Terugblik route

In oktober 2008 reisde ik 3,5 week door Argentinië. Met name de noordelijke helft, met een uitstapje van een paar dagen naar Patagonië. Het werd een hele afwisselende reis, vooral wat betreft de natuur. Ik heb een heel aantal ‘nieuwe’ dieren aan mijn lijstje kunnen toevoegen: lama’s, walvissen en pinguïns onder andere.

Zoals ik van tevoren al een beetje had verwacht vond ik het uiterste noordwesten, de provincie Jujuy in de Andes, het mooist. Elke vallei heeft hier zijn eigen microklimaat en verpletterende uitzichten. Ook wat betreft eten en slapen zijn er veel leuke zaken in deze regio, die met name bij Argentijnse vakantiegangers populair is.

dierenarg

Route

Van dag tot dag
Datum Programma Verblijf
8 oktober Heenvlucht naar Buenos Aires. Vertrek vanaf Schiphol om 20.50. Dan na 3 kwartier overstappen in Parijs. Daar een eindje over het vliegveld gelopen en weer door de douane, en zo keurig op tijd bij de gate om in de rij te gaan staan voor de vlucht van 23.15 uur. Het vliegtuig zit helemaal vol, vooral met terugkerende Argentijnen. Air France vlucht AF0418
9 oktober Aankomst in Buenos Aires om 7.15 in de ochtend. Het is in Argentinië momenteel 5 uur vroeger dan in Nederland. De vlucht heeft dus 13 uur geduurd, waarvan ik er 6 heb kunnen slapen en de rest wat gesluimerd en gelezen.

De eerste dag op Argentijnse grond vooral gelopen en gelopen. Eerst door de wijk Palermo, en later door het centrum rondom het Plaza de Mayo.

Buenos Aires
10 oktober Bij het ontbijt ontmoet ik maar liefst 3 andere Nederlanders – er schijnen er 6 in de paar kamers van de B&B te zitten.

Het begin van de ochtend is verder voor praktische dingen: ik ga langs het kantoor van LAN om wat aan mijn binnenlandse vlucht te laten veranderen, en naar het busstation om een kaartje te kopen voor de nachtbus naar Posadas aanstaande maandag. Dat laatste is een hele expeditie, het busstation is enorm en ik moet helemaal achteraan bij loket 120 zijn.

Met de zakelijke dingen achter de rug ga ik weer de metro in. Nu naar de wijk San Telmo. Dit is nog het meest authentiek koloniale deel van de stad. Ik kijk er even rond in het kleine historisch museum. Verder zijn er vooral antiekzaken en restaurants in de buurt. Ongemerkt (nou ja) loop ik toch ook nu weer heel wat af. Rond lunchtijd stop ik bij een leuk terras voor mijn eerste sappige biefstuk van deze reis!

Aan het eind van de middag ga ik nog naar de begraafplaats in Recoleta. Mijn voeten willen me haast niet meer dragen, maar het was de moeite waard.

’s Avonds eet ik een gemakkelijk broodje op een terras vlakbij mijn hotel (het “broodje” is net zo duur als de biefstuk van vanmiddag, en bestaat naast een half stokbrood ook nog uit een enorm stuk gegrilde kipfilet met bacon, sla en zongedroogde tomaten).

Buenos Aires
11 oktober In de ochtend een fietstocht gemaakt via Bike Tours Buenos Aires. Erg leuk, je ziet zo in relatief korte tijd (3,5 uur) heel veel van de stad.

Na de siësta naar het MALBA – het museum voor moderne kunst. Mooie, felle 20e eeuwse schilderijen van Latijnsamerikanen als Kahlo en Rivera. En ook tentoonstellingen met wel heel moderne dingen, zoals een berg met 100 kilo aan lolly’s in rode, blauwe en witte verpakkingen (van de hand van Félix González-Torres). Een klein meisje dat met haar vader op bezoek is in het museum kan er maar met moeite van afblijven.

