Terugblik China 2007

Drie maanden China, met uitstapjes naar Tibet en Nepal. Volgens Google Earth heb ik 13.746 kilometer afgelegd.

Ik sliep in een tent op 4700 meter hoogte aan het Namtso-meer (Tibet), voerde lange onderhandelingen om de grens met Nepal over te komen, liep afgeleid door bedelaars weer eens wat verwondingen op in Kathmandu, werd bedolven door Chinese toeristen in Jiuzhaigou en Huangshan, maakte 200 foto’s op een dag in Ping Yao, raakte mijn betaalpas kwijt in Shanghai, nam een kijkje in de badkamer van Mao in Lushan, werd stevig afgezet in Lanzhou, werd door een Chinese getrakteerd op ‘speciale vis’ in Jiujiang, wandelde langs formidabele rijstterrassen en stond in de vrieskou bij een stukje Chinese muur in de Gobi-woestijn.

Leshan37

Chengdu

Chengdu is het vertrek- en eindpunt van mijn reis, dankzij de handige rechtstreekse KLM-verbinding tussen Schiphol en deze hoofdstad van de provincie Sichuan.

Hotel
Toen ik aankwam in de straat van het Wenjun Mansion Hotel dacht ik even in het historische centrum van Chengdu beland te zijn. Bij een nadere kennismaking blijkt deze straat (Qintai Lu) geheel voor toeristische doeleinden nagemaakt.

Het hotel zelf heeft een open centrale binnenplaats, waar in 3 lagen de kamers omheen zijn gebouwd. Het is een sfeervol hotel (voor Chinese begrippen althans, alles lijkt hier altijd een beetje op een weeshuis). Mijn kamer (203) is ruim, heeft een nette badkamer, internetaansluiting en een leuk zitje.

Prijs: 21,50 EUR per nacht.
Link: www.dreams-travel.com/wenjun

wenjun1

Op de terugreis kies ik voor een ander hotel. Het Sichuan Hotel ligt in het winkelhart van Chengdu. Vanaf deze locatie krijg je een heel ander beeld van de stad, veel moderner. Ik had een heel luxe kamer, ze hebben hier al kamers vanaf 18 EUR.

Prijs: 37 EUR (inclusief ontbijt)
Link: www.elong.net

Chengdu077

Vervoer
Chengdu is een erg uitgestrekte stad. Het moderne winkelcentrum ligt iets ten zuiden van het Tianfu-plein (met het Mao-standbeeld). Vanaf mijn hotel was dat zo’n 40 minuten lopen. Voor de nog grotere afstanden of als het regent zijn de taxi’s het handigst. Er rijden er heel veel. Je betaalt ongeveer 1 EUR voor een rit binnen het centrum en 2 EUR voor bijvoorbeeld de busstations in de buitenwijken. Afgerekend wordt aan de hand van een meter, nooit problemen mee gehad.

Voor het vervoer naar omringende steden is er een aantal busstations. Chadianzi in het noordwesten bijvoorbeeld is de vertrekplaats voor de rit naar Dujiangyan. Xinnanmen is het meest centrale busstation, vandaar gaan de bussen naar o.a. Emei Shan en Leshan.

Emei Shan

Aan de voet van de berg Emei (Emei Shan) ligt Baoguo Si, een verzameling hotels, restaurants en souvenirwinkeltjes. Hier verbleef ik drie dagen om de berg en de grote Boeddha in Leshan te bezoeken.

Hotel
Het Teddy Bear Hostel heeft inderdaad overal teddyberen, ook op de kamer. Het is er verder ruim en netjes. Het hotel ligt in de straat naast het busstation, dus heel centraal.

Prijs: 15 EUR per nacht
Link: Teddy Bear Hostel

Emei053

Eten
Uit eten gaan is hier een makkie vergeleken bij Chengdu. Ze zien hier ook veel meer westerse toeristen. Ik at onderstaande bij een leuk restaurant aan het water. Het rechtse gerecht op de foto onder is gemaakt van aubergines en niet zo heet als het er uitziet.

Emei001

Vervoer
De bus uit Chengdu stopt bij het busstation van Baoguo Si (en niet, zoals in de Lonely Planet staat, in de stad Emei die een paar kilometer verderop ligt). Vanaf datzelfde busstation gaan er dagelijks vele bussen naar Leshan, Chongqing en Chengdu uiteraard. Ook vertrekt daar de bus naar verschillende haltes op de berg Emei.

Vanaf Baoguo Si ben ik doorgereisd naar Zigong. Daarvoor moet je eerst drie kwartier in de bus naar Leshan, dan een taxi naar een ander busstation (er zijn er maar liefst drie in deze stad), en vandaar vertrekken er iedere 20 minuten bussen naar Zigong. De rit gaat over het platteland, door allerlei dorpen en stadjes, via een slechte hobbelweg. In totaal kostte het 5 uur om de 142 kilometer tussen Leshan en Zigong te overbruggen.

Zigong

Omdat de reisafstand tussen Emei Shan en Dazu wat te lang is voor een dag, maakte ik een stop van 2 nachten in Zigong. De rivier de Fuxi slingert door het centrum van de stad. Daarlangs loopt een soort boulevard, waar mannen zitten te vissen. Er zijn straten vol moderne winkels (kleding, schoenen, sport) maar ook veel traditionele etensstalletjes en theehuizen. Net als veel andere steden pronkt Zigong met het predicaat ‘Top Tourist City of China’: Zigong is de stad van de dinosaurussen, het zout en de lantaarns.

Hotel
Het Xiongfei Holiday Hotel is het beste hotel van de stad. Een 9 verdiepingen hoge glimmende kolos in het centrum. Ik had een zogenaamde Business Room, en die was voorzien van grote TV, internetaansluiting en een badkamer met een glazen wand ‘zodat je vanuit bad TV kunt kijken’.

