#285: Rotstekeningen van Tanum

Wat is het?
De rotstekeningen van Tanum zijn meer dan 400 groepen rotstekeningen uit de bronstijd, gelegen in een gebied van ongeveer 45 km2. Ze werden uitgehouwen in de rotsen tussen ca. 1700-500 voor Christus op wat in die tijd de kust was.

Cijfer: 5,5 (Dit was mijn eerste bezoek aan een belangrijke plek voor de rotskunst. Er staan er maar liefst 20 op de lijst, voornamelijk rotstekeningen (gravures) in plaats van rotsschilderingen. Behoort het tot de top 5? Is Tanum de grootste / talrijkste / meest artistieke? Ik heb geen idee. Rotskunst wordt gezien als een weerspiegeling van het lokale leven, dus het kan alleen regionaal (of soms op leeftijd) worden vergeleken.).

Toegang: Gratis

Hoeveel tijd: Ongeveer een uur voor Vitlycke en een half uur voor de andere plekken die voor bezoekers toegankelijk zijn. Deze hebben allemaal verklarende borden om aan te geven waar je naar kijkt. Het kan hier glad zijn op de rotsen. Enkele locaties met rotstekeningen waren bedekt om te herstellen van erosie en vervuiling.

Opvallend: Tanumshede ligt ongeveer halverwege de hoofdweg tussen Göteborg en Oslo. Zodra je de snelweg verlaat, krijgt de plek dezelfde rustige sfeer als Sammalahdenmäki, de Finse tegenhanger uit de bronstijd.

Ik begon mijn bezoek hier in Vitlycke, dat een klein ‘museum’, een winkel en een café heeft. De toegang is gratis en er zijn handige plattegronden om een idee te krijgen van het hele gebied. Het verhaal dat in de tentoonstelling wordt verteld is eenvoudig: zo’n 3000 jaar geleden lag dit gebied aan de kust, omdat de zeespiegel toen zo’n 25 meter hoger was dan nu. De lokale bevolking sneed tekeningen in de rotsen van voorwerpen die symbolisch waren voor hun dagelijks leven en geloof.

De eerste proeve van de echte rotssnijkunst ligt aan de overkant van de weg, bij het Vitlycke-paneel. De tekeningen zijn later rood ingekleurd om ze te laten opvallen – daar ben ik een beetje ambivalent over: zo zijn hun vormen duidelijker te zien en het ziet er dus beter uit, echter de rode kleur heeft de neiging om te blijven overheersen in je gedachten.

Vanuit Vitlycke reed ik naar Aspeberget, maar een paar minuten verder. Hier ligt een groot paneel waar van alles gebeurt: sterke stieren, jagers, een aantal zonnevoorstellingen en talloze schepen. Het beste paneel van allemaal, denk ik.

Aan de andere kant van de weg, iets meer landinwaarts, ligt Litsleby. Dit is de site van de grote Odin-figuur. Tot slot ging ik naar de andere kant van de stad naar de panelen van Fossum. Dit waren de minst interessante, maar er zijn enkele schattige hondjes afgebeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s