Bratislava

Om half 9 in de ochtend vertrek ik voor mijn laatste lange rit door Slowakije: 340 kilometer naar de hoofdstad Bratislava. Voor het eerste deel neem ik dezelfde weg als gistermiddag. Al binnen een uur heb ik twee grote herten en een spookrijder voor de neus van mijn Fiatje! Gelukkig zien ze alle drie hun dwalingen snel in.

De rit verloopt vlotter dan gisteren. Er is vandaag veel minder vrachtverkeer. Tot er in een bocht toch weer een opstoppinkje aan het ontstaan is. Er is zojuist een vrachtwagen gekanteld. Dat had ik nog nooit van dichtbij gezien, echt een raar gezicht. Net een omgevallen schildpad. Het bewijst overigens maar weer eens dat de doorgaande wegen van Slowakije niet echt berekend zijn op het zware vrachtverkeer dat door het land dendert op weg naar het Oosten.

De laatste 170 kilometer is er dan eindelijk een echte snelweg. Volgens mij is dit de enige in het land. Er rijdt bijna niemand. Ik raas dan ook vrolijk door. Na alleen een keertje tanken kom ik om kwart over twaalf in Bratislava aan. Daar rijd ik op mijn gevoel zo naar het gereserveerde hotel.

Bratislava1

Later op de middag loop ik de stad in. Het is hier heerlijk zonnig weer en de mensen zitten buiten op de terrassen. Er zijn hier meer toeristen dan ik in de rest van Slowakije bij elkaar gezien heb. Veel groepen, die wel met boten en bussen aangevoerd zullen zijn.

Ik ga eerst naar het Slowaaks Nationaal Museum. Daar hebben ze een interessante tentoonstelling over Slowakije in de 20e eeuw. Nogal een turbulente tijd, van het fascisme (Slowakije was een vazalstaat aan de zijde van Duitsland) naar het communisme. Maar ook over het relatief gelukkige huwelijk met Tsjechië en de scheiding. Films, TV-fragmenten maar ook spandoeken maken de historische gebeurtenissen aanschouwelijk.

Bratislava2

Daarna is het even zoeken in de straten van het centrum naar de ‘Blauwe Kerk’. Je zou toch denken dat een blauwe torenspits vanaf overal te zien zou zijn, maar nee. Met behulp van mijn plattegrond kom ik er wel uit. Gelukkig maar, want dit is dé bezienswaardigheid in Bratislava. Het is een katholieke kerk (St. Elisabeth) gebouwd in 1907/1908 in Art Nouveau stijl. En hij is helemaal lichtblauw, zowel van binnen als van buiten! Het lijkt wel alsof Gaudí er met zijn vingers aan heeft gezeten.

Voor ik ook op een terras neerstrijk voor mijn laatste Slowaakse maaltijd, ga ik nog even naar waar mijn reis 11 dagen geleden begon: de Donau. De Donau is hier een heel andere rivier dan in Komarno – hier varen toeristenschepen af en aan naar onder andere Wenen en Budapest.

Bratislava3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s