Prijs: 22 EUR per nacht (incl. ontbijt)
Link: Xiong Fei Holiday Hotel

Zigong024

Vervoer
Het langeafstandsbusstation ligt aan de buitenrand van de stad. Een taxi vandaar naar het centrum kost 6 Yuan (0,60 EUR). Dagelijks gaan er twee bussen vanaf Zigong naar Dazu (om 8.55 en 14.45 uur). Ook naar steden als Chengdu en Chongqing en allerlei plaatsen in de omgeving is er makkelijk vervoer te krijgen.

Stadsbussen zijn er ook volop. Nummer 3 en 35 gaan naar (of nabij) het Dinosaurusmuseum. Een busrit kost 1 Yuan (0,10 EUR).

Dazu

Dazu ligt in de provincie Chongqing, maar dicht genoeg bij de bezienswaardigheden van Sichuan om dit toch ook even mee te nemen. Doel van mijn verblijf was werelderfgoed #3, de rotssculpturen van Dazu.

Hotel
Aan de Longzhong Lu, de straat die vanaf het busstation naar het centrum en het megalomane plein loopt, liggen een paar hotels. Ik koos voor het Jinye Hotel naast de tabaksfabriek, en kreeg er een ruime, schone kamer met eigen badkamer en natuurlijk een grote TV.

Prijs: 16,80 EUR
Link: –

Dazu104

Eten
Aan de Beihuan Zonglu (eerste grote weg links vanaf de Longzhong Lu) liggen verschillende restaurantjes. Ze zien er allemaal een beetje hetzelfde uit: ronde tafels, zwarte houten stoelen en wat serveerstertjes bij de voordeur om klanten te lokken. Bij een ervan at ik gedroogd rundvlees, tomaat/ei en aardappelsliertjes.

Dazu103

Vervoer
Elk half uur gaat er een regionale bus naar Boading, waar de belangrijkste rotssculpturen te vinden zijn. Het is een leuke rit van ongeveer 30 minuten over het platteland. Prijs is 3 Yuan (0,30 EUR).

Vanaf het stadsbusstation in Dazu (er schijnt ook nog een ander busstation te zijn) vertrekken er bussen naar o.a. Chongqing, Zigong, Yibin en Chengdu.

Bezienswaardigheden
De fameuze rotssculpturen dus. Ze zijn op een aantal plekken rondom Dazu te bekijken. Ik ging naar Baoding waar de meest indrukwekkende zijn. Als je de omgeving ziet (het echte Chinese platteland) kun je je niet voorstellen waar je opeens terecht komt. Op beschutte plekken zijn uit de rotsen honderden boeddhistische beelden gehouwen.

Lhasa

Lhasa ligt op 3650 meter hoogte, midden tussen de bergen. De rit er naar toe vanaf het vliegveld is verpletterend: strakblauwe lucht, bruine bergpieken en stevige huizen in Tibetaanse stijl. Lhasa zelf is erg uitgestrekt. Er wordt steeds meer bijgebouwd maar de stad heeft een open karakter. De Potala, het immense paleis van de Dalai Lama’s, steekt overal boven uit.

Hotel
Het Kailash Hotel ligt aan de grote doorgaande weg door het centrum van Lhasa (Beijing Dong Lu), vlakbij de ingang tot de oude Tibetaanse wijk. De kamers in dit hotel zijn in 2006 gerenoveerd en dat zie je: lekkere bedden, een glanzende badkamer. Ontbijtbuffet is bij de prijs inbegrepen. Het hotel trekt vooral westerse groepen. Ik had een kamer aan de voorkant, en dat is wel erg gehorig. Voor het eerst deze reis heb ik mijn oordopjes ’s nachts nodig gehad.

Link: –
Prijs: 40 EUR (incl. ontbijt)

Het tweede deel van mijn verblijf in Lhasa overnachtte ik in het New Century Hotel. Dit ligt aan dezelfde hoofdstraat als het Kailash, maar dan meer in het Chinese deel. Het hotel zelf heeft in de beste Chinese traditie geen enkele sfeer, maar de kamers zijn prima. Er staat zelfs een zuurstofapparaat op de kamer!

Link: –
Prijs: 30 EUR

Lhasa006

Eten
Restaurants in en rond de Tibetaanse wijk hebben Tibetaans, Indiaas, Nepalees en westers eten. Het Norlingka restaurant (in het Kyichu hotel) is erg goed en je kunt er ook leuk zitten.

Hieronder shapta (gesneden yakvlees met tomaat en ui) en ting momo(gestoomde Tibetaanse broodjes).

Lhasaeten

Vervoer
Het meeste binnen Lhasa is wel te voet te doen. Taxi’s, bussen en fietsriksja’s zijn er ook. Een taxirit in het centrum kost 10 Y (ze gebruiken geen meter).

Namtso

Namtso (het Namtso meer) ligt zo’n vier uur ten noorden van Lhasa, en is de populairste dagtochtbestemming vanuit de hoofdstad.

Hotel
Zoals uit het reisverslag blijkt geen hotel maar een tent dit keer. Het tentenkamp heet: Zha Xi Island Bai Ma Hotel. Je krijgt er een waterdichte tent en een redelijk goed bed met twee dekbedden om de koude nacht te doorstaan.

Link: –
Prijs: 2,5 EUR

Eten
De verschillende tentrestaurants hebben een basaal Chinees menu. Ik at er witte rijst met tomaat en ei, was wel in orde. De stalletjes verkopen ook bakken verpakte noedelsoep. Het hete water krijg je erbij, een simpele maar lekkere lunch voor zo’n 70 cent.

Vervoer
Verschillende reisbureautjes in Lhasa bieden bustochten aan naar Namtso.
Voor een retour betaalde ik 120 Yuan (12 EUR). De weg is goed en ook vrij vlak. Onderweg zie je vooral veel grasland met yaks en geiten. De weg loopt grotendeels parallel met de befaamde spoorlijn. De bus stopt op de heenweg ook nog bij wat warmwaterbronnen en op het hoogste punt van de 5190 meter hoge La Ken La-pas.

