijk de gewone Argentijnse. Daar hebben ze vooral biefstuk en kip op het menu. Een hoofdgerecht kost 20-30 pesos (5-6 EUR). Dit hieronder is een HALVE biefstuk, van 15 pesos.

BA009

Posadas
Posadas is een gezellige provinciehoofdstad met zo’n 240.000 inwoners. Het ligt helemaal in het noordoostelijke puntje van Argentinië, vlakbij Brazilië en Paraguay. De stad heeft zelf geen echte bezienswaardigheden, maar wel een leuk centrum om wat te eten, drinken of winkelen. Vanaf hier kun je de verschillende ruïnes van Jezuïetenmissies in de omgeving bezoeken, en ook de Iguazu-watervallen.

Vervoer
Het busstation van Posadas ligt meer dan 5 kilometer (40 blokken) van het centrum. Een taxiritje er naar toe kost 15 pesos.
Vanaf datzelfde busstation reisde ik door naar Salta. O.a. Nueva Estrela en Flechabus verkopen kaartje naar Salta. Bij beide moet je wel overstappen in Resistencia. Kosten: 145 pesos (30 EUR). De busmaatschappij Oro Verde rijdt naar San Ignacio (voor de ruïnes van San Ignacio Mini), een ritje hiermee kost 6,5 pesos (1,40 EUR) en duurt ruim een uur.

Hotel
Het Julio Cesar Hotel is het beste hotel van de stad: volgens mijn reisgids én volgens de man die mij een lift naar het centrum gaf. Het is er niet helemaal aan af te zien (wel wat verouderd), maar het is zeker netjes en ligt heel centraal.

Dit keer heb ik zelfs drie bedden op de kamer. Ruimte genoeg dus. Verder is er satelliet TV, minibar, een badkamer met ligbad en draadloos internet. Het ontbijtbuffet is ook uitgebreider dan alleen de zoete Argentijnse broodjes – lekkere fruitsalade bijvoorbeeld.

Weblink: Julio Cesar Hotel
Prijs: 39 EUR

Posadas080

Eten
Lekker gegeten in La Querencia aan het grote plein. Het is een grote maar sfeervolle eetzaal waar voldoende ruimte is voor 140 eters. Het typisch Argentijnse menu van gegrild vlees (rundvlees of kip), met wat salades en pasta’s. Even verderop aan dezelfde weg ligt een nog chiquer restaurant (Cavas), waar ik een heerlijke salade en pasta (canneloni) heb gegeten.

Posadas003

Salta
Salta is weer een heel ander soort stad dan Buenos Aires of Posadas. Het heeft een klassiek Spaans-koloniaal centrum, met een groot centraal plein, kleurige kerken en imposante overheidsgebouwen. Ook zien de mensen er hier anders uit: kleiner, donkerder, minder Europees en meer inheems. Zo te zien komen er wel veel toeristen, er zijn veel souvenirwinkels, reisburootjes en hotels.

Salta021

Vervoer
Het busstation van Salta is nieuw en ligt op zo’n 20 minuten lopen vanaf het centrale plein. Het is behoorlijk groot en je kunt dus ook overal naar toe. Ik reisde er met Andesmar van Salta naar La Rioja – 135 pesos (30 EUR) voor een rit van 10 uur in de klasse Cama Executivo. Dat is luxe, met beensteunen en stoelen die zo ver naar achteren kunnen dat je je helemaal kunt strekken. Wel iets minder dan de Tuto Letto die ik van Buenos Aires naar Posadas had, daar had je echt een soort bed.

Hotel
Hotel del Antiguo Convento is een ruim hotel met een tuin en een zwembad in het centrum van Salta. De openbare ruimtes en kamers zijn met zorg aangekleed. Het is net allemaal iets chiquer dan in mijn vorige hotels van deze reis.

Mijn kamer hier heeft een dubbel bed, een grote kast met een kluisje voor de laptop en een eigen badkamer met douche. Ook draadloos internet, TV en ontbijt zijn aanwezig.

Weblink: Hotel del Antiguo Convento
Prijs: 41 EUR

Salta004

 

Eten
Op internet had ik een adresje gevonden waar je hier lekker en veel kunt eten (dat kun je overal in Argentinië, geloof ik, maar goed). Parillia la Monumental is een groot buurtrestaurant waar voor de lunch toch al zeker 60 man aanwezig zijn. Oudjes, kinderen, zakenmensen, allerlei soorten mensen door elkaar. Er zit zelfs een echte Argentijnse cowboy bij! Die hebben hier geen hoed op maar een soort baret, en verder een zakdoek om de nek en laarzen aan. Gisteren vanuit de bus zag ik er ook een paar.

