#227: Xidi en Hongcun

Wat is het?
Xidi en Hongcun zijn twee uitzonderlijk goed bewaard gebleven traditionele Chinese dorpen uit de Ming- en Qing-dynastieën. Hun stadsgezichten zijn ontwikkeld in harmonie met de natuurlijke omgeving, volgens de principes van Feng Shui.

Cijfer: 6,5 (Het is de moeite waard om beide te bezoeken, hoewel ik Hongcun de meer pittoreske en rustige van de twee vond.)

Toegang: Zowel Xidi als Hongcun vragen 80 Yuan entree (8 EUR), en soms moet je een paar Yuan extra betalen om een kijkje in een huis te nemen.

Hoeveel tijd: Een halve dag voor de twee samen.

Opvallend: Xidi en Hongcun zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Huangshan City. Tot voor kort hadden buitenlanders een vergunning nodig om deze regio (en vooral de kleine dorpjes) te bezoeken. Dit is nu afgeschaft. Vervoer is er ook in overvloed.

Ik was op weg naar het busstation om een ​​bus naar Yixian te nemen vanwaar minibussen naar beide steden vertrekken, toen ik werd ‘gekaapt’ door een taxichauffeur. De vriendelijke man bood aan om me een dagje rond te rijden en we waren het snel eens over een prijs. De rit vanuit Huangshan City duurt ongeveer 45 minuten en is een aangename tocht door het heuvelachtige en landelijke landschap van Anhui.

We stopten eerst bij Xidi, waar nog 124 traditionele huizen staan. Vooral bij de ingang van het dorp lijkt elke inwoner een souvenirwinkel te hebben geopend, wat een beetje vervelend is. Het hoogtepunt van het dorp ligt dan al achter je: een grote stenen boog met drie niveaus.

Het dorp is groter dan je zou verwachten, en je kunt hier gemakkelijk 1,5-2 uur doorbrengen. Naast de alomtegenwoordige Chinese tourgroepen, ontmoette ik veel middelbare scholieren die bezig waren met het schilderen van straattaferelen. Lokale mensen waren hun was aan het doen in de kanalen die door het dorp stromen, waarschijnlijk profiterend van deze prachtige zonnige dag.

Hongcun, op ongeveer 15 km afstand van Xidi, heeft een aantal van dezelfde kenmerken als Xidi, maar onderscheidt zich door zijn vijvers en smalle straatjes. De weg vinden is hier wat lastig, de stad heeft een vreemde vorm (zoals een waterbuffel, zeggen de Chinezen). Maar uiteindelijk bereikte ik de Moon Pond, een halvemaanvormige poel omringd door huizen. Wat een geweldige plek! Perfect om mijn lunch uit te pakken en hier even te blijven zitten.

Er is ook een aantal grote huizen open voor het publiek in Hongcun. Hun weelderige interieurs verrasten me. Houtsnijwerk is hier het belangrijkste kenmerk, zo anders is dan de witgekalkte stenen buitenkanten van deze huizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s