#286: Split

Wat is het?
Het historische complex van Split met het paleis van Diocletianus is zowel een archeologisch als een stedenbouwkundig monument dat al sinds de Romeinse tijd in gebruik is. Aan het einde van de derde eeuw na Christus bouwde de Romeinse keizer Diocletianus (van lokale afkomst) hier zijn paleis. Hij bracht er de laatste jaren van zijn leven door, nadat hij in 305 aftrad. Na de val van het Romeinse Rijk werd zijn paleis opgedeeld in kleine huisjes voor de lokale bevolking. Het mausoleum van Diocletianus werd omgevormd tot een kathedraal.

Cijfer: 7 (Split is misschien niet de mooiste stad op aarde, maar het heeft veel sfeer dankzij zijn originele indeling. En het is een perfect vervoersknooppunt voor de rest van de regio, per bus of per boot).

Toegang: Gratis

Hoeveel tijd: Ik was er 1 dag

Opvallend: Het historische centrum van Split is relatief klein en ligt voor het grootste deel binnen de muren van het voormalige paleis van Diocletianus. Het is ook ongelooflijk lastig om je weg te vinden. Op mijn eerste wandeling door het voormalige paleis om mijn hotel te vinden, belandde ik aan de andere kant van het stadscentrum. Dus ik moest weer naar binnen en door de smalle straatjes navigeren totdat ik plotseling voor de deur van Hotel Slavija stond.

Eén van de mooiste plekken in de stad is het Narodni Trg (Volksplein), het hart van de Venetiaanse stad. Het heeft een aantal terrassen voor lunch (inktvissalade!) of gewoon een kopje koffie. Geweldig om mensen te kijken én het is waar de iconische 15e-eeuwse astronomische klok te vinden is.

De Romeinse overblijfselen uit de tijd van Diocletianus liggen verspreid rond het Peristilium, net achter de Zilveren Poort. Hier komen alle reisgroepen terecht; het plein is de hele dag druk. Er is ook een zwarte sfinx op deze locatie, die door Diocletianus zelf is meegebracht van een veldtocht in Egypte. Zijn (voormalige) mausoleum staat ernaast, nu een kathedraal. Een vreemd achthoekig gebouw vol uitbundige sculpturen en kunstwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s