#284: Grimeton radiostation

Wat is het? Het Grimeton Radio Station in Varberg is de oorspronkelijke locatie van een ultra-langegolf radiotelegraafzender die in de jaren twintig werd gebruikt voor draadloze trans-Atlantische communicatie. Het terrein bestaat uit de zendapparatuur, waaronder het antennesysteem met zes 127 meter hoge stalen torens, en huisvesting voor het stationspersoneel.

Cijfer: 5 (Ik had er niet al te veel van verwacht, maar de mensen die het beheren en onderhouden verrichtend goed werk door de geschiedenis van het radiostation tot leven te brengen.)

Toegang: 50 Zweedse kronen

Hoeveel tijd: Uurtje

Opvallend: Varberg (of Grimeton, om precies te zijn) maakte deel uit van een wereldwijd netwerk dat verbonden was met New York. In het café toont een muurschildering de andere locaties van deze ring: Polen, Engeland, het vasteland van de VS en Hawaï. De introductievideo die wordt getoond, benadrukt de noodzaak van transatlantische communicatie in de vroege jaren 1900, aangezien veel Zweden naar de VS waren geëmigreerd. Dit langgolvige radiostation vulde al snel het gat tussen de kwetsbare onderwaterkabels en de kortegolf (die in 1927 op grote schaal werd geïntroduceerd).

In het verrassend mooie neoclassistische hoofdgebouw (dat niet zou misstaan in een of ander Italiaans stadje), zijn de machines te zien die nodig waren om het systeem te bedienen. Berichten in morsecode kwamen hier aan van een telegraafkantoor in Göteborg, waar bedrijven en het grote publiek hun berichten konden afleveren voor verzending naar het buitenland. Deze morse-berichten werden vervolgens via de ingenieuze zender helemaal naar New York verzonden. De locatie van Grimeton werd speciaal gekozen vanwege het vlakke kustland en omdat er een duidelijke lijn is van hier naar New York, voorbij Schotland, Denemarken en Noorwegen.

Al met al een leerzaam bezoek aan een van de meest originele werelderfgoederen: de enige tot nu toe gewijd aan telecommunicatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s