Namtso021

Shigatse

Shigatse is een interessante stad om een dagje te verblijven. Je kunt hier ook zonder permit met het openbaar vervoer vanuit Lhasa naar toe.

Hotel
Het Tenzin Hotel ligt vlakbij het oude fort van Shigatse. Het is een populair, door Tibetanen gerund hotel met meerdere verdiepingen. Ik had hier een ‘luxe’ kamer met badkamer en TV.

Prijs: 20 EUR
Link: –

Shigatse004

Eten
Lekker gegeten bij het Songtsen restaurant in het centrum. Populair, dus vroeg komen of reserveren.

Lahtse

In Lahtse zelf valt niet veel te beleven. Het is alleen maar een plaats om te overnachten op de route naar Nepal of Everest Base Camp.

Hotel
Het Tibetan Farmer’s Hotel is een sfeervol Tibetaans hotelletje. Er is wel elektriciteit maar geen stromend water. De toiletten zijn op z’n Chinees.

Prijs: 7 EUR
Link: –

Lahtse034

Eten
Geluncht in het sjieke Shanghai Lahtse hotel. ’s Avonds een hete curry gegeten in het restaurant van het hotel.
Beide OK.
Zhangmu

Iedereen zit wel een nacht vast in Zhangmu, zo lijkt het. Niemand blijft er ook langer of komt er ooit terug, dat weten de hotel- en restauranteigenaren hier. De kwaliteit van alles is er een stuk lager dan in andere plaatsen in Tibet (en Nepal), tegen flinke prijzen.

Hotel
Het Zhangmu Hotel is schijnbaar het beste hotel van de stad. Het ligt vlakbij de Chinese douane. Ik heb ook even gekeken bij het hotel aan de overkant van de straat (Ganggyen), maar dat was nog meer vervallen en wordt gerund door een stel schimmige jongens.
Het Zhangmu heeft ruime kamers met bad en TV.

Prijs: 38 EUR
Link: –

Eten
Het restaurant van het Zhangmu Hotel heeft een Chinese menukaart met wat vreemde gerechten. Ik at onder andere zoet-zure komkommer en varkensgehakt met iets groens (zou paprika geweest moeten zijn maar was het niet). Was niet echt geweldig. De volgende ochtend heb ik ontbeten in het restaurantje net voor het hotel en dat beviel een stuk beter. Vriendelijke mensen ook, zo ongeveer de enige die ik in Zhangmu ben tegengekomen.

Kathmandu

Kathmandu heeft voor mij wel een beetje glans verloren. Is het de regen, de groeiende armoede door de politieke instabiliteit of ben ik gewoon verwend geraakt? Lhasa is nu meer wat Kathmandu vroeger was.

Hotel
Het Ambassador Hotel ligt aan Lazimpat, een straat net buiten het centrum van Kathmandu (inderdaad in de ambassadewijk). Daardoor is het er wat rustiger en ruimer dan in met name Thamel. Vriendelijk en netjes.

Prijs: 20 EUR inclusief ontbijt
Link: http://www.nepalshotel.com/ambassador.html

Een nacht verbleef ik in Hotel Manang, in Thamel. Het hotel richt zich voornamelijk op Chinezen en is ook in Chinese handen. Ik kreeg er een oude kamer (met TV en badkamer) waar ikzelf eerst het een en ander aan moest verbouwen om alles goed te laten werken. Ligging is wel goed en rustig.

Prijs: 28 EUR
Link: www.hotelmanang.com

Eten
In Kathmandu kun je alle keukens van de wereld uitproberen. Lang niet alles is even goed. Wel lekker zijn de pizza’s bij Fire and Ice, Japans bij Koto.
Voor doses cappuccino en draadloos internet: Himalayan Java.

Dhulikhel

Dhulikhel is een plaatsje in de bergen een uur ten noorden van Kathmandu, op de route naar Tibet. Ik verbleef er 3 dagen, waarvan er 2,5 volledig in de regen. De beloofde blik op de Himalaya heb ik dus ook niet kunnen meemaken.

Hotel
Ik verbleef in het Dhulikhel Mountain Resort. Het is een mooie locatie met een grote tuin waarin vlinders, vogels en eekhoorntjes ronddartelen. Er loopt erg veel personeel rond, allemaal erg vriendelijk en servicegericht.

Er is geen TV, internet of mobiele telefoonverbinding. Mijn kamer had een groot raam met uitzicht op de Himalaya, als de wolken er niet voor hadden gezeten. De kamers zelf zijn een beetje in de jaren zeventig sfeer.

Prijs: 50 EUR (inclusief alle maaltijden)
Link: http://www.catmando.com/dhulikhel-mt-resort/frame2.html

Dhu

Restaurant
Het restaurant dat bij het hotel hoort is prima. Ik had volpension en kon zelf steeds iets van de kaart kiezen. Ze hebben zowel Nepalees, Chinees als westers eten, gezien de locatie enorm gevarieerd.

Guangzhou

Het is net alsof je twintig of dertig jaar in de tijd vooruit gaat als je van Kathmandu naar Guangzhou reist. Er is altijd stroom en er komt heet water uit de kraan, de metro glimt, de mensen zijn vrolijk en vermaken zich met gymnastiek of dans op straat en natuurlijk met shoppen in de meest moderne winkels.

Hotel
Het Guangdong Victory Hotel is het beste hotel van mijn reis tot nu toe. Alles klopt: de rustige ligging op Shamian eiland, de van alle moderne gemakken voorziene kamer, het Engels en de efficiëntie van het personeel. En er is echt brood bij het ontbijt!