Op de terugweg gegeten in een niet al te authentiek Japans restaurant.

Buenos Aires
12 oktober Dagje uit naar een “nieuw” land: Uruguay. Dat betekent vanaf Buenos Aires met de veerboot om 11.30 uur naar de andere kant van de rivier, naar Colonia del Sacramento. Daar is tevens het 1e werelderfgoed van deze reis. Het regent in Buenos Aires bij het vertek, maar halverwege de Rio de la Plata komt er een waterig zonnetje door. Op de Uruguayaanse wal is het helemaal mooi zonnig, en dat blijft de rest van de dag zo. In Colonia heb ik weer lekker biefstuk gegeten en een uur of twee rondgewandeld. Om 18.30 uur (Uruguayaanse tijd, 1 uur vroeger dan in Argentinië) met de boot weer terug. Buenos Aires
13 oktober Een korte tocht naar de stad La Plata, 1 uur (56 km) met de bus vanaf Buenos Aires. Niet teveel te zien, en dus maar kort gebleven. Er zijn 2 potentiële werelderfgoederen in deze stad, waarvan er één (Casa Curutchet) gesloten was. Nog wel een tijdje in het grote natuurhistorisch museum rondgekeken en koffie gedronken.
Om 20.30 uur met de superluxe slaapbus naar Posadas. Het is de duurste klasse, ‘Tutto Letto’, d.w.z. helemaal gestrekt. Je ligt inderdaad heerlijk, zacht, breed, dekentje en kussen erbij. We krijgen om een uur of half 10 nog een vliegtuigmaaltijd en wat te drinken. Verder vermaak ik me met het draadloos internet aan boord.
Nachtbus ‘Tuto Letto’
14 oktober De nacht was toch minder dan ik gehoopt had. Ik lag weliswaar heerlijk, maar de bus schommelt nogal. En bovendien heeft het de hele nacht gestortregend, met af en toe een onweersflits. We komen desondanks keurig op tijd aan in Posadas, even na negenen. En hier is het zelfs droog! Het busstation ligt te ver van het centrum om te lopen, en mijn buurman uit de bus biedt me een lift aan want hij wordt zelf met de auto opgehaald. Het ziet er hier heel anders uit dan in Buenos Aires en omgeving: subtropisch, veel groen, lage huizen. Straatverkopers bieden cassavebroodjes aan die op baguettes lijken.

Lekker geluncht in de stad (gegrilde kipfilet), en vast het buskaartje gekocht voor de rit naar Salta a.s. donderdag. In de middag verder naar het slaperige dorpje San Ignacio, weer een uur met de bus. Daar het 2e werelderfgoed van mijn reis bekeken: de ruïnes van de Jezuïetenmissies in de Guaraní. Het werelderfgoed bestaat uit 5 van deze gemeenschappen in Argentinië en in Brazilië waar Jezuïeten en Guarani-indianen in de 17e en 18e eeuw samenleefden. San Ignacio Mini is de grootste en de meest toeristische, er was zelfs een hele groep Nederlanders en Belgen. Stralend weer, echt heet in de zon, heerlijk om buiten te lopen.

Op de terugweg weer een taxichauffeur aan de haak geslagen, die me zijn kaartje gaf (“internationaal taxichauffeur”) en me heel graag morgen in Paraguay wilde rondrijden. Dat kwam me goed uit (met de bus is het nogal een gedoe van overstappen), dus heb ik morgenochtend om 9 uur met hem afgesproken.

Posadas
15 oktober Na een uitgebreid ontbijt met o.a. fruitsalade om 9 uur op pad voor alweer het 3e werelderfgoed. Mijn chauffeur staat al klaar, en we rijden naar de grens met Paraguay, aan de rand van Posadas. Vandaar is het nog 30 kilometer naar Trinidad en nog eens 11 naar Jesus.

Om 1 uur zijn we weer terug in Posadas. Ik ga nogmaals lekker eten in de stad. Daarna de rest van de middag relaxen.

