#223: Ping Yao

Wat is het? Ping Yao is een integraal goed bewaard gebleven Chinese stad uit de Ming- en Qing-dynastieën (1368-1911). Het stedenbouwkundig plan en de verdedigingslinie zijn sindsdien niet significant veranderd. Het staat nu bekend om zijn goed bewaard gebleven oude stadsmuur en de gebouwen die verband houden met het bankwezen, waarvoor Ping Yao in de 19e en vroege 20e eeuw het belangrijkste centrum voor heel China was.

Cijfer: 8 (Geweldig goed bewaard).

Toegang: Eén kaartje dat toegang geeft tot zo’n 20 bezienswaardigheden.

Hoeveel tijd: Anderhalve dag, inclusief overnachting,

Opvallend: Er zijn twee kanten aan Ping Yao. In eerste instantie merkte ik vooral de slechte leefomstandigheden. Als je vanaf de stadsmuren naar beneden kijkt, zie je veel stof en vuil en krappe woningen. Er zijn nogal wat openbare toiletten, het lijkt dat veel huizen geen eigen badkamer hebben. Tijdens mijn eerste half uur dat ik door de straatjes van de stad dwaalde, kwam ik ook twee mannen tegen die op straat aan het plassen waren (en ze waren niet dronken en ook geen bedelaars).

Later begon ik de binnenplaatsgebouwen en tempels te bezoeken die nu in gebruik zijn als musea. Daar was alle rijkdom. Achter een eenvoudig ogende ingang bevinden zich uitgestrekte complexen. De bank, de dienst waar ooit gewapende lijfwachten konden worden ingehuurd, de rechtbank met zijn gevangenis- en martelwerktuigen, de kamer van koophandel en de residentie van de oprichter van de eerste bank, Lei Lutai. Er is zelfs een heiligdom waar je tot de God van Rijkdom kunt bidden!

Er zijn veel pensions met traditionele binnentuinen waar je kunt overnachten. Ik deed dat in het Yide hotel, gevestigd in het 18e-eeuwse huis van de handelaar. Dit is een aanrader: te slapen in een kale kamer op de begane grond waar frisse lucht en buurtgeluiden binnenkomen, na al die hoogbouw Chinese zakenhotels die er hetzelfde uitzien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s