Link: http://www.vhotel.com/gdvhen/
Prijs: 38 EUR (inclusief ontbijt)

Shamian012

Eten
Lucy’s is een ‘diner’ in Amerikaanse stijl. Alles wat op de menukaart staat is gegrild of gefrituurd, maar het is lekker en je zit er behoorlijk sfeervol.

Jiuzhaigou

Jiuzhaigou is een langgerekte verzameling hotels en souvenirwinkels die zich enkele kilometers uitstrekt tot de ingang van het Jiuzhaigou park. De meeste gebouwen zijn in pseudo-Tibetaanse stijl gebouwd (met het Chinese gevoel voor volume, een hotel met een paar honderd kamers is pas een echt hotel). Er komen hier weinig westerse toeristen, Engels wordt maar zeer beperkt begrepen.

Hotel
De eerste twee nachten sliep ik in het HeYe Guesthouse, pal tegenover de ingang van het park. Kamers zijn ruim en licht, en hebben een moderne badkamer. Verder weinig sfeer in het hotel.

Link: –
Prijs: 48 EUR

Jiuzhaigou002

De laatste twee nachten verbleef ik in het Jiulong Hotel, aan de andere kant van het dorp. Het is pas nieuw. Mooie kamers en een goed restaurant. Veel vriendelijk personeel dat met een paar woorden Engels probeert je te helpen. Wel wat problemen met de verwarming en de watervoorziening.

Link: –
Prijs: 60 EUR (incl. Chinees ontbijt)

Eten
In het winkelcentrumpje bij de ingang van het park zit een Dicos (de Chinese McDonalds). Menu met kip, patat en cola kost 25Y. Verder ben ik een keer gaan eten in het sjieke Sheraton Jiuzhaigou Resort. Dat kost ongeveer 10x zoveel, maar is voor een keertje wel de moeite waard. Ook hun ontbijfbuffet is een tractatie.

Jiuzhaigou080

Vervoer
Jiuzhaigou is bereikbaar per bus of per vliegtuig. Vanaf Chengdu is het 10 uur met de bus of 40 minuten vliegen. Ik deed dat laatste. Omdat Jiuzhaigou vooral veel groepstoeristen trekt is openbaar vervoer vanaf het vliegveld schaars. Bij mijn aankomst om half 1 ’s middags gingen er al geen bussen meer die dag naar Jiuzhaigou (wel naar Huanglong). Ik moest daarom een taxi nemen. Hiervoor geldt een vaste prijs van 200Y voor de 88 kilometer van vliegveld naar park.

Ook voor de dagtocht naar Huanglong was ik op een taxi aangewezen. De tocht duurt twee uur en kost 350Y.

Bezienswaardigheden
Jiuzhaigou is een groot natuurpark te vergelijken met de Amerikaanse nationale parken. Het staat vooral bekend om zijn kleurrijke meren. Huanglong is een ander park dat daar 124 kilometer vandaan is. Het ligt veel hoger in de bergen, boven de 3000 meter. De attractie hier zijn de blauwe, gele en groene vijvers die zijn ontstaan door de rijkdom aan mineralen en algen.

Xi’an

China’s oude hoofdstad heeft een compact centrum dat is omsloten door stadsmuren uit de 14e eeuw. Het heeft net wat meer scherpe kantjes dan andere grote Chinese steden: meer bedelaars, meer straatverkopers. Er zijn echter veel historische bezienswaardigheden en als de zon begint onder te gaan verandert het hele centrum in een verlicht openluchttheater met vliegeraars, eetstalletjes, circusacts en heel veel publiek.

Hotel
De locatie van het Wenyuan Hotel kan niet beter: aan het ‘plein’ (eigenlijk meer de kruising) bij de klokkentoren in het hart van de stad. De kamer was een standaard Chinese 3 sterren kamer, met TV, ligbad, zeepjes, thee en waterkoker. Goed bed ook, dit keer. Helaas geen internetverbinding maar er is een Starbucks naast de deur voor gratis Wifi.

Prijs: 28 EUR
Link: http://www.elong.net/hotels/details.aspx?m=&hotelid=32701028

Luoyang

Luoyang is een stad met meer dan een miljoen inwoners. Ik verbleef er een dagje om de Longmen grotten met boeddhistische rotssculpturen te bezoeken. Dit is de eerste plaats waar taxichauffeurs niet de meter wilden gebruiken of het wisselgeld in eigen zak wilden steken. Ook zijn er rond het bus- en treinstation veel vervelende ronselaars (zie Vervoer).

Hotel
Het Peony Hotel is een 4 sterren hotel (d.w.z., 4 Chinese sterren) aan de rand van het centrum van Luoyang. Het heeft 15 verdiepingen. Het beste hier was het uitgebreide westerse ontbijt (van cornflakes tot bruin brood). Het (westerse) avondeten was niet zo geweldig en de internetverbinding bleek niet te werken.

Link: –
Prijs: 42 EUR (inclusief ontbijt)

Vervoer
Het langeafstandsbusstation van Luoyang ligt schuin tegenover het treinstation. Er ligt ook een busstation naast het treinstation, maar vandaar worden alleen regionale bestemmingen bediend. Ik had nogal wat moeite om het goede busstation terug te vinden, en werd daarbij niet erg geholpen door de vele ronselaars voor bussen naar Shaolin. Die wezen steeds enthousiast een (andere) bus aan, die dan telkens weer naar Shaolin bleek te gaan. Maar na een minuut of 20 rondlopen vond ik het busstation dan toch op eigen kracht. Eenmaal binnen werd ik netjes door de verschillende kaartjesdames op de juiste bus gezet,

Ik arriveerde per bus in Luoyang vanuit Xi’an – 5,5 uur.
Ik vertrok per bus vanuit Luoyang naar Anyang – 4 uur.

Anyang

Anyang is een rustige stad die nog een jaar of 10 achter lijkt te lopen bij de rest van de grote steden. Ik bezocht er de Yin ruines (werelderfgoed).

