#288: De St. Jacobskathedraal in Šibenik

Wat is het?
De St. Jacobskathedraal in Šibenik is een voorbeeld van gotisch-renaissance kerkarchitectuur. De stenen kathedraal werd gebouwd tussen 1431 en 1535.

Cijfer: 6,5 (De vele kleine sculpturen – afbeeldingen van hoofden van lokale notabelen – zijn het hoogtepunt).

Toegang: Gratis

Hoeveel tijd: Half uur

Opvallend: Op een late zaterdagmiddag ging ik met de bus van Split naar Sibenik, ongeveer 80 km naar het noorden. De rit ging over een kronkelende weg langs de kustlijn, langs verschillende jachthavens. Voor mij was dit het eerste zicht op het niet-toeristische Kroatië. Het heeft een generiek mediterrane sfeer, het kan overal tussen Spanje en Griekenland zijn.

Aan de rand van Sibenik stuitten we op een verkeersopstopping veroorzaakt door toeters en vlaggenzwaaiende automobilisten. Eerst dacht ik dat mensen feest vierden omdat Kroatië een belangrijke voetbalwedstrijd had gewonnen. Maar het bleek een luide en patriottische bruiloft te zijn – niet de laatste die ik die zaterdag zou zien.

De kathedraal van Sibenik ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het busstation en is van veraf te zien. Je moet wel dichtbij komen om het echte “Wauw!”-gevoel te krijgen. Al die fijne beeldjes rond de poorten, gevel en apsis! Niet minder dan 74 kleine gebeeldhouwde hoofden die vooraanstaande Sibenik-burgers vertegenwoordigen, vormen het hoogtepunt van de decoratie aan de buitenkant.

Het interieur van de kathedraal is veel donkerder en soberder. Ik kreeg niet de kans om de kerk van binnen goed te verkennen, want dat zou betekenen dat ik nog een bruidspaar in de weg zou lopen. De kathedraal is natuurlijk een uitstekende trouwlocatie: een ander stel en hun gasten stonden al op het naastgelegen plein te wachten op de volgende ‘shift’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s