Posadas
16 oktober Om 13 uur vertrokken met de bus van Posadas richting Salta. Het eerste deel van de tocht gaat naar Resistencia. Het is een saaie tocht over het vlakke land en langs grote landbouwbedrijven. We worden drie keer door de politie aangehouden om de bagage te checken en soms ook de paspoorten van passagiers. Het zal wel vanwege de drugshandel in dit gebied zijn, maar echt grondig zoeken ze niet. De reis duurt vijf uur. Bij een terminal van deze busmaatschappij even buiten Resistencia moeten we van bus wisselen. Ik had gehoopt dat er nog tijd zou zijn om wat te eten, maar we zijn te laat. Nu moet ik het voorlopig stellen met de vier cassavebroodjes die ik bij een straatverkoper onderweg heb gekocht. Ze smaken een beetje kaasachtig, en liggen als een baksteen op je maag.

Voor het lange tweede deel van de tocht zijn er nog maar weinig passagiers over. Ik heb twee plaatsen voor mezelf, en kan dus breeduit gaan zitten. Dit is wel een veel minder luxe bus dan die ik vanuit Buenos Aires had. Hoe later op de avond het wordt, hoe meer ik begin te betwijfelen of we nog eten krijgen. En dan stoppen we plotseling voor een lokaal restaurant. Daar staan zakken verpakte maaltijden klaar zoals bij ons bij de Chinees. We krijgen rijst met een kippenbout, plus broodjes en koekjes. Ook gaat de chauffeur met een familiefles cola rond.
Na het eten gaan de lichten uit, en val ik al aardig snel in slaap.

Nachtbus van Nueva Estrela
17 oktober Ik slaap met wat horten en stoten, maar zeker niet slechter dan in de luxe bus. Om kwart voor 7 in de ochtend komen we aan in Salta. Het is vanaf 6 uur al licht, dus ik wandel op mijn gemakje naar het hotel in het centrum.

Aan het eind van de ochtend doe ik mijn eerste ronde Salta. Hier schijnt 360 dagen per jaar de zon, maar vandaag niet! Het regent gelukkig ook niet, en de temperatuur is aangenaam, dus het maakt niet zoveel uit. Ik bezoek eerst het MAAM, een museum over de Inca’s wier leefgebied tot in dit deel van Argentinië uitstrekte. Blikvangers zijn hier de twee mummies van kinderen die hoog in de bergen op voor Inca’s heilige plekken gevonden zijn. In het winkeltje van het museum koop ik nog een nieuw portemonneetje geheel in indiaanse stijl (mijn Chinese exemplaar heeft vandaag precies na een jaar de geest gegeven).

Later op de dag nog een keer op pad. Nog meer nuttige dingen gedaan: toertje voor morgen geboekt, twee extra engelstalige boeken gekocht, gezond gegeten met fruitsalade en vers sinaasappelsap. Om zeven uur begint er op het centrale plein nog een hele ceremonie, met een fanfare en mannen in klassieke gaucho outfit te paard, waar ik een tijdje bij heb staan kijken.

Salta
18 oktober Tourtje gedaan naar de Valle Calchaqui (mogelijk werelderfgoed) met reuzencactussen en het dorpje Cachi. Vertrek om 7.30 uur, en om 18 uur weer in mijn hotel afgeleverd. Schitterende vergezichten, en vooral ook geïmponeerd door een ‘bos’ van cactussen.

’s Avonds in Salta voor de verandering eens Italiaans & vegetarisch gegeten. Wat opviel is dat er veel Europese toeristen in de stad zijn vanavond, dat zal wel voor de trein van morgen zijn.