Hotel
Het Anyang Hotel is net als dat van gisteren in Luoyang ook een 4 sterren hotel. Dit ziet er nog imposanter uit, en is in alles net een tikje beter. Zo is er snel internet op de ruime kamers en spreekt de receptie goed Engels. Ik had me al helemaal verheugd op het ontbijt hier, maar dat was voor 90% Chinees. Voor mij was er alleen koffie en toast….

Link: http://www.ayhotel.com/english.htm
Prijs: 39 EUR (inclusief ontbijt)

Vervoer
Het busstation van Anyang ligt 2 straten van het Anyang Hotel af, is dus te voet te doen. Het is niet zo’n groot station, weinig hectiek ook. Bussen naar Taiyuan (mijn volgende bestemming) gaan om 11 uur, 11.30 uur en 20 uur.

Taiyuan

In Taiyuan heb ik alleen overnacht, als tussenstop tussen Anyang en Datong. Grote stad.

Hotel
In de 500 meter tussen het busstation en het treinstation ligt een aantal hotels. Het meest aantrekkelijk zag het Huayuan Hotel eruit, dus daar heb ik voor gekozen. Ik kreeg er een moderne standaard 3 sterrenkamer (met internetverbinding) voor 23 EUR.

Link: –
Prijs: 23 EUR (inclusief ontbijt)

Vervoer
Bussen naar Datong vertrekken met grote regelmaat vanaf het busstation. Buiten (en zelfs in de hal) word je aangesproken door allerlei lieden die je wel naar Datong willen brengen, maar het is de moeite waard de officiele bus te nemen. Deze rijdt in 3 uur rechtstreeks naar Datong, vrijwel zonder te stoppen. Voorin deze bus was een soort eerste klas, met luxe nep-leren stoelen met brede armleuningen. Ik ben er maar gaan zitten en niemand heeft me weggejaagd, en ik moet zeggen dat de rit als een zonnetje ging.

Datong

Datong is een droge, stoffige stad in het noordoosten van China op de grens met (Binnen-)Mongolië. Het is hier bergachtig en er is veel mijnbouw. Het centrum is heel modern, maar je ziet ook nog volop paard-en-wagens door de straten rijden.

Datong161

Hotel
Een nieuwe nummer 1 op de lijst met beste hotels van deze reis: het Garden Hotel. Een sfeervol hotel met een atrium, kingsize bedden, gratis fruit en chocola op de kamer, uitgebreid ontbijtbuffet, goed Engels, midden in het hart van de stad en met een prima westers restaurant. De kamers kosten eigenlijk zo’n 70-100 EUR, maar als je via internet boekt (Elong) zijn er aanbiedingen.

Link: http://www.huayuanhotel.com.cn/english/
Prijs: 45 EUR (inclusief ontbijt)

Datong001

Eten
De eerste avond heb ik in het Latina restaurant van het hotel gegeten. Voor 16 EUR is daar een westers buffet in Braziliaanse sferen: onbeperkt vlees van de grill rondgebracht door de chefs (rodizio).

Ping Yao

Ping Yao is een historisch Chinees stadje. Het is er in sommige straten (Nan Dajie!) flink toeristisch, maar daarbuiten valt het wel mee. Er komen ook volop westerse toeristen zodat je met Engels een heel eind komt.

Voor de bezienswaardigheden (tempels, oude huizen, overheidsgebouwen, bank- en handel gerelateerde bedrijven) betaal je een eenmalige toegangsprijs van 120Y (12 EUR). Het kaartje is 2 dagen geldig.

Hotel
Het Yide Hotel is een van de vele hotels binnen de stadsmuren waar je in authentieke onderkomens kunt overnachten. De bedden zijn in een soort bedstee gebouwd, die van onderaf in de winter verwarmd kan worden. Het stevige kussen is gevuld met bonen.
De kamer heeft (geheel eigentijds) ook elektriciteit, een badkamer en draadloos internet.

Link: http://www.yide-hotel.com/zhonghe0.htm 
Prijs: 18 EUR

PingYao001

Eten
De meeste restaurants hebben hier wel een Engelse menukaart. Dat is een mooie gelegenheid om weer wat locale Chinese specialiteiten uit te proberen. Ik heb gegeten bij Deju Yuan, Tian Yuan Kui en in het Yide Hotel zelf. De kwaliteit van het eten (redelijk goed, niet heel bijzonder) en de setting (sfeervol) is bij alledrie gelijk.

Vervoer
Vanaf Ping Yao kun je met een klein busje naar Taiyuan. Duurt 1,5 uur en kost 26Y. De bussen vertrekken en arriveren op het busstation van Ping Yao, wat iets ten oosten van de Noordelijke stadspoort ligt. Het is een kwartiertje lopen naar het oude centrum.

Jinan

Jinan is een saaie en grauwe provinciehoofdstad met 2 miljoen inwoners. Ik verbleef er 3 nachten om twee werelderfgoederen in de omgeving te bezoeken.

Hotel
Het Lintian Hotel is een groot, luxe hotel vlakbij het treinstation. Mijn kamer lag op de 17e verdieping, en had een ligbad, (betaalde) internettoegang en TV met enkele buitenlandse zenders zoals CNN. Het ontbijtbuffet was vooral Chinees, met wat westerse elementen (cornflakes, toast, jam). De service is wat chaotisch maar wel vriendelijk en ze proberen ook wat Engels te spreken.

Link: –
Prijs: 35 EUR (inclusief ontbijt)

Taishan002

Eten
Restaurants zijn er maar weinig in de buurt van het hotel. Je hebt eigenlijk de keuze uit het redelijke hotelbuffet (48Y) of de Kentucky Fried Chicken bij het busstation.

Straatverkopers hier en verderop in de provincie Shandong hebben wel een lekkere snack: gepofte zoete aardappel (3Y).

