Dunhuang – Een glimp van de Zijderoute

Twee binnenlandse vluchten in vliegtuigjes van obscure maatschappijen brengen mij van Guilin in het zuiden van China naar de noordwestelijke provincie Gansu. Helemaal in een uithoek daarvan ligt in de Gobi-woestijn de oasestad Dunhuang. Deze stad heeft vanaf de 2e eeuw voor Christus een belangrijke rol gespeeld in het verkeer op de Zijderoute. Ik ben er twee dagen, één om de fameuze Mogao-grotten te bekijken en de andere om eens een eind de woestijn in te trekken en met eigen ogen te zien wat er nog over is van die handelsweg tussen het Westen en het Oosten.

Dunhuang001
Ik heb om 8 uur afgesproken met de taxichauffeur die ik gisteren heb leren kennen. In tegenstelling tot wat ik de afgelopen weken gewend ben geraakt is het nog helemaal donker buiten als we vertrekken. Het is ook koud, ik heb mijn jas aan. We rijden over een goede asfaltweg richting het westen, verder de woestijn in. Achter ons zien we langzaam de zon opkomen. Aan weerszijden van de weg is het één grote zandbak. Je ziet er niets of niemand.

Dunhuang006
We gaan eerst naar de Yumen-pas, ruim 100 kilometer buiten Dunhuang. Zo ergens halverwege moet je 20 Yuan entree betalen, en dan rest er verder nog een lange rechte weg. We zijn vroeg. Bij de ingang tot wat er over is van de Yumen-pas is niemand wakker te krijgen dus laten we de auto staan en gaan te voet verder.

Dunhuang002
De Yumen-pas was één van de grensposten van het Han-rijk. Daar hield China dus feitelijk op. Voor karavanen was dit het startpunt van de noordelijke Zijderoute via Turpan. Nu is er nog maar één brok steen van over. Ik loop er een rondje omheen, en ga dan snel terug naar de auto want mijn handen bevriezen bijna. Vannacht is het -6 graden geweest, en ook nu de zon nog maar net op is is het rond het vriespunt.

Dunhuang023
Een paar kilometer verderop ligt een origineel stuk Chinese Muur uit de Han-dynastie (daterend uit het jaar 101 voor Christus), gemaakt van löss en riet. Het ziet er broos uit en er staat een groot hek omheen zodat je er niet op kunt klimmen. Wel heel wat anders dan die gerestaureerde brede weg die je in de buurt van Beijing kunt zien.

Dunhuang024
Er zijn hier ook ruïnes van een oude stad. Ook hier is verder helemaal niemand aanwezig, en luid hondengeblaf zorgt ervoor dat ik op een veilige afstand blijf.

Dunhuang032
Op de terugweg richting Dunhuang stoppen we bij de Westelijke Grotten van de Duizend Boeddha’s. Het wordt eentonig: niemand te zien en dreigend hondengeblaf. De chauffeur gaat dapper op zoek naar de man met de sleutel terwijl ik bij de ingang achterblijf. Als die gevonden is mag ik in 5 grotten binnenkijken. Deze met religieuze muurschilderingen en sculpturen gevulde grotten zijn het kleine broertje van de Mogao-grotten, het werelderfgoed 50 kilometer verderop waar ik gisteren ben geweest. De afbeeldingen hier zijn veel primitiever en minder goed bewaard gebleven dan in Mogao. Noch in Mogao noch hier mogen binnen foto’s gemaakt worden.

Dunhuang056
Hoe het er hier in de hoogtijdagen uitgezien moet hebben is te zien in ‘Oud Dunhuang’, het locale openluchtmuseum. Het is wat ruimer en netter opgezet dan het waarschijnlijk in het echt is geweest, de drukte en de stank in de straten moet je er zelf bijdenken. De lemen huizen doen mij herinneren aan Mali en Mesa Verde (VS). Hier zie je ze alleen nog maar in een museum.

Dunhuang067
Met de Zijderoute kwam ook het Boeddhisme China binnen. In een buitenwijk van Dunhuang staat de Pagode van het Witte Paard. Volgens de legende liet de monnik Kumarajiva hier in 384 een pagode bouwen ter nagedachtenis aan zijn schimmel. Die stierf toen zij halverwege waren op de barre tocht van Qiuci (Kuche in Xinjiang) naar Chang’an (Xian) om het boeddhisme te verspreiden. Deze pagode is opnieuw opgebouwd in 1992 en heeft belletjes bovenin die rinkelen in de wind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s