Terugblik Slowakije 2008

Van 30 april tot en met 11 mei 2008 reisde ik per huurauto langs alle uithoeken van Slowakije. Er stonden bezoeken aan 6 huidige en 2 mogelijke nieuwe werelderfgoederen op het programma. En natuurlijk nog wat andere leuke plekken.

Het werd een lekker ontspannen reis door een lieflijk, wat ouderwets land. Het (Noord)oosten van het land vond ik het mooiste: het bruisende Kosice, de schoonheid van Bardejov en omgeving en de vergezichten op de immer groene heuvels.

Spis3

Komárno
Komarno betekent mug in het Slowaaks. Gelukkig heb ik die niet gezien. Het is een rustig plaatsje, aardig voor een tussenstop of een halve dag.

Hotel
Penzion Duna: vier kamers boven een groot (en prima) restaurant. Ligt middenin het centrum (goed zoeken als je met de auto bent). Behulpzame eigenaresse spreekt gebarentaal en een paar woorden Duits. Eenvoudige, maar ruime en schone kamer. Eigen badkamer. Kamer is voorzien van satelliet TV en draadloos internet. Parkeren kan op de afgesloten binnenplaats.

Prijs: 700 kronen (22 EUR)
Weblink: http://www.penzionduna.sk

Komarno5

Eten
Ook bij Duna. Regionaal (Oostenrijks/Hongaars), veel en goedkoop (5 EUR inclusief bier).

Banska Stiavnica
Hotel
Hotel Grand Matej: groot hotel met populair restaurant. Ligt centraal. Netjes en vriendelijk. Op sommige gebieden heeft het het net niet: gratis internettoegang is beperkt tot een half uur per dag en alleen in de lobby, de douchekop had geen haakje meer om aan te hangen en vooral een gebrek aan stopcontacten (’s avonds kiezen tussen óf TV kijken óf laptop opladen óf de schemerlamp aan). En geen bedlampje, wat een ramp is voor lezers.

Prijs: 850 kronen (25 EUR)
Weblink: http://www.grandmatej.sk/

Eten
Een keer gegeten bij het vriendelijke hotel Salamander: daar de traditioneel Slowaakse deegflapjes uitgeprobeerd. Lekker hoor. Ook een keer in het restaurant van Grand Matej gegeten. Beide keren voor een paar Euro.

Banska44

Kosice
Kosice is een redelijk moderne grote stad in het oosten van Slowakije.

Hotel
City Residence: een aantal appartementen rondom een binnenplaats. Het gebouw lijkt niet veel aan de buitenkant, maar de kamers zijn heel modern ingericht en voorzien van hoge plafonds. In grote tegenstelling tot het hotel in Banska Stiavnica heeft men hier veel oog voor de details. Een lekkere luie stoel op de kamer, gratis water/koffie/thee/wijn, stadsplattegrond en folders, draadloos internet en satelliet TV. En om het helemaal af te maken een heerlijk ontbijt dat op de kamer wordt gebracht.

Prijs: 2200 kronen (70 EUR)
Weblink: http://www.cityresidence.sk

Kosice2

Bardejov
Bardejov is een klein stadje in een zeer mooie omgeving in het noordoosten van Slowakije.

Hotel
Bellevue Hotel: geweldig hotel bovenop een berg, ca. 3 kilometer buiten de stad. Rustig, mooie vergezichten, tennisbaan, zwembad en volop ruimte. Kamers zijn nieuw maar een beetje ouderwets ingericht. Wel een lekker balkon en natuurlijk ook weer draadloos internet.

Prijs: 1700 kronen (51 EUR)
Weblink: http://www.bellevuehotel.sk

Eten
Ik heb geen moeite gedaan om van de berg af te komen voor het diner. Het hotel heeft een uitstekend restaurant dat ook populair is bij mensen uit de buurt.

Bardejovhotel

Novy Smokovec
Novy Smokovec is één van de toeristenplaatsjes onderaan het Tatra-gebergte. Het ligt op loopafstand (10 minuten) van Stary Smokovec, waar wat meer voorzieningen zijn.

Hotel
Villa Siesta: een soort pension, redelijk druk en gezellig. Paar dingen die niet helemaal klopten (balkon waar je niet op kon zitten, draadloos internet met beperkt bereik), maar verder wel goed.
Prijs: 1700 kronen (51 EUR)
Weblink: http://www.villasiesta.sk

Eten
In Stary Smokovec zijn verschillende restaurants, ook met grote terrassen. Ook heb ik een keer in het hotel zelf gegeten, was ook goed.

Bratislava
Hier, in de Slowaakse hoofdstad, ben ik maar één nachtje geweest. Is een niet al te bijzondere maar wel gezellige stad.

Hotel
Apollo Dukla Hotel: lijkt van buiten een communistische reus, maar is in werkelijkheid een chique en sfeervol modern hotel. Kamer is voorzien van alle luxe. Zeer uitgebreid ontbijtbuffet is in de eetzaal van het hotel, waar de wanden volhangen met koppen van opgezette dieren.
Prijs: 109 EUR voor een luxe kamer (er zijn ook goedkopere)
Weblink: http://www.apollohotel.sk/

Eten
In het centrum zijn volop restaurants met terrassen. Veel pizzeria’s ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s