Taishan011

Vervoer
Jinan heeft zeker geen gebrek aan verbindingen met de rest van het land. Er is een vliegveld, een belangrijk treinstation en vele busstations. Vanaf het busstation voor het treinstation vertrekken er regelmatig bussen naar Tai’an, de stad aan de voet van de berg Taishan.

Shanghai

Shanghai staat voor het moderne China. Het is een lekkere stad om doorheen te wandelen en om weer eens wat anders te eten dan Chinees. Echte bezienswaardigheden zijn er nauwelijks.

Shanghai018

Hotel
Het Bund Hotel ligt gunstig, ongeveer halverwege het Renmin plein (met ontelbare winkels en het Shanghai Museum) en de Bund. Het is een groot hotel waar ook veel gezinnen komen met pas geadopteerde Chinese kindjes. Verder opmerkelijk: een van de TV-zenders in het pakket is ‘Cubavision Internacional’, 24 uur per dag onvervalste propaganda uit Cuba.

Het is het duurste hotel van mijn reis, er zijn in Shanghai nauwelijks fatsoenlijke goedkopere hotels. Vergeleken met hotels elders in het land is het de prijs niet waard.

Prijs: 83 EUR
Link: http://www.bundhotelshanghai.com/

Hangzhou

Hangzhou is een elegante, toeristische stad waar alles draait om het West Meer. Je kunt eromheen lopen, erop varen of gewoon wat langs de kant zitten. Er zijn ook veel mooi gelegen theehuizen.

Hotel
Het Westlake Hostel ligt aan de zuidkant van het meer, bij de Leifeng Pagode. Het is een rustig plekje, iets van de weg af. Ze hebben een schattig (jong) hondje. Er zijn maar een stuk of 15 kamers en aan de receptie spreken ze goed Engels. Het eten is er goedkoop en lekker.

Link: http://www.westlakehostel.com/
Prijs: 18 EUR

Hangzhou001

Eten
Aan Nanshan Lu zitten veel restaurants, waaronder twee Indiase. Bij een daarvan (Haveli) heb ik een keer gegeten. Het is vrij authentiek (‘echte’ Indiërs in de bediening) en heeft een leuke sfeer. Het eten is goed maar niet echt bijzonder.

Huangshan

Huangshan-stad (ook wel Tunxi genaamd) is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de berg Huangshan en andere plaatsen in het zuiden van Anhui. Het is een wat smoezelige stad met 1,7 miljoen inwoners.

Hotel
Het Old Street Hotel ligt bij de ingang van de ‘Old Street’, Huangshan’s meest toeristische historische straat. Mijn kamer heeft sfeervol donkerhouten meubilair en verder de gebruikelijke 3-sterren voorzieningen (badkamer, TV, internet, waterkoker met koffie en thee). De bedden zijn hier trouwens in tegenstelling tot wat in China gebruikelijk is heel zacht.

Link: http://www.oldstreet-hotel.com.cn
Prijs: 22 EUR (inclusief Chinees ontbijt)

Huangshan002

Eten
Meishi Renjia is een gezellig restaurant aan het eind van de Oude Straat. Ze hebben hier een bijzondere formule die het bestellen voor niet-Chinezen ook een stuk makkelijker maakt. Aan een lang buffet staan alle gerechten (koud) uitgestald, met de ingrediënten (er springt zelfs een levende kikker!), de prijs en een uniek nummertje erbij. Dat nummertje schrijf je op en het lijstje met nummertjes geef je dan aan de serveerster. Vervolgens wordt alles gekookt en aan je tafel gebracht. Ze hebben wel 200 gerechten, vooral allerlei kleine hapjes. Heel lekker vond ik de kleine gegrilde visjes, het leken een soort sardientjes.
Voor drie gerechten en een halve liter bier betaalde ik 34 Yuan (3,4 EUR).

Vervoer
De bus vanuit Hangzhou doet er nog geen 3 uur over. Het is een redelijk luxe expressbus. De rit kost 78 Yuan. De bus stopt bij het centrale busstation van Huangshan. Taxichauffeurs en andere belanghebbenden staan al bij de deur van de bus te dringen of je met ze meegaat. Ik loop nog eerst even naar de hal van het busstation, meestal staan er bij de officiële uitgang wel wat normale (lees: minder opdringerige) taxi’s. Dit keer niet, de taxichauffeurs moeten hier blijkbaar hun passagiers zelf uit de bus halen. De vrouw van ‘mijn’ taxichauffeur rijdt ook mee. Ze probeert eerst een te hoge ritprijs af te spreken (10Yuan), maar ik stel voor gewoon de meter te gebruiken en die komt uit op de helft. Als ze hoort naar welk hotel ik ga zegt ze dat dat geen goed hotel is en dat ze wel een ander weet. Ik kan gelukkig in het Chinees terugzeggen dat mijn hotel een heel goed hotel is, en dan is ze stil. Zucht.

Het busstation van Huangshan is nieuw en ligt een eindje buiten de stad (en dus niet meer naast het treinstation, zoals wel in de Lonely Planet staat). De vertrektijden van de bussen staan zelfs online.

Jiujiang

Jiujiang is een belangrijke haven- en transportstad aan de Yangzi-rivier. Het ziet er verder nogal communistisch uit met brede boulevards en een megalomaan paleis in klassiek Griek/Romeinse stijl voor de partij.

Hotel
Het Agatha Hotel is een kolos aan de straat tussen busstation en treinstation. Als je de hal binnen komt heb je bijna een verrekijker nodig om de receptie te vinden. Mijn kamer is een business suite: twee kamers dus, een met een bureau en een met een bed. Zeer luxe badkamer met ligbad en aparte douche waar het water vanaf alle kanten komt. Ondanks dat is dit toch een van de minste hotels van mijn reis. De tapijten mogen wel eens gereinigd worden en dit is wel het toonbeeld van de toch al meestal niet zo sfeervolle Chinese hotels.