Dit is een echt grillrestaurant. Een oud mannetje staat in de hoek van de eetzaal hele koeien te grillen. Bergen met vlees worden rondgebracht. Je krijgt als voorafje ook al lekker vers stokbrood met 6 (!) bijgerechten. Ik houd het verder bij een Matambre a la Napolitano. Een matambre is heel dun gesneden rundvlees, een soort schnitzel. Daarbovenop gaat dan nog een laag kaas en een laag ham. Een berg calorieën weer. De ober wijst aan dat de gewone matambre wel een meter lang is, dus doe dan maar een halve. En zelfs die halve krijg ik niet op. Het is wel heerlijk zacht vlees.

Salta005

Purmamarca
Purmamarca is een klein plaatsje (339 inwoners), precies aan de voet van de ‘Zevenkleurige heuvel’ en midden tussen allerlei andere pieken. Het heeft maar een paar honderd inwoners. De straten zijn onverhard, de huizen van adobe. Het toerisme heeft er echter wel goed toegeslagen, want er zijn toch wel een stuk of 10 hotels en restaurants. En er wordt nog volop gebouwd. Het dorpje zelf is wel ongeveer vol, maar wat verderop langs de grote weg worden de mooiste (kleinschalige) hotels en appartementen gebouwd.

Vervoer
In deze regio (provincie Jujuy) is het handig om een eigen auto te hebben. Ik heb daarom in Salta een auto gehuurd voor 4 dagen bij Hertz, voor de vrij Europese prijs van 40 EUR per dag. Maar de benzine is goedkoop en de afstanden zijn niet te lang. Het is erg rustig op de weg, en de kwaliteit van de hoofdwegen is goed (allemaal geasfalteerde tweebaanswegen).

Hotel
Posta de Purmamarca is zo’n nieuw hotel in adobe-stijl. Het bestaat uit een aantal huisjes en een centraal gebouw met receptie en ontbijtruimte. Het ligt aan de rand van het dorpje, met restaurants en winkels binnen een paar minuten lopen. Het hele complex ziet er heel mooi uit, ik mis alleen wat lekkere zitjes buiten. Er is wel een grote parkeerplaats en een cactustuin – die ruimte hadden ze van mij wel mogen gebruiken voor een tuin waarin je echt lekker kunt zitten.

Ik heb kamer 1 in het eerste huis. Het heeft een dubbel bed en een enkel bed, en een grote badkamer met douche. Er is draadloos internet (wel een beetje instabiel), en ook ontbijt is inbegrepen.

Weblink: Posta de Purmamarca
Prijs: 41 EUR

Purmamarca015

Eten
Geen gebrek aan restaurants in Purmamarca, ondanks dat het maar een klein dorpje is. Twee keer heb ik ’s avonds gegeten bij La Sombra del Sauce. Het ligt een paar huizen verderop van het pension waar ik verbleef, en dat is in de avond wel handig in een plaatsje zonder straatverlichting. De kaart is niet groot, maar je zit er heel gezellig en de vrouw die bedient is supervriendelijk. Beide avonden heb ik de lama biefstuk gegeten, lekker gekruid en met een salade erbij helemaal prima.

Op de terugweg naar Salta heb ik geluncht bij Los Morteros. Dat is het restaurant in Purmamarca met de meeste pretentie. Maar het eten is daar ook niet echt duur. Ze hebben er (varianten van) inheemse gerechten uit de Andes-regio. Ik had er kip in een soort kerriesaus (in ieder geval geel en scherp gekruid), met zoute aardappeltjes, rode uitjes en rijst.

Tilcara
Tilcara is een plaatsje met 3000 inwoners. Het ligt op 2900 meter hoogte, aan het begin van de Humahuaca-vallei.

Hotel
Posada de Luz is een nieuw hotel aan de rand van Tilcara. Het complex bestaat uit een zestal huisjes, een grote tuin en er is een zwembad en speeltuintje.

Dit keer heb ik een echt luxe kamer (de goedkopere waren vol): een suite met een slaapkamer met groot bed en breedbeeld TV, een luxe badkamer inclusief ligbad, een gezellige woonkamer en zelfs een tuintje met twee ligstoelen! Internet en ontbijt zit er uiteraard ook bij inbegrepen.

Weblink: Posada de Luz
Prijs: 58 EUR

Humahuaca091

Eten
Hier in het centrum gegeten bij La Chacana. Na eerst anderhalf rondje door de stad te hebben gelopen op zoek naar een restaurant dat én open én een beetje gezellig is, liep ik hier tegenaan. Het is geweldig. Wel iets duurder dan gemiddeld (11 EUR totaal), maar weer eens wat anders en heel creatief. Ik at er gegrilde geit in rode bessensaus, met gebakken aardappeltjes en inheemse groene bonen. Twee bolletjes ijs (soort stracciatella) met verse aardbeien en aardbeiensaus na.