Salta
19 oktober De hele dag (van ’s ochtend 7 tot ’s avonds 11) met de “Trein naar de wolken”: Tren a las Nubes, lange dagtocht per trein van 217 km, over 29 bruggen, 21 tunnels, 13 viaducten, 2 spiralen en 2 zigzag-bochten. Salta
20 oktober Rustig aan begonnen vandaag, na de twee lange dagtochten van het afgelopen weekend. In de ochtend een auto gehuurd voor 4 dagen, en om half 11 op pad verder naar het noorden. Het is een goede, rustige weg die voert naar de Quebrada de Humahuaca (kloof van Huamahuaca, Werelderfgoed). Je hebt echt niet meer het idee dat je in Argentinië bent, het lijkt erg op de Verenigde Staten (Arizona of zo).

Om kwart over één kom ik aan op mijn bestemming voor de komende dagen, Purmamarca. Het is een dorpje in een dal midden tussen de bergen, en aan de voet van de ‘Zevenkleurige heuvel’.

In de middag lekker in de zon gezeten met een boek. Het is hier 28 graden! Daarna voor de nodige beweging de ‘Paseo de Los Colorados’ gewandeld, een pad van 3 kilometer om de heuvel heen. De dag afgesloten met mijn eeste lama-biefstuk – ik geloof niet dat er veel smaak aan een lama zit maar het was toch lekker door het laagje kruiden dat erop zat.

Purmamarca
21 oktober De mooiste dag van deze reis tot nu toe! Met de auto naar Salinas Grandes (zoutmeren) en Susques (een inheems dorpje). Een heerlijke rustige rit van 139km, dwars over de hoogvlakte. Voor het eerst vicuñas en lama’s gezien, pal langs de weg. Purmamarca
22 oktober Vroeg opgestaan om Purmamarca bij het ochtendlicht te fotograferen – is het bewolkt! Het waait ook hard en het is fris. Ik loop toch maar een rondje en zie hoe alle souvenirverkopers op het plein hun kraampjes aan het volstouwen zijn.

In de ochtend naar het 4e werelderfgoed van deze reis: de Quebrada de Humahuaca. Weer een vallei, van oudsher strategisch belangrijk op de route vanuit de hooglanden van Peru en Bolivia naar de lagere regio’s. In de dorpjes onderweg zijn wat kleine bezienswaardigheden uit de Spaans koloniale tijd. Ik lunch in het zeer toeristische plaatsje Humahuaca.

Van alle valleien hier vind ik dit wel de minste. Ik ben dan al ook om 3 uur bij mijn nieuwe overnachtingsadres, en vermaak me daar de rest van de middag met lezen en internetten.

Tilcara
23 oktober Eerst nog heerlijk in de zon op het terras mijn boek uitgelezen. Dan de bezienswaardigheden van Tilcara bezocht: eerst het sympathieke archeologisch museum en daarna de Pucara. Dat laatste zijn de ruïnes van een gefortificeerde stad uit de tijd van voor de Spanjaarden (van de Inca-tijd en nog daarvoor).
Lekker naar toe gewandeld (half uurtje), en erg leuk om rond te kijken. Het was er zelfs druk met toeristen: een hele schoolklas en nog wel 30 anderen.Daarna de auto in voor de terugrit. Nog even een foto gemaakt in Purmamarca, en daar ook geluncht.Rit van een uur of 3 naar Salta zonder problemen. Daar de auto ingeleverd en in een cafeetje gaan zitten internetten.

In de avond met de bus van Salta naar La Rioja (luxe nachtbus 21.00 – 7.30)

Nachtbus van Andesmar
24 oktober Het slapen in de bus gaat steeds beter, dit keer vrijwel onafgebroken tussen 11 en 5. Aankomst in La Rioja om 7.15 uur. Op het mooie nieuwe busstation daar alvast een kaartje gekocht voor de bus naar Cordoba over twee dagen.
Dan met de taxi naar het centrum. Gelukkig is het hier ook heel mooi weer. Ik ga eerst even lekker traditioneel Argentijns ontbijten, en meld me dan om 9 uur bij het Plaza Hotel.De rest van de dag rustig aan gedaan. Er is hier werkelijk niets te beleven, en het is bloedheet. Tussen 12 en 17 uur is het doodstil op straat. Nog even binnen geweest bij het Folklore Museum, en vooral bij de Carrefour supermarkt waar goede airco is en ze lekkere dingen hebben.
La Rioja
25 oktober Dagtocht gemaakt naar Ischigualasto en Talampaya (Werelderfgoed #5) – rotsformaties, petroglyphen en fossielen. Vertrek om 7.30, terug precies 12 uur later. La Rioja
26 oktober Rustige ochtend, met wat praktische dingen en het bijwerken van de websites en de foto’s.

