#289: Trogir

Wat is het?
De historische stad Trogir heeft een middeleeuws stadsgezicht, gestoeld op klassieke fundamenten. Trogir werd door Griekse kolonisten in de 3de eeuw voor Christus gesticht op een klein eiland. Het floreerde onder de Romeinen en breidde zijn macht aanzienlijk uit onder de Venetiaanse heerschappij.

Cijfer: 5,5 (Trogir was mijn vierde werelderfgoed op rij tijdens mijn korte verblijf in Kroatië, en eerlijk gezegd vond ik het niet zo bijzonder. Misschien was er wat vermoeidheid ingeslopen. Maar de kathedraal van Trogir lijkt veel op die in Sibenik. En die stenige, smalle straatjes zag ik ook in Split en Stari Grad. Ik zag zelfs op verschillende plaatsen dezelfde zwarte kat, of beeldde ik me dat gewoon in?).

Toegang: Gratis

Hoeveel tijd: Paar uur

Opvallend: De toeristenhordes waren hier ook. Trogir ligt dicht bij zowel Split als de luchthaven van Split (Kastela), waardoor dit een gemakkelijke dagtocht is voor iedereen. Blikvanger is de kathedraal en het aangrenzende plein, waaraan een aantal monumentale panden ligt. De kathedraal heeft, net als zijn tegenhanger Sibenik, twee leeuwen die de voorpoort bewaken en soortgelijke beelden van Adam en Eva. De pilaren hier worden vastgehouden door menselijke figuren die Turken en Joden zouden moeten voorstellen. De reden om dit tot werelderfgoed te benoemen zweeft een beetje tussen middeleeuwse stad of stedelijke continuïteit. De sterkste nasmaak die het me naliet is ‘Venetiaans/Italiaans’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s