Prijs: 37 EUR (inclusief Chinees ontbijt)
Link: http://www.elong.net

Jiujiang002

Eten
De eerste avond heb ik gegeten in het hotel. Daar is een soortgelijk kijk- en aanwijsrestaurant als in Huangshan. Zonder kikkertjes dit keer maar wel met aquaria vol vissen. Het eten is OK maar minder goed dan in Huangshan.

De tweede avond werd ik meegenomen door een Chinese naar een lokaal restaurantje. Daar aten we ‘speciale vis’ uit de Yangzi-rivier. Erg lekker.

Vervoer
Bussen naar Lushan vertrekken vanaf het langeafstandsbusstation. De rit duurt een uurtje en kost 8 Yuan.

Yangshuo

Yangshuo is geen China, maar meer Zuidoost Azië. Het klimaat is subtropisch, de fruitsappen vers, het tempo relaxed en je ziet er relatief weinig Chinezen! Het stadje aan de Li-rivier en midden tussen de fraaie karstbergen heeft al jaren het westerse toerisme omarmt. Chinese toeristen lopen overdag groepsgewijs verdwaasd door Xi Jie (West Street), waar alle cafeetjes en souvenirwinkeltjes liggen.

Yangshuo

Hotel
Het Morning Sun Hotel ligt in het centrum van Yangshuo aan de Chengzhong Lu, een straat die hard op weg is een tweede West Street te worden. Veel winkeltjes, hotels en restaurants. Nog geen bars met stampende muziek gelukkig, dus ’s avonds na een uur of 9 is het wel rustig. Kamers zijn ruim en licht, met grote badkamer met ligbad. De enthousiaste receptie kan van alles voor je regelen. Het hotel heeft maar twee nadelen: de hardste bedden van heel China (hoewel dat wel went na een dag of 2) en geen internettoegang.

Prijs: 18 EUR
Link: http://www.morningsunhotel.com/

YangshuoMS

De laatste twee dagen ben ik verkast naar het River View Hotel, aan de andere kant van het centrum en inderdaad aan de Li-rivier. Ook een mooie lichte kamer met een groot balkon. Hier is wel (traag) internet en een zachter bed, maar verder is het er een beetje saai.

Prijs: 20 EUR
Link: http://www.riverview.com.cn

Eten
Bijna alle restaurantjes (en dat zijn er tientallen) hebben een soortgelijke menukaart, half Chinees half Westers. Helaas hebben ze niet overal een even goede kok. Wel goed zijn Mei You Café (vooral hun Chinese (fusion) gerechten) en 7th Heaven Café. De beste cappuccino heeft Ming Yuan Café.

YangshuoEten

Vervoer
Er is een klein centraal busstation vanaf waar vele bussen vertrekken naar Guilin en naar dorpjes in de omgeving (o.a. Xingping). Iedere dag om 7.30 uur vertrekt er ook een (toeristen)bus rechtstreeks naar de Longji rijstterrassen. Deze stopt even buiten Ping’an.

Op iedere hoek van de straat kun je fietsen huren. Voor een gewone fiets betaal je bij de grote verhuurder helemaal aan het begin van West Street 10 Yuan, voor een mountainbike 20 Yuan. Zijn goede fietsen. Het rondfietsen zelf in en om Yangshuo is relaxed. Het is meestal vlak. Veel mensen schijnen de weg kwijt te raken, dat vind ik knap want veel wegen zijn er niet. Ook in de kleine dorpjes zijn ze gewend geraakt aan voorbijfietsende toeristen: inwoners verkopen bloemenkransjes, hebben een ‘farmers restaurant’ opgezet of willen je wel helpen met ‘bike repair’.

Yangshuo015

Ping’An

Ping’an is een boerendorpje met houten huizen, geplakt tegen de berghellingen. Het is er eenvoudig, maar ook weer niet heel primitief. Er is de hele dag stroom, heet water en zelfs internet. Ook is er een kleine supermarkt. Hotels en restaurants zijn er volop. Veel mensen die hier overnachten zijn er overigens niet. Er komen vooral veel dagjesmensen. In de ochtend en de namiddag en avond is het dus lekker rustig.

PingAn084

Hotel
De Countryside Inn ligt vooraan in het dorp.
Het is een groot houten huis met een stuk of 10 kamers. Mijn kamer was voorzien van een eigen badkamer (met douche, heet water en hurktoilet). Het charmante van dit huis (en de meeste andere in het dorp) is dat het nogal ruw in elkaar getimmerd lijkt te zijn. Er zitten dus overal gaten en kieren. Vast erg koud in de winter.

Prijs: 12 EUR
Link: –

PingAn050

Eten
Het eten in de Countryside Inn is ook prima. Ze hebben zelfs pizza’s en pasta, maar ik heb het bij de Chinese keuken en salade met friet gehouden.
De locale keuken is hier net zo heet als de locale drank sterk is (54%). Voor de huizen zie je pepers liggen te drogen.

PingAn085

Vervoer
Vanuit Yangshuo of Guilin kun je met het openbaar vervoer naar Ping’An. Je moet dan wel een paar keer overstappen. Dagelijks is er ook één rechtstreekse toeristenbus vanuit Yangshuo naar Ping’An. Deze kost 140 Yuan (dat is inclusief entree van 50 Yuan voor de dorpjes) en stopt onderweg in het langhaardorp Huanglo.
Vanuit Ping’an is er een taxiservice rechtstreeks naar het vliegveld van Guilin.