La Rioja
La Rioja is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad heeft zo’n 140.000 inwoners. Er is niet veel te zien. Voor mij is het echter de uitvalsbasis naar de nationale parken van Talampaya en Ischigualasto.

LaRioja2

Vervoer
Het grote busstation ligt hier zoals wel vaker een eind buiten de stad. Het is wel gloednieuw, en heel netjes. Een taxi naar het centrum kost 10 pesos (2,20 EUR).
De nodige busmaatschappijen bieden zich aan op het station. Ik ging van hier naar Cordoba: met de gewone bus (semi-cama) kost dat 66 pesos (14 EUR).

Hotel
Het Plaza Hotel is een wat standaard hotel pal aan het centrale plein van La Rioja.

De kamer heeft een dubbel bed en een luxe badkamer. Ook is er een balkonnetje met uitzicht op het plein. Wel TV en ontbijt inbegrepen, maar geen internet.

Weblink: Plaza Hotel
Prijs: 64 EUR

Eten
Zoals overal in Argentinië zijn hier ook veel cafés die vooral tijdens het ontbijt druk bezet zijn. Je kunt er voor 7 pesos (1,50 EUR) een standaardontbijt krijgen met café con leche (koffie met veel melk, neigt naar cappuccino), sinaasappelsap (meestal vers), water en twee medialunas (‘halve maantjes’, zoete croissants).

LaRioja001

Cordoba
Cordoba is na Buenos Aires de grootste stad van Argentinië, met 1,4 miljoen inwoners. Ik vond het helemaal geen prettige stad, het is erg vervallen hoewel ze van het centrum nog wel iets proberen te maken door het aanleggen van een voetgangerszone. Het heeft ook nog wat koloniale kerken en universiteitsgebouwen.

Vervoer
Het busstation hier is vrij modern en ligt op loopafstand van het centrum.

Hotel
Gran Hotel Victoria is wat minder Grand dan zijn naam doet vermoeden. Het is een oud hotel met houten vloeren en hoge plafonds. Het ligt pal in het centrum van de stad, in een winkel/voetgangersgebied.

Hier ongetwijfeld de minste kamer van mijn reis. Een eenvoudige eenpersoonskamer, die wel wat weg heeft van een gevangenis. Er is wel een (nette) badkamer en een TV met ongelooflijk veel kanalen.

Weblink: Gran Hotel Victoria
Prijs: 26 EUR

Cordoba019

Puerto Madryn
Puerto Madryn is een badplaats met ruim 100.000 inwoners. Ook is het de uitvalsbasis voor het populaire schiereiland Peninsula Valdes. Er zijn veel hotels en restaurants.

Vervoer
Ik heb hier rondgereden met een auto, die ik op het vliegveld van Trelew had gehuurd. De kosten van de auto en de benzine zijn hier lager dan in het noorden van Argentinië. Het rijden is hier ook behoorlijk rustig, maar de bewegwijzering was vaak erg slecht.

Hotel
El Gualicho Hostel is een populair hostel / jeugdherberg. Het ligt in het centrum van Puerto Madryn, op loopafstand van banken, supermarkt en restaurants. Ze organiseren ook goede tours.

Het is een echt hostel, dus de meeste kamers zijn gedeeld. Ik had een redelijk luxe eigen kamer. De Wifi-verbinding haalde soms net wel, soms net niet de kamer zodat de internetverbinding instabiel was. Ontbijt is inbegrepen maar niet de moeite.

Weblink: El Gualicho
Prijs: 44 EUR

PuertoMadryn1

Gaiman
Gaiman is een plaatsje dat helemaal teert op zijn Welshe erfgoed. Er is een museum over de kolonisten uit Wales (pas eind 19e eeuw werd deze regio ‘ontgonnen’), en er zijn diverse theehuizen waar je je vol kunt eten aan een echte Engelse high tea.

Gaiman2

Vervoer
Ik was hier met de huurauto. Parkeren is makkelijk, en het plaatsje ligt maar zo’n 20 minuten rijden vanaf het vliegveld van Trelew.

Hotel
Hosteria Dyffryn Gwyrdd is een vriendelijk familiehotelletje aan het eind van de hoofdweg van Gaiman.

Op de laatste dag van de reis nog een record: de goedkoopste kamer. En zeker niet de slechtste. Met badkamer, eenvoudig maar netjes. Zonder ontbijt, TV of andere luxe voorzieningen. Wel een kamer met uitzicht.

Prijs: 19 EUR

Gaiman3

Eten
Echt veel aantrekkelijke plekken om te eten zijn er hier niet. Ik at mijn laatste biefstuk bij Cornel Wini.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s