In de middag met de bus van La Rioja naar Cordoba (453 km). De bus van 13.30 wordt samengevoegd met de bus van 14 uur, zodat ik ook later in Cordoba ben (20 uur). En omdat Cordoba een van de weinige provincies is met zomertijd, is het er al 21 uur.

Cordoba
27 oktober Historisch centrum van Cordoba (Werelderfgoed nummertje 6), plus het plaatsje Alta Gracia bezocht (uurtje met de locale bus). Allebei niet meer dan een uurtje waard.

Avondvlucht naar Buenos Aires. Duurt maar 50 minuten, en ik kom aan om 18.30 uur op het stadsvliegveld. Wel een heel ander publiek zo in het vliegtuig dan met de bus, daar wagen de rijke Argentijnen zich blijkbaar niet aan.

Buenos Aires
28 oktober Weer een mooie lange dag. Opgestaan om 6 uur, en dan de vlucht naar Trelew in Patagonië. De vluchtduur was 1 uur en 40 minuten, en omdat deze provincie ook niet meedoet aan de zomertijd, is het hier nog een uur vroeger. Dus ik was om kwart voor 10 al present bij de autoverhuur op het vliegveld van Trelew.

Eerst naar Bryn Gwyn gereden, een park met fossielen van dieren. Daar een anderhalf uur durende wandeling gemaakt.

Verder 65km naar Puerto Madryn. Daar lekker vis gegeten aan het strand. Vervolgens een uur gekeken bij de zeeleeuwen in Punta Loma.

Puerto Madryn
29 oktober Lange dagtocht naar Peninsula Valdes (werelderfgoed nummer 7). O.a. zeeolifanten, pinguïns en heel veel walvissen gezien.
De laatste ook van dichtbij vanaf een boot, een heel spektakel want wat zijn die beesten groot!
Puerto Madryn
30 oktober Al om 7 uur op om op tijd bij de pinguinkolonie Punta Tombo te zijn. Ik was er om 10 uur – zeker niet als eerste, maar vanaf 11 uur kwamen de echte hordes binnen. Dit is duidelijk een populaire plek.

Via een onverharde weg doorgereden naar Camarones. Het zou een pittoresk havenplaatsje moeten zijn, maar toen ik er binnenreed was het hele dorp verzonken in een diepe siësta. Gelukkig was het benzinestation nog wel open.

En vandaar weer via de grote weg terug naar de omgeving van Trelew. Overnacht in het plaatsje Gaiman, een van de dorpjes van kolonisten uit Wales. Lokale museumpje bekeken. Verder niet veel te zien, heel toeristisch. De mensen komen vooral voor de (Welshe / Engelse) theehuizen.

Gaiman
31 oktober ’s Ochtends nog rustig ontbeten in een leuk tentje in Gaiman. Daarna nog 20 minuten rijden naar het vliegveld van Trelew om de auto in te leveren. De vlucht van Trelew naar Buenos Aires (12.05-14.53) was gelukkig op tijd.

In Buenos Aires nog luxe met de taxi de halve stad doorkruist om van het binnenlandse vliegveld naar het internationale te komen. Daar nog even gegeten en vervolgens de terugvlucht naar Nederland (via Parijs), vertrek 19.05.

Vliegtuig Air France
1 november Aankomst in een druilerig Parijs om kwart voor 11. Even een uurtje wachten en dan door naar Amsterdam (aankomst 14.00) Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s