Bezienswaardigheden
Ping’An ligt midden tussen de rijstterrassen. In het dorp zijn redelijk goed aangegeven paden die je naar de mooiste uitzichtpunten voeren. Wandelingen buiten het dorp zijn minder goed (of niet) bewegwijzerd. Toch is het daar ook makkelijk om op eigen gelegenheid rond te lopen. Er komen relatief veel (nou ja, eentje per 10 minuten) voorbijgangers langs. Op mijn tocht naar Dazhai heb ik maar een keer of 3 getwijfeld welke van de paden ik moest nemen. Het handigst is dan om op de kruising te wachten op iemand die voorbijkomt en die dan de weg te vragen.

Ping’an en omgeving is verder ook bekend om zijn minderhedenbevolking. Het gaat dan om de Zhuang en de Yao. Met name de vrouwen van beide groepen zie je nog veel in traditionele kleding lopen. De Yao-vrouwen laten hun haar hun hele leven lang groeien en vlechten ook het haar weer in dat tijdens het kammen uitvalt. In het dorpje Huanglo kun je (voor 50 Yuan) een optreden van deze dames bijwonen. Het is wel heel toeristisch, maar toch ook wel interessant. Ze dansen wat, je krijgt een rijstdrankje en het hoogtepunt natuurlijk is als ze hun haar losmaken dat normaal in strengen op hun hoofd geknot is. Een oudere vrouw toont haar haar dat bijna tot de grond reikt, en waar twee strengen van een meter van haar eigen haar bij in zijn gevlochten.

Lanzhou

Lanzhou is een grote stad in Centraal China. Ik verbleef er één nacht omdat ik geen vlucht naar Dunhuang kon krijgen direct aansluitend op mijn aankomst in Lanzhou vanuit Guilin. Het vliegveld ligt 75 kilometer van het centrum van de stad.

Hotel
Omdat ik om half 11 ’s avonds aankwam en de volgende ochtend alweer verder zou vliegen, leek het me handig niet 2x de 75 kilometer naar de stad af te hoeven leggen maar in een hotel bij het vliegveld te overnachten. Het Airport Hotel ligt zo’n 100 meter van de aankomsthal van het vliegveld, aan de andere kant van de parkeerplaats. Handig dus.

Het hotel ziet er vooral in het donker niet erg uitnodigend uit. De bewaker voor de deur loodst me naar binnen, naar de receptie waar twee giechelende meisjes zitten. De bewaker spreekt een beetje Engels en zegt dat ik alleen een suite kan nemen en geen standaardkamer want die zijn vol. Ik geloof het verhaal niet echt, vooral ook omdat de meisjes nu nog harder gaan giechelen. Ik probeer ze nog een paar keer op andere gedachten te brengen, maar het is al laat en ik wil graag naar bed. Ik leg dus maar 300 Yuan neer voor de suite, i.p.v. de 200 Yuan voor de gewone kamer. Voor dat geld kun je niet eens een taxi heen en terug naar het centrum van Lanzhou krijgen.

Ik krijg dan ook wel echt de suite, met twee kamers en een badkamer. Het is allemaal erg oud en in klassiek communistische stijl met brede sofa’s. Maar het bed en de badkamer zijn schoon. De badkamer is zelfs het enige dat recentelijk gerenoveerd lijkt te zijn, er is een ligbad en een westers toilet.

Prijs: 30 EUR
Link: –

Lanzhou001

Dunhuang

Dunhuang is een middelgrote stad heel ver van de rest van de bewoonde wereld. In de zomermaanden komen hier veel toeristen, maar nu in november is het erg stil en is ook niet alles meer geopend.

Het centrum van de stad oogt heel modern, maar je hoeft maar een zijstraatje in te slaan en je krijgt het gevoel dat je in Centraal-Azië bent beland. De bouwstijl van de huizen is heel anders, je ziet vrouwen met hoofddoekjes om en straatverkopers met een veelheid aan noten en lamsvlees.

Dunhuang070

Hotel
Ik sliep één nacht in het Dunhuang Hotel. Er zijn (minstens) twee hotels met die naam in Dunhuang, maar het mijne was (in het Chinees) de Dunhuang Fandian (niet Dunhuang Binguan). Het is een keurig standaard 3-sterren hotel op een prima locatie in het centrum van Dunhuang aan de Mingshan Lu. Verder weinig bijzonders over te melden, behalve dat de internetverbinding naar Nederlandse websites erg traag zo niet onmogelijk was vanaf hier.

Prijs: 21 EUR
Link: http://www.elong.net

Eten
Aan de Mingshan Lu, schuin tegenover het Dunhuang Hotel, liggen een paar cafeetjes gericht op de westerse reiziger. Twee ervan waren tijdens mijn bezoek gesloten, maar het Friendship Cafe had ook in deze koude maand de deuren geopend. Het is een familierestaurantje waar vader en moeder in de keuken staan en het dochtertje van een jaar of 10 in haar beste Engels de buitenlandse klanten helpt als ze niet achter de computer spelletjes aan het spelen is. Ze hebben een uitgebreide menukaart in het Engels en het eten is goed. Er liggen ook reisgidsen om te lezen en gastenboek met ervaringen van andere reizigers. Het eten was opmerkelijk goedkoop, 25 Yuan (2,5 EUR) voor rijst, 2 hoofdgerechten en bier.

Vervoer
Dunhuang ligt midden in de Gobi-woestijn, duizenden kilometers van andere bezienswaardige plaatsen. Ik vloog er naar toe vanaf Lanzhou, dat is de dichtstbijzijnde grote stad. Dat was twee uur vliegen met een vliegtuigje voor 30 passagiers van Grand China Express.

Om Dunhuang en de omgeving te zien kun je eigenlijk alleen maar een taxi of ander privé-vervoer huren. De taxichauffeur die me van het vliegveld naar het hotel bracht maakte meteen al duidelijk me overal heen te willen brengen. Hij had een handige plattegrond in het Chinees en Engels van alle attracties in de omgeving en de afstanden. En zoals het hoort natuurlijk zijn eigen visitekaartje.

Dunhuang074

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s